Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi nedokázali porazit Bulharsko, remizovali 0:0

Praha - Česká fotbalová reprezentace ukončila rok 2012 rozpačitou remízou 0:0 s Bulharskem a kromě Malty nedokázala překonat žádného soupeře od červnového Eura. Národní tým měl sice více šancí i větší držení míče, víceméně letargický výkon však nestačil ani na průměrného soupeře. Tomu k dobrému výsledku stačilo dobře zhušťovat prostor ve středu hřiště. Měl však i příležitosti zápas rozhodnout ve svůj prospěch.

Zklamaní čeští fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenér Bílek oproti zápasu s Maltou poprvé za svého působení u reprezentace neudělal změnu v sestavě, přestože se vrátil ke svému tradičnímu rozestavení 4-2-3-1 a Rezek se z hrotové pozice přesunul na levé křídlo. Proti Maltě, zatažené na šestnáctce, stačili k dominanci při držení míče čtyři záložníci, Bulharsko však mělo být v tomto ohledu nepříjemnějším soupeřem.

A předpoklady se také potvrdily, ani pět českých záložníků se nedokázalo prosadit přes dobře bránící bulharské středopolaře. Do značné míry to bylo zapříčiněno i nefungující kombinací – čeští fotbalisté si nesbíhali pro přihrávku, hra tak byla statická a plná nepřesností. Výjimkou byla jen skvělá souhra na malém prostoru u rohového praporku mezi Rajtoralem, Gebre Selassiem a Jiráčkem, na jeho výsledný centr však v malém vápně nedokázal nikdo reagovat.

Česká republika - Bulharsko 0:0

Rozhodčí: Bezborodov - Golubjev, Semenov (všichni Rus.). ŽK: Gebre Selassie - Djakov, Iliev, Ivanov. Minev. Diváci: 16 163.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Hübschman - Rajtoral (58. Darida), Jiráček, Rezek (80. Lafata) - Pekhart (58. Vydra). Trenér: Bílek
Bulharsko: Michajlov - Minev, Ivanov, Bodurov, Zanev (42. I. Milanov) - Gadžev (61. Božinov), Djakov - Manolev, Iliev, G. Milanov - Popov (75. Tonev). Trenér: Penev.

Největší šance přišly po standardních situacích, a to i na straně Bulharů. Ze skvělých příležitostí z rohových kopů však bránu netrefili ani Sivok, ani Jiráček. V úplném závěru prvního poločasu pak Čech jen sledoval, jak Bulhaři z přímého kopu dokázali přelstít českou obranu, nedokázali však dobře mířený centr tečovat do branky. Po pětačtyřiceti minutách tak ani jeden ze soupeřů nedokázal vystřelit na bránu.

Ani začátek druhého poločasu nepřinesl žádné zlepšení v souhře českých fotbalistů, naopak Bulharsku se více dařil přechod do protiútoků. Z jednoho z nich pak v 57. minutě téměř padla úvodní branka, Milanov však hlavičkou po jemném centru jen těsně minul domácí branku.

O necelou minutu později Bílek poslal na hřiště Daridu a Vydru za Rajtorala a Pekharta. Díky mladému plzeňskému záložníkovi již domácí záloha vypadala mnohem dynamičtěji, necelých dvacet minut před koncem také dobře vypálil na branku. Vydra se pokoušel o náběhy za obranu, po jednom z nich pak poslal balon na nabíhajícího střídajícího Lafatu, jablonecký kanonýr se však nestihl dostat do ideální střelecké pozice.

"Šedesát minut hry jsme neměli dostatečný pohyb v ofenzivě, chodilo málo centrů ze stran a málo míčů do vápna soupeře. Nedokázali jsme se prosadit proti zhuštěné hře soupeře, byli málo odvážní a lehce ztráceli míče. Náš výkon se zlepšil až po střídání," hodnotil trenér Bílek hru českého týmu. "V poslední půlhodině jsme si vytvořili tlak, byly tam i šance a někdy chyběl krok k tomu, abychom kýžený gól vstřelili. Když budeme další zápasy hrát jako dnes v závěru, branky přijdou," dodal Bílek.

Národní tým se v posledních deseti minutách dostal do největšího náporu a výrazně zlepšil pohyb okolo pokutového území. Ze zoufalého tlaku sestávajícího většinou z nakopávaných balonů a dalekonosných střel než propracovaných šancí se již však nedokázal prosadit. Reprezentace tak má ze tří odehraných kvalifikačních zápasů pět bodů a zakončila fotbalový rok 2012 remízou 0:0.

Trenér Bílek vnímá kritiku, která se na národní tým snáší. "Jako fanoušek bych si také přál, aby nároďák vyhrával a hrál krásný fotbal. Ale teď hrajeme prostě to, na co máme," řekl kouč. "Musíme také vidět, že proti mistrovství Evropy jsme přišli o Baroše, Rosického, Pilaře a Koláře. Tvořivost těchto hráčů nám teď chybí," poznamenal Bílek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články