Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi již vědí, na koho mohou v baráži narazit

Praha - Po kostrbaté, ale v konečném důsledku úspěšné cestě cestě českého národního týmu kvalifikací na Euro 2012 čeká fotbalisty ještě jeden důležitý úkol - projít přes baráž. UEFA potvrdila, že Češi budou figurovat mezi nasazenými týmy, možnými soupeři jsou tedy Turecko, Bosna a Hercegovina, Estonsko a Černá Hora. Mezi nasazenými jsou ještě Chorvatsko, Portugalsko a Irsko. Jednotlivé dvojice se budou losovat v polském Krakově zítra ve 13:00. Samotné zápasy se budou hrát 11. a 12. listopadu, odvety 15. listopadu. O pořadatelství zápasů rozhodně los.

Čeští fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Turecko

Tým Guuse Hiddinka neprocházel kvalifikační skupinou zrovna jednoduše. Nestačil na Německo, Turci museli baráž vybojovat v posledním kole. Doma přehráli Ázerbajdžán, zároveň Belgičani prohráli v Německu, což Turecku baráž nakonec zajistilo. Turci nejsou pro Čechy oblíbeným soupeřem. Střetli se s nimi na posledním Euru a padli 2:3, což pro ně znamenalo neslavný konec v základní skupině.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi mohou narazit třeba na Estonsko

Bosna a Hercegovina

Tým nemá na baráž nejlepší vzpomínky, vystavila mu stopku již na minulé kvalifikaci, kdy prohrál s Portugalskem. Letos ovšem předvádí zatím dobré výkony, Bosna a Hercegovina se, nakonec neúspěšně, prala o přímý postup s Francií. Konečná remíza 1:1 však znamenala opět baráž. Bosna těží především ze své silné ofenzivy, které kraluje duo Misimovič - Džeko, pro něhož by byl případný souboj s Českem o to pikantnější, že do velkého fotbalu vykročil přes angažmá v Teplicích. K silnému útoku však svěřenci trenéra Safeta Sušiče v poslední době přidali i kvalitní obranu, když Francie utnula jejich sérii 563 minut bez inkasovaného gólu.

Estonsko

Přestože Estonsko není příliš zvučným fotbalovým týmem, letošní kvalifikací procházeli nanejvýš překvapivě. Nakonec skončilo za první Itálií, přičemž smutnit mohli Srbové a nečekaně i Slovinci. Pro Estonce bude Euro 2012 velkou premiérou, ve své novodobé historii ještě nikdy nepostoupili do závěrečné fáze světového ani evropského šampionátu.

Černá Hora

Také Černohorci ukazují, že předzápasové prognózy fotbal kolikrát neuznává. Do kvalifikace byli taženi z pátého koše a byli považováni tak trochu za outsidera skupiny. Když dvakrát remizovali s Anglií a skončily za nimi týmy Švýcarska, Walesu a Bulharska, dali jasně najevo, že by se s Černou Horou mělo počítat. 

Los baráže proběhne ve čtvrtek od 13:00 v polském Krakově. Postarají se o něj generální sekretář UEFA Gianni Infantino a bývalý polský fotbalista Zbigniew Boniek.

Nasazení pro los baráže (v závorce počet bodů v žebříčku koeficientu UEFA):

Nasazené týmy: Chorvatsko (32.723), Portugalsko (31.202), Irsko (28.203), Česká republika (27.982).

Nenasazené týmy: Turecko (27.601), Bosna a Hercegovina (27.199), Černá Hora (21.876), Estonsko (20.355).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články