Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi převahu zužitkovat nedokázali, s Dánskem hráli 1:1

Mladá Boleslav – Česká fotbalová reprezentace zakončila rok 2016 remízou 1:1 v přípravném zápase s Dánskem. O jediný gól národního týmu se postaral debutant Antonín Barák. Ještě před přestávkou srovnal Nicolai Jörgensen. Domácí nenavázali na páteční premiérovou výhru v kvalifikaci MS 2:1 nad Norskem a podzim pod koučem Karlem Jarolímem absolvovali s bilancí dvou vítězství, tří remíz a jedné porážky. S Dánskem reprezentace nevyhrála pošesté za sebou, z toho pětkrát se zrodil nerozhodný výsledek. Další zápas čeká národní celek až 22. března, kdy v přípravě přivítá Litvu.

Antonín Barák v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

O čem se bude po dnešním duelu Česko – Dánsko mluvit? V 80. minutě se loučil za potlesku prořídlých tribun Barák. Po tečované střele slávistického debutanta mohli jedinkráte čeští fanoušci zakřičet gól. Bylo to především utkání noviců. Ukázat se chtěl rovněž Mareš, který několikrát zahrozil, ale třeba i gólman Pavlenka, který ovšem příliš práce neměl. V základní sestavě byli jen Dočkal se Zmrhalem, kteří zahájili poslední kvalifikační duel proti Norsku. Trenér Jarolím zkoušel a testoval.

"Gól na začátku nám pomohl i vzhledem k tomu, že jsme nastoupili zase v úplně jiné sestavě. Navíc nám ještě vypadl Pavelka, který by byl v základu. Nebylo to jednoduché," prohlásil Jarolím. "Hodnotil bych ten zápas pozitivně. Hráli jsme proti silnému týmu a herně jsme byli lepší, vypracovali jsme si více šancí. Kádr máme široký, měli jsme úplně jinou sestavu než proti Norsku a ta sestava byla schopná konkurovat," zdůraznil záložník Dočkal.

Češi v úvodu utkání zkoušeli vysoký presink a Dánové hledali skulinu, jak se z něho přihrávkami dostat. Do hry obou mužstev se vkrádala řada nepřesností. Jensen v šesté minutě poprvé vystřelil, ale jeho nepřesná rána ani nestála za řeč. To Barákova trefa z 8. minuty už rozhodně ano. Levačkou i s pomocí hlavičkujícího Kjaera krásně překonal plachtícího gólmana Rönnowa.

Dánská záloha jako by na začátku duelu k trávníku přimrzala, bez pohybu a invence hráči v bílém jen těžko mohli najít adekvátní zbraň na červené české opevnění. Až na sklonku první dvacetiminutovky se Seveřané dostali do nadějných pozic před českou šestnáctkou. Na druhé straně zahrozil po dobrém Kopicově sklepnutí nabíhající Gebre Selassie. Ten placírkou ovšem poslal míč pouze do rukavic dánského brankáře.

Dánové celý první poločas hodně váhali s rozehrávkou, což se obzvláště projevilo v rychlých protiútocích. Se všemi si česká obrana v prvním poločasu bez problémů poradila. Co hostům ovšem nechybělo, to byl důraz, a to až za hranicí pravidel. Nevybíravým způsobem zastavili Kopice nebo Škodu.

Český forvard hrál důležitou úlohu ve dvou následných akcích. V 35. minutě mohl zvýšit už na rozdíl dvou branek, jenže dokonalý Dočkalův pas za obranu hlavou usměrnil mimo tři tyče. V 38. minutě naopak přišlo vyrovnání. Škoda nedoskočil Kjaera a hlavičku dánského kapitána dokopl za Koubkova záda Jörgensen.

Více šancí nestačilo

Do druhého poločasu nastoupil další debutant Mareš. Premiéru si odbyl i gólman Pavlenka, který nahradil Koubka. Na trávník naskočil také Krmenčík a jeho přítomnost byla znát. Uvedl se žlutou kartou za oplácení, pak vystřihl líbivou přihrávku mezi nohama protihráče a vzápětí málem obešel ve vápně Vestergaarda.

Dánové potrápili český tým několika kolmými pasy. V 52. minutě odvrátil téměř jistý gól Kalas. Seveřané se dostali za obranu, český defenzivní hráč dokázal zneškodnit finální přihrávku jen s vypětím všech sil skluzem na poslední chvíli. Při chuti byl především Fischer, který motal hlavy domácím.

Poté ale už opět převzali aktivitu hráči s lvíčkem na prsou. Zmrhal se napřáhl k ráně z dálky a orazítkoval tyč. Krmenčík z otočky nepropálil obranu hostů. Do obrovské šance se po skvělé průnikové přihrávce od Gebre Selassieho dostal Mareš. Hráč, který to v Mladé Boleslavi dobře zná, prostřelil i dánského gólmana, jenže balon zastavil Kjaer. Krmenčíkova dorážka jen olízla vnější síť.

Útočník Viktorie Plzeň hýřil nápady. Po jeho nabídce mířil nepřesně Dočkal. I Mareš chtěl promluvit do zápasu, a tak se nerozpakoval vypálit tvrdě zpoza šestnáctky, trefil ale jen Rönnowa.

Čechům nevyšel protiútok, Kopic nedůrazně vystřelil ze středu pole, a tak málem přišel trest. Vestergaard číhal na zadní tyči, jenže jeho trefa nemohla platit kvůli ofsajdovému postavení. Domácím převaha k vítězství nestačila, a tak duel skončil smírně.

Smíšené pocity

"Druhý poločas jsme se herně zlepšili. Měli jsme převahu, dost situací, ze kterých jsme mohli vstřelit branku. Mrzí mě, že jsme nevyhráli," uvedl kouč Jarolím.

"Mám z toho trochu smíšené pocity, z toho, jak to probíhalo. Měli jsme zcela nové složení na hřišti, v této sestavě jsme nastoupili poprvé. Potýkali jsme se na hřišti se zcela novými situacemi. Na druhou stranu se nám hra celkem dařila. Jsem spokojen s prací všech hráčů, ti, kteří dostali šanci, nezklamali," zhodnotil duel trenér Dánů Aage Hareide.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články