Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Češi na Portugalce neměli, Dalot a spol. zmrazili Eden čtyřikrát

Vendeta za červnovou porážku 0:2 z Lisabonu se české reprezentaci nepodařila. V předposledním kole Ligy národů totiž podlehla Portugalsku 0:4 a zapsala nejvyšší domácí porážku v samostatné historii. Dvěma brankami se pod jednoznačné vítězství evropských šampionů z roku 2016 podepsal obránce Diogo Dalot, jednou se trefili Bruno Fernandes a střídající Diogo Jota. V závěru první půle neproměnil za stavu 0:2 pokutový kop Patrik Schick.

Vyšším rozdílem prohráli Češi od rozdělení federace jen v březnu 2019, kdy utrpěli debakl 0:5 v Anglii. Vzhledem k vítězství Švýcarska ve Španělsku navíc klesli na poslední místo tabulky.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého potřetí za sebou prohráli, neskórovali a před závěrečným duelem ve skupině si výrazně zkomplikovali pozici. Aktuálně ztrácejí dva body na Švýcarsko, na jehož půdě se představí v úterý. K udržení v elitní skupině A potřebují vyhrát, nejhorší tým tabulky sestoupí do divize B.

"Zápas se nám bohužel nepovedl. Je to samozřejmě komplikace. Viděli jsem i v domácím zápase, co Švýcaři umí, hráli tady dobře. Jejich vítězství ve Španělsku mě trochu překvapilo, ale pokud chceme zůstat v této společnosti, musíme u nich vyhrát," řekl Šilhavý, který stejně jako v minulých zápasech vsadil na systém se třemi stopery.

V záloze překvapivě nastoupil Král, v útoku hrála dvojice z Leverkusenu Hložek s Schickem, který se vrátil do reprezentace téměř po roce. V sestavě Portugalců nescházela největší hvězda a kapitán Ronaldo.

Utkání Česko – Portugalsko
zdroj: REUTERS

Domácí před vyprodaným Edenem začali odvážně, v úvodu se dostali ke střelám Jemelka a Schicka, ani jeden z nich ale nemířil přesně. Ve 13. minutě gólman Vaclík ve snaze odvrátit míč "zboural" Ronalda, nejlepší střelec historie národních týmů při tom utrpěl krvavé zranění v obličeji, po ošetření se ale vrátil na trávník, což publikum ocenilo bouřlivým aplausem.

Na opačné straně pak musel být ošetřen i Schick, který na loňském Euru stejně jako Ronaldo vstřelil pět branek, i on však pokračoval ve hře. Naopak stoper Brabec kvůli zranění musel střídat a ve 22. minutě ho nahradil Kúdela hrající od nové sezony indonéskou ligu.

Za tři minuty měl první velkou šanci Ronaldo, po přihrávce klubového spoluhráče z Manchesteru United Fernandese ale v ideální pozici netrefil míč. Po půlhodině mohli na opačné straně otevřít skóre domácí, Barák ale z hranice malého vápna hlavičkoval mimo.

Ve 33. minutě se prosadili Portugalci. Fernandesův přízemní centr prošel napříč vápnem, u lajny ho ještě stihl Leao a po jeho zpětné přihrávce skóroval střelou mezi Vaclíkovy nohy Dalot. Obránce Manchesteru United dal první gól za reprezentační "áčko". Stejně jako při červnovém duelu v Lisabonu otevřel skóre pravý bek. "Dalot mě se štěstím prostřelil, vůbec jsem to neviděl," popsal Vaclík.

Na druhé straně proti Královi zasáhl gólman Costa. Ve druhé minutě nastavení první půle vítězové prvního ročníku Ligy národů zvýšili. Aktivní Fernandes se odpoutal od Krále a zblízka nepokrytý zužitkoval přihrávku z levé strany od Ruie.

Domácí ještě do pauzy měli velkou možnost na snížení. Srbský sudí Jovanovič po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil za Ronaldovu ruku ve vápně penaltu, s kterou ale aktuálně nejlepší střelec v české nominaci Schick v šesté minutě nastavení naložil špatně a balon poslal s lehkou tečí od břevna nad.

"Bylo by příjemné to do šatny zkorigovat. Netvrdím, že bychom vyhráli, ale Portugalci by to měli složitější," konstatoval Šilhavý. "Předem jsem se rozhodl, že to dám doprostřed. Ale byl jsem moc v záklonu a dal jsem do toho příliš síly. Penalta se dá jen špatně kopnout, to není o žádné smůle," uznal Schick.

O reálnou šanci na zvrat přišli Šilhavého svěřenci sedm minut po přestávce. Za vápnem po Fernandesově přihrávce napřáhl Dalot, střelou k tyči zaskočil Vaclíka a připsal si druhou branku v utkání. "Dobrý obstřel. Udělal jsem dva úkroky, jak je hřiště rozbité, tak tam po mně zůstaly dvě díry. Nedokázal jsem se zapřít, abych na to dosáhl," uvedl Vaclík.

Portugalci, kteří na rozdíl od českého celku postoupili na mistrovství světa v Kataru, s přehledem kontrolovali průběh a přidali ještě jednu branku. Na roh si v 82. minutě naskočil Ronaldo a po jeho asistenci hlavou se zblízka prosadil střídající Jota. Češi prohráli s Portugalskem počtvrté za sebou. Šilhavého svěřenci přišli o dlouhou domácí neporazitelnost, která se zastavila na 11 zápasech.

"Měli jsme příliš velký respekt, chyběla tomu agresivita. Chtěli jsme hrát aktivně, presink, ale nedařil se nám. Navíc jsme dělali velké chyby. Nepodali jsme maximální výkon, které takové utkání vyžaduje, proto ten výsledek," dodal Šilhavý.

Česko - Portugalsko 0:4 (0:2)

Branky: 33. a 52. Dalot, 45.+2 Fernandes, 82. Jota. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm.). Bez karet. Diváci: 19 322.

Česko: Vaclík - Zima, Brabec (22. Kúdela), Jemelka - Coufal, Souček (77. Kuchta), Král, Zelený (64. Vlkanova) - Barák (63. Ševčík), Hložek (63. Černý) - Schick. Trenér: Šilhavý.

Portugalsko: Costa - Dalot, Dias, Danilo (83. Mário), Rui - Fernandes (77. Nunes), Neves, Carvalho (77. Palhinha) - B. Silva (67. Horta), Ronaldo, Leao (67. Jota). Trenér: Santos.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články