Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi slaví, po výhře nad Černou Horou jsou na ME

Podgorica – Čeští fotbalisté se popáté za sebou představí na mistrovství Evropy. Rozhodla o tom dnešní odveta baráže v Černé Hoře, kde tým kouče Michala Bílka zvítězil 1:0 díky brance plzeňského záložníka Petra Jiráčka z 81. minuty. V pátek Češi v Praze na Letné vyhráli 2:0 a po triumfu v Podgorici se mohli pustit do velkých oslav.

Autor vítězného gólu Petr Jiráček slaví
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Černohorci nakonec nemohli nasadit do hry zraněného Vukčeviče, který se zlomeným nosem usedl jen mezi náhradníky, a podle průběhu prvního poločasu další ofenzivní hráč týmu zjevně chyběl. Domácí fanoušci ale hnali svoje hráče bez ohledu na ztráty vytrvale a ještě před utkáním prokázali notnou dávku fair-play, protože úvodní tóny české hymny doprovodili potleskem. Prý jako poděkování, co Češi udělali v historii pro Evropu.


Zápas pro hosty pak ale nezačal dobře, především pro Hubníka, jenž se vrátil do sestavy po vypršení trestu. Jeho pád a vyražený dech v první minutě vypadal nebezpečně. Každopádně víc než hra soupeře, který půl hodiny hledal marně cestu k Čechově brance. Gólman se vylekal jen po nedorozumění se Sivokem, kterému jeho malou domů stáhl takřka z hlavy.

Česká asociace se může těšit na to, že jen za účast na šampionátu od UEFA inkasuje základní prémii ve výši osmi milionů eur (asi 200 milionů korun). Černohorci promarnili šanci jet na první velký turnaj. Český tým se soupeře pro základní skupinu dozví 2. prosince, před losem bude figurovat ve čtvrtém výkonnostním koši.

Češi dobře bránili střed hřiště, presink začínal dvacet metrů za polovinou hřiště a s tím se domácí obránci nedokázali srovnat. Dlouhé nakopávané míče si pohlídali Hubník se Sivokem a dvě stovky českých diváků v hledišti mohli litovat jen několika rychlých nedotažených výpadů, především zmařené zpětné přihrávky Pilaře z 11. minuty.

Utkání Černá Hora - ČR
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Černohorci zvýšili snahu až v závěru poločasu, ale mimo prvního střeleckého pokusu na branku a nepříjemné nepřesné rány z otočky od Demjanoviče se k ničemu nedostali. Tentýž hráč ale mále dostal Černohorce na koně v 51. minutě, kdy po rychlé kombinaci za obranu vypálil těsně pod břevno, jenž Čech konečky prstů míč vytlačil na brankovou konstrukci a pak ještě sportovně teč přiznal. Domácí si vytvořili i další šance, jenže tu největší pokazil Vučinič, který nedokázal míč usměrnit hlavou z blízka do opuštěné části branky.

V těch chvílích se přetížená česká obrana dostávala pod tlak, míč byl takřka výlučně v držení domácích a hosté jen přihlíželi rychlým kombinacím soupeře. Ale Čech znovu tým podržel při dvou střelách Vučiniče ze 70. minuty a také ve druhém barážovém duelu týmu pomohl udrženým čistým kontem.

Petr Čech v barážovém utkání proti Černé Hoře
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Domácí na posledních deset minut stáhli hru na dva obránce a šli do absolutního rizika. A toho hosté využili, v 81. minutě se Jiráček objevil za obranou a dostal Čechy definitivně na Euro. Jiráček skvělou individuální akcí nechal zapomenout na neproměněnou páteční šanci a na pravý okamžik si schoval svoji první reprezentační trefu. Čeští fotbalisté tak odčinili minulou pokaženou kvalifikaci o postup na mistrovství světa, na kontinentálním šampionátu v samostatné historii ještě nechyběli.

Je nám líto, video expirovalo.
Černá Hora - Česko

Černá Hora - ČR 0:1 (0:0) Branka: 81. Jiráček. Rozhodčí: Rizzoli - Stefani, Faverani (všichni It.). ŽK: Demjanovič, Pavičevič, Vučinič, Drinčič, Savič - Baroš, Sivok. Diváci: 12.000. První zápas 0:2, postupuje ČR.

Přehled výsledků samostatné české fotbalové reprezentace v ME:ANGLIE 1996 (přímý postup z prvního místa) V první samostatné kvalifikaci po rozdělení Československa sice svěřenci trenéra Dušana Uhrina senzačně prohráli v Lucembursku a na Maltě uhráli jen bezbrankovou remízu, nakonec však vyhráli svou skupinu o bod před druhým Nizozemskem i třetím Norskem. Na závěrečném turnaji došel český celek překvapivě až do finále, v němž v prodloužení prohrál s Německem. BELGIE A NIZOZEMSKO 2000 (přímý postup z prvního místa) V bojích o Euro 2000 v Belgii a Nizozemsku český tým neztratil v deseti zápasech ani bod, což při tomto počtu střetnutí dokázal jako první v historii. Mužstvo kouče Jozefa Chovance nakonec ovládlo skupinu s dvanáctibodovým náskokem před druhým Skotskem, na závěrečném turnaji ale vypadlo už v základní skupině. PORTUGALSKO 2004 (přímý postup z prvního místa) Také v kvalifikaci na Euro 2004 si Češi počínali velmi suverénně, plný bodový zisk si svěřenci trenéra Karla Brücknera nepřipsali pouze při remíze na půdě největšího favorita skupiny Nizozemska. Na šampionátu v Portugalsku postoupili až do semifinále, kde je po prodloužení vyřadili pozdější vítězové Řekové. RAKOUSKO A ŠVÝCARSKO 2008 (přímý postup z prvního místa) Po vydařeném vstupu do kvalifikace na ME 2008 na český celek dopadla krize, která vyvrcholila domácí porážkou s Německem i následným skandálem s narozeninovou oslavou. Skvělý finiš, vyšperkovaný nečekanou výhrou 3:0 v Německu, však Brücknerovi a spol. vynesl postup na třetí velký turnaj v řadě. Na něm ale Češi skončili již po základní skupině.POLSKO a UKRAJINA 2012 (postup z baráže) Výběr kouče Michala Bílka vstoupil do kvalifikace překvapivou domácí porážkou s Litvou, později v obou zápasech podlehl také úřadujícím mistrům světa i Evropy Španělům. Přesto Češi nakonec souboj na dálku se Skotskem o druhé místo, zajišťující účast v baráži, zvládli. V dodatečném dvojutkání si poradili s Černou Horou a popáté za sebou postoupili na ME.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články