Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Česká televize prodala část práv na fotbalové MS v Kataru. S Novou bude sdílet 14 duelů

Fotbalový svátek nabídnou dva vysílatelé. Česká televize kvůli úsporám prodala část vysílacích práv na mistrovství světa v Kataru TV Nova a uvedla, že celkově odvysílá 46 utkání, exkluzivně odvysílá 32 zápasů a sdíleně s Novou pak 14 duelů. Světový šampionát se bude kvůli vysokým teplotám v Kataru netradičně konat od 20. listopadu do 18. prosince. Čeští fotbalisté se na šampionát neprobojovali.

"Pokračujeme v nezbytných úsporách, které jsou navázány na pokles reálné hodnoty TV poplatku," uvedla ČT k prodeji části práv na mistrovství světa.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák již letos v květnu oznámil, že televize chce v příštích dvou letech ušetřit 910 milionů korun. Podle něj kvůli rostoucí inflaci klesá reálná hodnota koncesionářského poplatku a v současnosti není politická vůle změnit financování ČT, respektive zvýšit poplatek. Až 80 milionů chce televize ušetřit tím, že kanál ČT sport omezí nákupy vysílacích práv či výrobu sportovních pořadů, nebo odprodá sublicence k již zakoupeným akcím.

"Mrzí mě, že nemůžeme nabídnout fotbalový šampionát v kompletní podobě tak, jak jsme původně plánovali a jak byli naši diváci vždy v České televizi zvyklí. Jde bezpochyby o jednu z vrcholných sportovních událostí, na kterou se spolu s fanoušky dlouho těšíme. Cena práv je ovšem natolik vysoká, že jejich částečný odprodej je v situaci, v níž se v tuto chvíli nacházíme, nutným krokem. I přesto věřím, že si diváci fotbalový program naplno užijí a nepřijdou u nás o nic podstatného," říká výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Mezi sdílená utkání ČT a Novy bude patřit například zahajovací zápas mezi Katarem a Ekvádorem, obě semifinálová klání, zápas o třetí místo a finále. Každý z vysílatelů pak ve svém "exkluzivním balíčku" odvysílá osm zápasů v posledním kole základní skupiny, čtyři osmifinálová utkání a dvě čtvrtfinálová.

Na mistrovství světa v Kataru už bylo podle údajů z poloviny srpna prodáno 2,45 milionu vstupenek. Zbývá prodat ještě přes půl milionu lístků. Šampionát se uskuteční na osmi stadionech v Dauhá a poblíž něj.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články