Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi vydřeli vítězství nad Maltou 1:0

Jablonec nad Nisou - Na severu Čech se podle žebříčku FIFA utkal 15. se 150. týmem světa, česká fotbalová reprezentace se přátelsky střetla s Maltou. Gólově uspěl až jedenáct minut před koncem Tomáš Necid. Čeští fotbalisté dlouho marně dobývali maltskou branku a šance měli i hráči ze středomořského ostrova. Národní tým pod vedením nového trenéra Františka Straky hrál bez svých obvyklých opor, šanci dostali nováčci. Nejzkušenější Tomáš Hübschman s dvaceti reprezentačními starty nastoupil v roli kapitána. Malta se zase musela obejít bez svého nejproduktivnějšího reprezentanta Mifsuda. Zápas rozhodovali Francouzi Freddy Fautrel jako hlavní sudí a Cyril Gringore a David Benech v rolích asistentů.

V nominaci trenéra Františka Straky při jeho premiéře u národního týmu se překvapivě objevil útočník Lukáš Magera. Hráč rumunského Temešváru dostal přednost i před zkušenějším Davidem Lafatou. Do zahajovací sestavy se nedostal ani Radek Šírl.

Úvodní dvacetiminutovka soustavný tlak českých fotbalistů nepřinesla. Maltští fotbalisté dokonce předvedli několik náznaků útočných snah. Hned při prvním českém útoku se objevil na hranici malého vápna ve velké šanci Necid. Jeho hlavičku do středu branky však maltský gólman Andrew Hogg pohodlně vyrazil. V deváté minutě se dostal do nebezpečné situace i maltský útočník Bogdanovič, ale nedokázal pod tlakem českých obránců zakončit. O dvě minuty později vystřelil Filo z hranice pokutového území, jeho pokus po zemi Hogg vykopl.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlas po zápase Česko - Malta

Malťané bránili úporně

Hra se pak odehrávala především ve středu hřiště. České útočné snažení naráželo na semknutou maltskou obranu, která dokázala v pokutovém území dobře zahušťovat prostor. Průniky Necida či Černého, který si vyměnil místo na pravé straně zálohy s Filem, tak nebyly úspěšné. V síti neskončil ani nadějný Polákův volej. Přeletěl maltského gólmana i branku.

Ve 38. minutě skóroval Necid. Českou radost kalil jen fakt, že to bylo z ofsajdové pozice. O minutu později se ocitl před českým gólmanem Bogdanovič. Grigar maltský pokus bravurně zneškodnil. O povaze prvního poločasu hovořil i poměr rohových kopů - 1:0 pro Česko.

Malta hrozila z protiútoků, české fotbalisty trápila koncovka

Po pauze poslal Straka na hřiště čtyři čerstvé hráče do pole a brankáře Zlámala. Na české straně pak byla vidět zvýšená aktivita. Limberského střela a Pudilův průnik do šestnáctky ale opět skončily bez úspěchu. Jen počet rohových kopů na české straně narůstal. Oba hráči přinesli do české hry pohyb. V 53. minutě vystřelil Pudil, míč ve vzduchu nebezpečně zaplaval a maltský gólman ho vytěsnil na roh.

O čtyři minuty později se opět před českým brankářem objevil nehlídaný maltský hráč, tentokráte Kevin Sammut. Vystřídavší gólman Zlámal napodobil svého předchůdce a pokus výborně zneškodnil. Znovu se zaskvěl v 65. minutě. Po chybě české obrany liberecký brankář zneškodnil další nebezpečný Sammutův pokus po zemi.

V 65. minutě se maltskou obranou pokusil prodrat znovu Limberský. Jeho střela skončila těsně vedle pravé tyče. Centry do pokutového území přitahovaly většinou hlavy beků ze středomořského ostrova. Pokud se už v prostoru před brankou Češi k míči dostali, trápila je nepřesná koncovka. Ve vyložené šanci neuspěl ani v 75. minutě Necid. Chuť si vylepšil o čtyři minuty později. Proti jeho tvrdé střele už nestačil gólman Mario Muscat zareagovat.

I nadále byl velmi aktivní záložník Limberský. Neúnavně bojoval o míč na pravé straně. Do konce zápasu se už ovšem český ani maltský tým k žádné vážnější příležitosti nedostal.

Straka: Koncovka mě hodně rozčilovala

Straka musel konstatovat, že v prvním poločase český tým složený z celé řady nováčků předvedl velmi nervózní výkon. "Přemíra snahy svazovala klukům nohy. Ve hře bylo málo agresivity, málo akcí po stranách hřiště, ale i tak jsme měli v úvodu dvě velké šance. Kdybychom dali gól, tak by zápas asi nabral jiné tempo," řekl Straka.

"Po změně stran už byla naše hra agresivnější, v pohybu a více po stranách, což se vyplatilo," hodnotil už spokojeněji druhý poločas. Litoval ale neproměněných šancí. "Koncovka mě hodně rozčilovala," přiznal s poukazem na dlouhodobý problém českého reprezentačního celku.

Podle hráčů byla na českém výběru patrná nesehranost, hned sedm jmen za základní sestavy nastoupilo v reprezentaci poprvé. "Měli jsme to složité, bylo málo času, abychom se více sehráli," prohlásil Necid.

ČR - Malta 1:0 (0:0)

Branky: 79. Necid

Sestavy:

ČR: Grigar (46. Zlámal) - Hubník, Šimůnek, Brabec (54. Klein), Kadlec (46. Šírl) - Kolář, Hübschman, Fillo (46. Limberský), Černý (46. Pudil) - Magera (46. Lafata), Necid. Trenér: Straka.

Malta: Hogg (46. M. Muscat) - E. Muscat (46. Briffa), Dimech, Caruana (46. Aigus), Bajada - A. Muscat, Schembri (76. Pace), Hutchinson, Fenech (72. Azzopardi), Cohen (46. Sammut) - Bogdanovic. Trenér: Fitzel.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články