Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Češi splnili povinnost a na Euru znovu chybět nebudou. Trenér Šilhavý ale u reprezentace končí

Česká reprezentace si zahraje na osmém mistrovství Evropy v řadě. Svěřenci Jaroslava Šilhavého zvítězili v rozhodujícím utkání kvalifikace nad Moldavskem 3:0. Češi vedli v Olomouci od 14. minuty po brance Davida Douděry. Po změně stran již v přesilovce po vyloučení Vladislava Babogla zvýšil rovněž premiérovým gólem v reprezentačním "áčku" debutant Tomáš Chorý a v závěru se prosadil Tomáš Souček.

Trenér Šilhavý navzdory postupu oznámil v pozápasovém rozhovoru v České televizi, že u národního mužstva se současným realizačním týmem končí. Řekl, že čelil enormnímu tlaku, kterému někdy ani nerozuměl.

Národní celek nastoupil bez tří členů základní sestavy z pátečního utkání v Polsku (1:1), obránců Brabce s Coufalem a útočníka Kuchty, kteří v noci ze soboty na neděli navštívili v Olomouci noční podnik a byli vyřazeni z mužstva.

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. Soupeře ve skupině mu určí los 2. prosince v Hamburku. FAČR za účast reprezentace na Euru získá prémii v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun.

Šilhavý překvapil a do klíčového zápasu nasadil i obránce Vitíka s útočníkem Chorým, kteří si připsali první start v reprezentačním "áčku". V sestavě nechyběl kapitán Souček, jenž v Polsku dohrál zápas se zraněním hlavy.

V brance stejně jako ve Varšavě dostal důvěru Staněk a hned ve čtvrté minutě podržel domácí tým, když vytáhl střelu kapitána Raty pod břevno na roh.

Na opačné straně Douděra ve 12. minutě z úhlu hlavičkoval jen do brankáře, ale za chvíli už se prosadil.

Po Chorého přihrávce utekl obránci a únik na gólmana s přehledem zakončil přízemní střelou k zadní tyči. Slávistický křídelní hráč si v šestém utkání za národní A-tým připsal premiérovou branku.

Češi se poté soustředili spíše na to, aby kontrolovali vedení. Naopak Moldavané, kteří potřebovali k postupu zvítězit, vysoko napadali a ve 23. minutě se dostali k druhé větší šanci. Centr z pravé strany propadl k volnému Motpanovi, který však z voleje minul.

Moldavané pokračovali v sympatickém výkonu i po přestávce a proti Caimacovovi z úhlu musel zasahovat Staněk.

Zápas však hostům pokazil obránce Baboglo. Střelec branky z pátečního duelu s Albánií (1:1) po úderu loktem do hlavy Chorého dostal v 55. minutě druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Český celek už v přesilovce pevně držel utkání ve své moci. V 65. minutě ještě Chorému spadl Provodův centr na paty, ale za dalších sedm minut se už bývalý olomoucký hráč dočkal.

Na přední tyči si naskočil na centr z rohu v podání dalšího debutanta střídajícího Kušeje a prudkou hlavičkou zvýšil.

Domácí si závěr užívali. Chorý v další šanci minul, neprosadil se ani zblízka střídající Lingr, ale přes 11 tisíc diváků se přesto ještě třetí branky dočkalo.

V 90. minutě se míč na hranici vápna odrazil k Součkovi a ten propálil vše před sebou. Kapitán skóroval ve třetím reprezentačním utkání po sobě a připsal si 12. gól v národním mužstvu.

Češi ani ve čtvrtém duelu s Moldavskem neinkasovali a napravili březnovou venkovní remízu 0:0 z Kišiněva.

Česko – Moldavsko 3:0 (1:0)

Branky: 14. Douděra, 72. Chorý, 90. Souček. Rozhodčí: Schärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýc.) – Mariani (video, It.). ŽK: Kušej – Revenco, Caimacov, Posmac, Baboglo, Stina. ČK: 55. Baboglo. Diváci: 11 653.

Česko: Staněk – Vitík, Zima, Holeš – Masopust, Souček, M. Sadílek (58. Král), Douděra – Provod (77. Lingr) – Chorý (85. Chytil), Hložek (58. Kušej). Trenér: Šilhavý.

Moldavsko: Railean – Revenco (46. Cojocaru), Craciun, Baboglo, Posmac, Rjabčuk – Postolachi, Rata (78. Stina), Caimacov (59. Platica), Motpan (46. Damascan) – Nicolaescu (65. Cojocari). Trenér: Clescenco.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články