Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Česká devatenáctka vyhrála i potřetí a je v semifinále ME

Mogosoaia (Rumunsko) – Čeští fotbalisté si zahrají v semifinále mistrovství Evropy hráčů do 19 let v Rumunsku. Definitivní jistotu jim dala dnešní výhra 1:0 nad Řeckem, kterou zařídil v 70. minutě olomoucký útočník Tomáš Přikryl. Češi si tím zajistili první místo ve skupině A a v semifinále se vyhnou Španělsku, které vyhrálo skupinu B i přes dnešní porážku 0:3 s Tureckem. Tomu však výhra nepomohla a z druhého místa postoupilo Srbsko, které remizovalo 1:1 s Belgií.

Češi byli po výhrách nad Rumunskem a Irskem ve velmi dobrém postavení a k jistotě postupu jim stačila i remíza. Naopak Řekové potřebovali za každou cenu vyhrát, a pokud možno o dvě branky, aby nemuseli spoléhat na výsledek utkání Irska s Rumunskem.

Od začátku se proto snažili být aktivnější, ale výrazněji zahrozili jen po ráně Fortunise, kterého skvěle vychytal Koubek. Po půlhodině hry odpověděl Lácha, který zkusil napodobit parádní ránu z duelu s Irskem, ale jeho projektil řecký gólman vyboxoval.

Přikryl rozhodl chladnokrevnou kličkou

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Řecko

Na další větší šance si museli fanoušci na stadionu v Mogosoaie počkat do 68. minuty, kdy protáhl řeckého gólmana Krejčí. Už o dvě minuty později ale Přikryl zakombinoval s Láchou, který ho vysunul za obranu, a olomoucký útočník si věděl rady. Chladnokrevně udělal kličku gólmanovi a podruhé na turnaji dal gól téměř z nulového úhlu.

Trenér Jaroslav Hřebík:

"Opět se potvrdilo, že jsme lepší ve druhém poločase. Získali jsme v něm herní převahu, dali gól a zaslouženě vyhráli. I v semifinále chceme hrát svoji hru založenou na presinku. Nesmíme měnit svůj styl. Jinak nemáme šanci uspět."

"I když jsme věděli, že nám k postupu stačí bod, nechtěli jsme hrát na remízu, to je ošidné. Snažili jsme se o aktivní hru, i když se nám ne vždy dařila. Soupeře jsme měli ale z videa i ze zápasů na probíhajícím šampionátu dobře přečteného a zápas jsme měli pod kontrolou," řekl trenér Hřebík.

Řecko už nenašlo sílu na zvrat, naopak mohlo znovu inkasovat. Do dalších dvou šancí se dral Přikryl, ale neuspěl, stejně jako Kadeřábek s hlavičkou. Českému výběru to však vadit nemuselo. Počtvrté v historii se totiž představí v semifinále ME devatenáctek. Povedlo se mu to v letech 2003, 2006 a 2008, letos však poprvé s plným bodovým ziskem. Do finále se Češi nikdy nedostali. Tam byli sice v roce 2000, ale tehdy šlo ještě o ME osmnáctek, než byla kategorie o rok posunuta.

Česká republika – Řecko 1:0 (0:0)

Branka: 70. Přikryl.

Sestava ČR: Koubek - Hála, Kalas, Brabec, Jeleček - Kadeřábek, Jánoš (90. Fantiš), Lácha (90.+2 Jugas), Polom, Krejčí - Přikryl (90.+3 Skalák).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články