Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Česká jednadvacítka zdolala San Marino a jde do baráže

Praha - Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let splnili povinnost a v šestém zápase kvalifikace mistrovství Evropy zdolali v Praze mužstvo San Marina 5:0. S předstihem si tak zajistili postup do baráže o šampionát, který se uskuteční příští rok v Dánsku. Třikrát se trefil útočník Pekhart. Na stadion Dukly na Julisce se mezistátní střetnutí vrátilo po patnácti letech, v roce 1995 tam "lvíčata" porazila Lucembursko 4:0.

Domácí tým tentokrát vedl v roli hlavního kouče Jan Suchopárek, protože trenér Jakub Dovalil kvůli trestu za vykázání na tribunu během loňského mistrovství světa dvacítek v Egyptě musel pražský duel sledovat pouze z tribuny.

Pověst kanonýra osvědčil především Pekhart. Loni v červnu se na hřišti téhož soupeře trefil do sítě třikrát, dnes mu ke stejnému počinu stačilo pouhých čtyřicet minut. Poprvé se prosadil po Čelůstkově centru již ve třetí minutě a i další dvě branky dal hlavou, když jej nevysocí hráči San Marina nedokázali ubránit. Navíc v 11. minutě po spolupráci s Čelůstkou trefil pravačkou břevno.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko "21" - San Marino "21"

San Marino českou branku neohrozilo

Čeští hráči soupeře převyšovali ve všech směrech a hrálo se prakticky jen na jednu branku. Hosté pouze bránili, odkopávali míče a na polovinu domácích se dostávali naprosto ojediněle; gólmana Vaclíka neohrozili ani jednou. V prvním poločase se do střelecké listiny zapsal ještě Kovařík, který po závaru před gólmanem Manzarolim dopravil míč do sítě z malého vápna.

Hned v druhé minutě po přestávce přidal pátý gól z penalty Chramosta za faul na Pekharta, ale pak se český brankostroj zasekl. Domácí trochu polevili, snažili se hrát víc na krásu, ale důraz a přímočarost se vytratil. Navíc několik slibných střel dokázal gólman Manzaroli zneškodnit. Zatímco Češi vybojovali v šestém zápase šesté vítězství, soupeř prohrál i svůj sedmý duel. V kvalifikaci ještě nedokázal ani jednou skórovat a naopak inkasoval již 47 branek.

Kouči Suchopárkovi scházel v závěru náboj

Kouč fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek považuje jasnou kvalifikační výhru 5:0 nad San Marinem za splněnou povinnost. "V utkání jsme splnili povinnost a nad snaživým soupeřem vyhráli přesvědčivě," řekl k zápasu Jan Suchopárek.

"Hned z první šance jsme dali branku a díky výborně hrajícímu Pehkhartovi to byla jednoznačná záležitost. Po páté brance jsme ale přestali hrát, u některých hráčů poklesla koncentrace a hra neměla již takový náboj, jaký jsme si představovali," pokračoval Suchopárek, "Až střídání přinesla oživení, ale výkony některých hráčů v dalších těžkých zápasech se budou muset zlepšit," dodal Suchopárek.

Česko - San Marino 5:0 (4:0)

Branky: 3., 14. a 40. Pekhart, 22. Kovařík, 47. Chramosta z pen. Rozhodčí: Sevastsjanik - Kolb, Hidrevič (všichni Běl.). ŽK: Vácha, Mazuch - Gasperoni, Vitaioli. Diváci: 498.

Česko "21" - San Marino "21"
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články