Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češi před odletem do Arménie trénovali i s Rosickým

Olomouc - Čeští fotbaloví reprezentanti už jsou v Arménii, kde je v úterý čeká další zápas v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Do Jerevanu dorazili v kompletní sestavě krátce po 18:00. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web. Ještě předtím si dopoledne v Olomouci naposledy stačili zatrénovat. Na Andrově stadionu, kde národní tým v pátek utrpěl debakl 0:3 od Dánska, absolvoval celou přípravu také kapitán Tomáš Rosický.

Záložník Arsenalu kvůli naraženému stehennímu svalu naskočil do duelu s Dánskem až po hodině hry, ale největší domácí kvalifikační prohru v samostatné české historii už neodvrátil. Jeho start v základní sestavě v úterním duelu v Jerevanu je prý nyní o něco pravděpodobnější. "Tomáš byl dnes s týmem celou dobu na hřišti a v tréninku neměl žádné úlevy. Uvidíme, jak se bude jeho zdravotní stav vyvíjet dál," řekl mluvčí týmu Jaroslav Kolář.

Reprezentanti se v Olomouci připravovali na uzavřeném tréninku hodinu. Po obědě je čekala cesta na letiště do nedalekého Mošnova a pak tři hodiny cestovali speciálem do dějiště úterního zápasu. "Cesta byla v pohodě, teď je na nás, abychom zápas zvládli. Není kam couvnout a dobře to víme," řekl už v Jerevanu obránce Tomáš Sivok.

Čeští fotbalisté vnímají utkání v Arménii jako poslední šanci, jak se ještě udržet ve hře o postup na mistrovství světa. Ve čtyřech zápasech získali jen pět bodů, z posledních dvou domácích duelů s Bulharskem a Dánskem vytěžili jediný bod. Ve skupině jsou na čtvrtém místě. Arménie má tři body ze tří zápasů. Kouč Michal Bílek připustil, že pokud jeho tým v úterý nevyhraje, zřejmě ve funkci skončí.

Hübschman se Suchým varují před útočnou silou Arménů

Potkat se se svými klubovými spoluhráči a dvěma oporami postsovětského týmu Henrikem Mchitarjanem z Šachtaru Doněck a Jurou Movsisjanem ze Spartaku Moskva mohou záložník Tomáš Hübschman a obránce Marek Suchý. Oba čeští fotbalisté varují před útočnými schopnostmi Arménů, soupeř by ale podle nich mohl být zranitelný v obraně.

"Spoustu jejich hráčů znám z ruské ligy. Jejich ofenzivní síla je opravdu velká. O to více ale mají slabinu v obraně, kde bude hodně skulin. Toho musíme využít," řekl Suchý. Vůbec nejvíc toho ví o útočníkovi Movsisjanovi, s nímž od začátku jarní sezony hraje ve Spartaku Moskva. Pětadvacetiletý kanonýr přišel do celku z ruské metropole na konci loňského roku a je nejlepším střelcem ruské ligy. "Hned v prvním zápase dal za nás tři góly. Jeho největší síla je zakončení. Levou, pravou, to je jedno. Navíc je rychlý a silný," charakterizoval Movsisjana Suchý.

Jura Movsisjan (vpravo)
zdroj: EPA autor: MAXIM SHIPENKOV

Prý je stylem podobný ostravskému Milanu Barošovi. "Jen je ještě silnější v osobních soubojích. Víc udělaný. Ale rychlostí, driblingem a zakončením, že je z každé pozice schopen dát gól, je Milanovi podobný," řekl Suchý. "Navíc je to super kluk. Ví, že je to dobrý útočník, ale na nic si nehraje. Je to týmový hráč, maká pro mančaft. Vrací se do obrany, udělá i hodně černé práce. Pro Spartak to byl dobrý nákup," dodal Suchý.

S Movsisjanem se před odletem na reprezentační sraz hecovali. "Dívali jsme se na sestřihy z Evropské ligy, kde bylo Bordeaux s Jardou Plašilem. Říkal jsem mu, že kapitán Bordeaux bude hrát proti němu za Česko. Ve srandě říkal, že mu je to jedno, že porazí kohokoli," smál se Suchý.

Gólový a inteligentní Mchitarjan

Hübschman dobře zná Mchitarjana, vyhlášeného nejlepším postsovětským hráčem za uplynulý rok. Čtyřiadvacetiletý záložník je oporou Šachtaru. "Má o něj zájem spousta klubů. Je to kvalitní a koncový hráč. Dává hodně gólů. Snaží se hrát rychle, hodně náběhů. Občas to tahá i sám," řekl Hübschman.

Henrik Mchitarjan
zdroj: Getty Images autor: Claudio Villa

Arménský tým prý na něj hodně spoléhá. "Je to jeden z jejich nejdůležitějších hráčů. Spousta dalších mu ale pomáhá. Pizzelli z Krasnodaru, Movsisjan nebo kluci z Metalurgu Doněck. On je ale ten klíčový," podotkl Hübschman. Mchitarjana považuje za chytrého člověka. "Je to klidný, bezkonfliktní kluk. Je z fotbalové rodiny, táta byl fotbalista a máma se sestrou pracují na UEFA. Vyrůstali ve Francii, mluví několika jazyky," přiblížil Hübschman.

Mchitarjan a jeho spoluhráči prý mají velkou touhu v kvalifikaci uspět. "V minulé kvalifikaci o Euro se jim v závěru nepovedlo vyhrát v Irsku a teď mají chuť dostat se do baráže. Ukázali svoji sílu, potrápili spoustu silných soupeřů. Navíc je tam nepříjemné prostředí," řekl Hübschman. Hlavní nebezpečí podle něj hrozí od arménské ofenzivy. "Mají rádi balon, nehrají žádného zanďoura. Budou se snažit tvořit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté odletěli do Arménie, Pelta řeší, co s Bílkem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články