Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi se dozví soupeře do kvalifikace na EURO 2016

Nice - Francouzské Nice bude hostit rozlosování kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2016 ve Francii. Jména pěti soupeřů se dozvědí i čeští fotbalisté, kteří figurují v druhém koši. Na slavnostním aktu v Nice nebude chybět nový kouč národního týmu Pavel Vrba, jenž by příliš nechtěl narazit na Slováky. Přímý přenos sledujte od 12:00 exkluzivně na našem webu.

Češi mají před losováním jistotu, že se vyhnou Belgii, Chorvatsku, Dánsku, Maďarsku, Irsku, Švédsku, Ukrajině a Švýcarsku, které jsou také zařazeny do druhého koše. UEFA nasadila týmy podle dosažených výsledků z posledních tří kvalifikačních cyklů včetně závěrečných turnajů ME a MS. Jednou z nejtěžších variant by mohla být skupina s obhájcem titulu Španělskem, Srbskem, Skotskem, Islandem a Kazachstánem. Naopak papírově hratelnější se jeví například kombinace s Řeckem, Izraelem, Lotyšskem, Ázerbájdžánem a San Marinem.

Vrba by se rád vyhnul Slovákům. "Mají zajímavou generaci a já navíc díky svému dřívějšímu působení na Slovensku skoro všechny hráče dobře znám. Podle mě to je jedno z mužstev, které ze třetího koše může vyloženě překvapit," mínil Vrba, někdejší kouč Púchova a Žiliny. Z prvního koše by podle něj bylo dobré narazit na někoho, kdo má občas trochu výkyvy formy.

Pavel Vrba:

Pavel Vrba"Na koše se samozřejmě dívám, v duchu nějaké přání mám a v předstihu kalkuluju, jaká skupina by pro nás mohla být dobrá a naopak. Klíčové zřejmě je, koho dostaneme z prvního a třetího koše. Ale dopředu je ošidné spekulovat."

Spolu s Vrbou míří do Nice předseda asociace Miroslav Pelta, generální sekretář Rudolf Řepka a technický ředitel Dušan Fitzel. Na Euru bude poprvé v historii startovat 24 týmů a Češi toho chtějí využít. "Já mám přání jediné. Dostat takovou skupinu, ze které postoupíme na Euro. Účast na závěrečném turnaji je pro nás extrémně důležitá. Z hlediska prestiže i ekonomické stránky věci," uvedl Pelta.

Rekordní počet 53 účastníků bude rozdělen do devíti skupin, nováčkem je Gibraltar. Vítězové, celky na druhých příčkách a nejlepší mužstvo z třetích míst postoupí na šampionát přímo. Zbylých osm týmů na třetích místech se utká v baráži. UEFA poprvé umístila do kvalifikace i pořadatelskou zemi Francii, která má účast na turnaji jistou. Tým galského kohouta bude přiřazen k jediné pětičlenné skupině, ale jeho zápasy se budou hrát pouze jako přípravné. 

Do losování se zapojí také Ivo Viktor. Spolu s brankářem československých šampionů z roku 1976 los v Nice provede dalších dvanáct gólmanů, kteří Euro v minulosti vyhráli. Kvalifikace začne 7. září a UEFA hned po losu zveřejní celý program, takže odpadnou tradiční dohadovací schůzky o termínech jednotlivých zápasů. "Je to dobře, vítám to," řekl Vrba.

Rozdělení do košů:

1. koš: Bosna a Hercegovina, Anglie, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Rusko, Španělsko.

2. koš: Belgie, Chorvatsko, ČR, Dánsko, Maďarsko, Irsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina.

3. koš: Rakousko, Izrael, Polsko, Norsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko.

4. koš: Arménie, Bělorusko, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Skotsko, Wales.

5. koš: Albánie, Ázerbájdžán, Kypr, Gruzie, Island, Litva, Makedonie, Moldavsko, Severní Irsko.

6. koš: Andorra, Faerské ostrovy, Gibraltar, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Malta, San Marino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články