Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi si poradili se Srbskem, nasázeli mu čtyři branky

Ostrava - První vítězství v přípravném reprezentačním zápase si připsal Pavel Vrba. Čeští fotbalisté v Ostravě porazili Srbsko vysoko 4:1, i když po většinu zápasu byl stav skóre i obraz zápasu velmi vyrovnaný. O každý gól se postaral jiný střelec - skóre otevřel Sivok, z penalty zvýšil Necid, a i když Škuletič snížil, třetí a čtvrté trefy přidali Krejčí a Zahustel.

Radost českých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Zatímco Srbsko nastoupilo v nejsilnější sestavě i se všemi hvězdami z anglické ligy, v české brance chyběla obvyklá jednička Petr Čech a šanci dostal vítkovický odchovanec Tomáš Vaclík. A hned v 10. minutě ukázal skvělý postřeh a lapil velkou šanci Ljajičovi.

Místo Čecha si kapitánskou pásku navlékl stoper Sivok, který se vrátil do reprezentace po pětiměsíční pauze zaviněné zdravotními potížemi. A premiéru s páskou oslavil gólem. Pudil zahrál roh na přední tyč, kde byl Sivok u míče dříve než gólman Stojkovič a hlavou poslal Česko do vedení.

Šlo o první českou střelu na branku. Jinak měli více ze hry Srbové, kteří potvrzovali individuální kvalitu a rychle kombinovali. Domácí ale pozorně bránili a hrozili z brejků, které se však nevedlo lépe zakončovat.

Srbové, kterým nevyšla kvalifikace, začali brzy ztrácet nervy a hádali se s rozhodčím, protihráči i sami mezi sebou. Hodně se zlobili, když Sivok zahrál ve vápně rukou, ale ta byla v přirozené pozici a sudí to neposoudil jako penaltovou situaci. Podobně tomu bylo i na druhé straně po ruce Ivanoviče.

Ostrava si první reprezentační zápas v regionu po více než 18 letech užívala. Fanoušci hlasitě povzbuzovali, hledištěm kolovala mexická vlna a v jednu chvíli celý stadion skákal do pokřiku "Kdo neskáče, není Čech".

Dlouho se hrálo bez větších šancí, v 57. minutě protáhl gólmana Stojkoviče táhlou střelou Pavelka. O pět minut později vlétl do vápna Pudil, Tomovič ho fauloval a tentokrát už sudí penaltu odpískal. Míč si vzal Necid a tvrdou střelou do středu branky zvýšil vedení. V reprezentaci se tak trefil po 13 měsících.

Srbsko se neprosazovalo tolik jako v první půli, ale nakonec alespoň snížilo po standardní situaci, když centr zužitkoval hlavou střídající Škuletič. Jenže Češi měli rychlou odpověď. Škoda šel do souboje, míč propadl ke Krejčímu, ten se stihl otočit ve vápně a propasírovat střelu skrz nohy brankáře Stojkoviče.

V závěru už si Češi hlídali vítězství za pokřiku "Hoši, děkujem", přesto se po brejku a Plašilově centru ještě prosadil Zahustel, který tak oslavil svůj reprezentační debut.

ČR - Srbsko 4:1 (1:0)

Branky: 17. Sivok, 63. Necid z pen., 82. Krejčí, 90. Zahustel - 79. Škuletič. Rozhodčí: Vnuk - Weiss, Vorel (všichni SR). ŽK: A. Mitrovič, Stojkovič (oba Srbsko). Diváci: 14.975.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Pudil - Darida (86. Vacek), Pavelka - Skalák (71. Zahustel), Dočkal (56. Plašil), Šural (71. Krejčí) - Necid (80. Škoda). Trenér: Vrba.
Srbsko: Stojkovič - Tomovič, Ivanovič, D. Tošič, Kolarov - Milivojevič (69. Gudelj), Matič - Z. Tošič (59. Kostič), Ljajič, Tadič (59. Kataj) - A. Mitrovič (69. Škuletič). Trenér: Čurčič.

Pavel Vrba (trenér ČR): "Konečně (výhra v přípravném utkání). Budu děkovat hlavně fanouškům, kteří nás překvapili tím, že přišli v plném počtu. Bylo vyprodáno, atmosféra byla skvělá. Jsem spokojen s druhým poločasem. V první půli jsme sice soupeře nepustili do moc šancí kromě jediné, kdy nás podržel Tomáš Vaclík, ale Srbové měli lepší držení míče, vyhráli více soubojů. My jsme se moc nedostali do mezihry, ztráceli jsme balony druhou třetí nahrávkou. Ukázalo se, že Srbové mají skvělé hráče. Ve druhém poločase jsme byli mnohem přesnější, měli jsme lepší výběr místa a mnohem víc jsme se dostávali do mezihry než v prvním poločase." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy