Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Češi nastoupí proti Litvě i s Čechem a Barošem

Praha – Brankář Petr Čech ani útočník Milan Baroš nebudou chybět v českém výběru během úvodního zápasu kvalifikace ME proti Litvě. Reprezentační trenér Michal Bílek k úvodnímu klání pozval všechny současné opory. Právě Baroš s Čechem přitom chyběli při nedávném přípravném duelu s Lotyšskem. V osmnáctičlenné nominaci je i momentálně lehce zraněný útočník Martin Fenin, z klíčových hráčů schází pouze dlouhodobý marod obránce Tomáš Sivok. Utkání s Litvou se bude hrát v úterý 7. září v Olomouci.

"Kromě Sivoka a Ondry Kušníra je to to nejlepší, co jsme mohli dát dohromady. Teď už jen věřím, že se v tomhle složení sejdeme za týden," řekl Bílek na dnešní tiskové konferenci. Nejistá je ovšem účast Fenina. Útočník Eintrachtu Frankfurt kvůli zranění zad vynechal víkendový start bundesligy. "Jeho zdravotní stav není optimální, momentálně má klid a ve čtvrtek jde ještě na poslední vyšetření, které by mělo ukázat, jestli bude moci v pořádku přijet. Věřím, že bude k dispozici," uvedl Bílek.

Jako druhého gólmana povolal Jana Laštůvku a v nominaci tentokrát vynechal Jaroslava Drobného z Hamburku. "Počítal jsem s tím, že pojede Jarda, ale do této chvíle si v klubu nevybojoval post jedničky. Projevil přání se teď soustředit na to, aby se mu to povedlo," uvedl Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na kvalifikaci s Litvou

Oproti vítěznému duelu s Lotyšskem se do národního týmu vrací Baroš. Bílka těší, že se klíčový útočník po potížích s achilovkou vrátil do sestavy Galatasaraye Istanbul v dobré střelecké formě a že se jeho stav každým dnem lepší. "Vstřelil několik branek, což svědčí o tom, že se do toho dostává rychle. Jeho zdravotní stav ještě není úplně optimální, ale neustále se lepší a já věřím, že v úterý bude stoprocentně připravený," řekl Bílek.

Bílek: Věřím, že se s Ujfalušim dohodneme

Absence Bílek počítá jen v obraně. Do defenzivy tentokrát povolal o jednoho hráče víc než proti Lotyšsku, přibyl bek Spartaku Moskva Marek Suchý. "Rozhodoval jsem se mezi ním a Mazuchem, pro Marka hovoří větší zkušenosti," vysvětlil kouč. Nevyloučil, že by se do týmu pomohl vrátit zadák Atlétika Madrid Tomáš Ujfaluši, který se reprezentace vzdal minulý rok na jaře.

"Plně respektujeme, že se rozhodl skončit, na druhou stranu jsme se s tím nesmířili. Jsme s ním ve spojení už od jara a věřím, že jednání budou pokračovat," řekl Bílek. "Věřím, že kdybychom se dostali do krizové situace, tak by nám pomohl. Pokud by se jeho návrat uskutečnil, tak by to muselo být na ten další sraz," doplnil.

Český tým se sejde v úterý 31. srpna v Praze a o dva dny později se přesune do Olomouce. V pátek 3. září sehrají Bílkovi svěřenci na Hané modelové utkání s domácí Sigmou. Po duelu s Litvou čekají letos české fotbalisty ještě další dva kvalifikační zápasy - v říjnu se představí doma proti Skotsku a pak zamíří do Lichtenštejnska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články