Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi budou mít během ME základnu v Hamburku, trenér může být oznámen už v příštím týdnu

Česká fotbalová reprezentace bude mít během mistrovství Evropy v příštím roce v Německu základnu na severu Hamburku, kde odehraje druhé a třetí utkání skupinové fáze. Trénovat bude na nedalekém stadionu Norderstedtu, hrajícího čtvrtou ligu. Vedení FAČR se takto rozhodlo zejména kvůli tomu, že tím národnímu týmu odpadne velká část cestování. Předseda FAČR Petr Fousek zároveň nevyloučil, že výkonný výbor rozhodne o novém kouči už v příštím týdnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští fotbalisté budou mít během Eura základnu na severu Hamburku

"První důvod byl jednoznačný, že česká reprezentace odehraje dvě utkání v Hamburku. Tím nám odpadne nutnost splnění toho parametru UEFA, že když jste od zápasového stadionu dále než 60 kilometrů, musíte využívat transferové hotely. Volba byla jednoznačná, tohle bylo hned na začátku číslo jedna," řekl generální sekretář FAČR Michal Valtr.

"Komunikovali jsme s některými současnými i bývalými reprezentanty a berou to jako velkou výhodu. Navíc to není daleko ani na další strategická místa, která budeme během turnaje využívat. Na letiště 15 minut, na vlakové nádraží půlhodina," doplnil technický ředitel asociace Erich Brabec.

Spolu s Valtrem v neděli osobně navštívili vybraný hotel i tréninkové hřiště. "Není to v městské zóně, je tam klid. Je tam golfový resort. Tréninkové zázemí je v řádu několika minut, do 10 až 15 minut v dojezdové vzdálenosti. Osobně se mi zázemí velmi líbí a věřím, že ho ocení i hráči a nový realizační tým," pokračoval Valtr.

Hotel předloni získal německou designovou cenu a disponuje mimo jiné posilovnou, bazénem nebo wellness. "Zohlednili jsme zkušenosti ze všech předchozích šampionátů. Reprezentace by měla mít maximální komfort," zdůraznil předseda FAČR Fousek.

"Na místo budou až do zahájení turnaje dojíždět zástupci FAČR, aby přípravy běžely podle plánu. Je zapotřebí domluvit veškeré detaily týkající se pobytu týmu a jeho sportovní přípravy, ale také dořešit další témata jako branding tréninkového stadionu nebo vybudování tiskového střediska v jeho blízkosti," vysvětlil Valtr.

Český tým dorazí na základnu 13. června, tedy pět dnů před prvním zápasem své skupiny, který odehraje v Lipsku proti Portugalsku. K dalším dvěma duelům proti vítězi březnového play-off C a Turecku nastoupí v Hamburku.

Je největším favoritem Hašek?

Šéf FAČR Fousek dále oznámil, že proces výběru nového reprezentačního kouče se neustále posouvá dopředu. Znovu však odmítl komentovat jména kandidátů a jejich počet. 

"Teď to můžu charakterizovat tak, že všechny možnosti jsou možné. Ale samozřejmě čím dříve, tím lépe. Aby se realizační tým mohl ujmout svých pracovních činností. Není vyloučeno, že trenér bude oznámen už příští týden," prohlásil Fousek.

Podle médií je aktuálně největším favoritem na uvolněný post bývalý svazový předseda a kouč Ivan Hašek. Manažerem národního mužstva by údajně mohl být někdejší reprezentační kapitán Pavel Nedvěd. Dalším uchazečem by mohl být bývalý trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička. Sázkové kanceláře dříve označily za největší favority kouče Slovácka Martina Svědíka a Plzně Miroslava Koubka.

"Dá se říct, že pracovní skupina a sportovní rada jsou poměrně ve shodě. Ale nechceme komentovat ani počty, ani jména. Pořád platí to, co jsme řekli v Olomouci, že nekomentujeme a ani nezveřejňujeme žádná jména, ať už se to týká trenéra, kandidátů, asistentů, manažera," zopakoval Fousek. "V momentě, kdy bude proces dokončen a výkonný výbor přijme rozhodnutí, to pochopitelně zveřejníme," dodal předseda FAČR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články