Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češi se proti Belgii drželi, nakonec prohráli 1:2

Brusel – Ještě předtím, než se střetnou v důležitém utkání s Norskem, byli čeští fotbalisté znovu na trávníku. V přípravném duelu se snažili držet tempo se silnou Belgií, která se ujala vedení díky brance Batshuayie. Srovnal však pohotový Krmenčík. Ve druhé půli ale Fellaini rozhodl hlavou o vítězství domácích. Češi sahali v závěru po vyrovnání, ale Tomáš Souček trefil jen tyč. 

Tomáš Souček a Michy Batshuayi
zdroj: ČTK/BELGA autor: BRUNO FAHY

Karel Jarolím nasadil poměrně ofenzivní sestavu se dvěma útočníky Krmenčíkem a Schickem, který hrál mírně stažený a snažil se rozdělovat míče při přechodu do útoku. Právě Schick s Daridou ukazovali, že jsou zvyklí na podobnou rychlost a kvalitu protihráčů, zbytek ofenzivy si však na tempo potřeboval přivyknout a Belgie se tak brzy dostala do tlaku.

Brankář Vaclík nejprve chytil hlavičku Lukakua. Druhý nejlepší střelec anglické ligy chvíli nato opřel svou hlavičku zblízka jen do tyče, na kterou následně přirazil i Vaclíka. Český gólman zůstal ležet na zemi, což sudí nepostřehl a nechal pokračovat ve hře. Belgičané však prázdnou branku netrefili.

Ve 25. minutě už šli domácí do vedení. Útočník Chelsea Batshuayi dostal přihrávku do běhu, zasekávačkou se zbavil Kalase a střelou k tyči Vaclíka překonal. "Měl jsem to vyřešit jinak, nečekal jsem, že si to dá na slabší nohu," připustil stoper Kalas.

Češi však rychle vyrovnali, k čemuž jim pomohlo velké sebevědomí Belgičanů. Gólman Courtois zvolil riskantní rozehrávku, kterou vystihl Krejčí, obral o míč De Bruyneho a předložil ho před prázdnou bránu Krmenčíkovi. A ten nezaváhal. "Dneska to byl jeden z těch lehčích gólů. Láďa mi to dal pod sebe a tohle musí útočník proměnit," řekl Krmenčík.

Vzápětí musel střídat gólman Vaclík, který po srážce s Lukakuem nebyl v pořádku. Těžký druhý reprezentační start tak čekal brankáře Slavie Pavlenku.

Češi po vstřeleném gólu ožili a předvedli pohlednou akci po křídle, následně se ve vápně dostal k míči Schick, ale trefil jen tyč. Pak chyběly Schickovi centimetry, aby u tyče zachytil prodloužený centr od Součka. Na druhé straně Pavlenka těsně před poločasem vychytal zblízka Lukakua.

Do druhé půle udělali oba trenéři několik změn. Na české straně se do hry dostali Dočkal, Jankto a Čelůstka, v dresu soupeře mimo jiné Fellaini a právě záložník Manchesteru United v 52. minutě poslal Belgii znovu do vedení. Pavlenka nejprve vyrazil střelu Mirallase na tyč a roh, na který si naskočil Fellaini a ideální hlavičkou nedal Pavlenkovi šanci.

Belgie měla převahu a dostávala se k nebezpečným závarům, které však česká obrana dokázala odvracet. Ale i směrem dopředu se Jarolímovi svěřenci snažili, zejména po pravé straně, kde operovali Jankto a Čelůstka.

Deset minut před koncem měl na kopačce srovnání Souček, po dobré kombinaci byl v ideální pozici, ale jeho střela orazítkovala jen tyč a Belgie už se ubránila. Zápas byl pro český tým přípravou na sobotní klíčový duel v Norsku v kvalifikaci o mistrovství světa.

Belgie - ČR 2:1 (1:1)

Branky: 25. Batshuayi, 52. Fellaini - 29. Krmenčík. Rozhodčí: Schärer - Vogel, Josipovic (všichni Švýc.). ŽK: Škoda (ČR). Diváci: 28 000.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany (46. Vermaelen), Vertonghen - Tielemans (46. Fellaini) - Chadli, De Bruyne, Nainggolan (46. Mertens), Carrasco (87. T. Hazard) - Lukaku (46. Benteke), Batshuayi (46. Mirallas). Trenér: Martínez.

ČR: Vaclík (33. Pavlenka) - Kadeřábek (46. Čelůstka), Brabec, Kalas, Gebre Selassie - Krejčí (46. Jankto), Souček, Darida, Zmrhal (77. Mareš) - Schick (64. Škoda) - Krmenčík (46. Dočkal). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články