Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Češi jdou proti Bělorusku napravovat. Boj nevzdáváme, ale Wales je ve výhodě, hlásí Šilhavý

Předposlední utkání kvalifikace na mistrovství světa čeká na české fotbalisty. Po páteční smolné remíze s Walesem jdou svěřenci Jaroslava Šilhavého do zápasu s Běloruskem pro výhru. Jen ta jim ve skupině E pomůže udržet šanci na druhé postupové místo do play-off o šampionát. Reprezentanti proti soupeři vyhráli všech šest dosavadních utkání, zápas se navíc po sankcích Evropské unie a zákazu letů do Běloruska odehraje na neutrální půdě v Kazani. Přímý přenos sedmého kvalifikačního duelu sledujte od 20:20 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Český celek má po šesti zápasech na druhém místě tabulky osm bodů stejně jako třetí Wales, který ale odehrál o utkání méně. Přímý postup si zajistí jen vítěz skupiny, jímž téměř jistě bude Belgie. Týmy na druhých pozicích čeká play-off, kde se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají skoro jisté, že by případně obsadili jedno z těchto dvou míst.

Druhá příčka v kvalifikační skupině je ale výhodnější, neboť šestice nejlepších celků bude v play-off nasazena a v semifinále nastoupí doma. Národní tým se v samostatné historii představil na světovém šampionátu jen v roce 2006. Reprezentanti zakončí skupinu v listopadu doma proti Estonsku.

"Pořád jsme na druhém místě, nicméně Wales má zápas navíc. Ale zase hraje s Belgií, což je silný soupeř. Takže ještě nevzdáváme boj o druhé místo. My máme dva zápasy, oba dva budeme chtít vyhrát. Nemáme to ale ve svých rukách, Wales je ve výhodě," řekl Šilhavý.

Jeho svěřenci, kteří došli na letním mistrovství Evropy až do čtvrtfinále, vyhráli jen jediný z posledních pěti zápasů a dvakrát za sebou remizovali. Proti Bělorusku jsou ale velkým favoritem. Český tým totiž nadcházejícího soupeře porazil ve všech šesti vzájemných duelech včetně zářijového domácího vítězství 1:0.

Bělorusové v kvalifikaci vyhráli pouze úvodní zápas a poté pětkrát prohráli. V pátek utrpěli porážku 0:2 v Estonsku a propadli se na poslední místo tabulky. Na neutrální půdě v Kazani ale dokázali potrápit Velšany a Belgičany, jimž shodně podlehli jen o gól.

"Bělorusové poctivě a důrazně brání, hrají takový fyzický fotbal a spoléhají na rychlé protiútoky. Myslíme si, že jejich herní projev bude stejný i v zápase s námi," prohlásil asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Po nepříliš povedeném výkonu s Walesem nevyloučil změny v sestavě. Určitě nenastoupí střelec jediné branky ze zářijového duelu s Běloruskem záložník Antonín Barák, který si odpyká trest za dvě žluté karty. Od týmu se odpojili i zraněný univerzál Tomáš Holeš a z osobních důvodů brankář Aleš Mandous. Dodatečně povoláni byli gólman Filip Nguyen a záložníci David Pavelka s nováčkem Pavlem Buchou.

"Uvažujeme směrem k zápasu, jaká sestava by byla optimální. Zvažujeme to i na základě pátečního zápasu, co by mohlo fungovat, co bychom mohli vylepšit. Postavíme hráče, u kterých budeme přesvědčeni, že jsou schopni to zvládnout aktuálně nejlépe," uvedl Chytrý.

Zápas v Kazani začne ve 20:45 a hrát se bude bez diváků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články