Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Černý den pro Němce: Přišli o Kloseho, nedali penaltu a se Srbskem prohráli

Port Elizabeth (JAR) - Němečtí fotbalisté prohráli ve svém druhém zápase na světovém šampionátu se Srbskem 0:1. Obhájci bronzových medailí hráli od 37. minuty bez vyloučeného útočníka Kloseho, jeho kolega Podolski ve druhém poločase neproměnil penaltu. Němci dnes nenavázali na vysokou výhru 4:0 nad Austrálií a o postup budou muset bojovat v duelu s Ghanou. Informace najdete také na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Srbové díky brance Jovanoviče získali první body a zůstali ve hře. Nástupci někdejší Jugoslávie porazili Německo poprvé od roku 1973 a po předchozích deseti neúspěšných pokusech.

Klíčový moment utkání přišel po nezáživném úvodu ve 37. minutě, když Klose zezadu fauloval Stankoviče a 25 minut po svém úvodním napomínání musel po druhé žluté kartě předčasně ze hřiště. Dvaatřicetiletý fotbalista si tak znovu připomněl nepovedenou sezonu a stal se již sedmým vyloučeným fotbalistou mistrovství světa. Nejlepšímu střelci minulého šampionátu se tím zkomplikovala šance dotáhnut se v historické tabulce na vedoucího Brazilce Ronalda, který má na útočníka Bayernu Mnichov čtyřbrankový náskok.

Reportáž z utkání Německo - Srbsko sledujte zde.

Srbové početní výhodu využili už o minutu později. Krasičův centr z pravé strany sklepl hlavou vytáhlý útočník Žigič na volného záložníka Jovanoviče, který zblízka pohodlně zakončil. V nastavení prvního poločasu měli němečtí fotbalisté velkou šanci na vyrovnání, ale středopolař Khedira z odraženého míče napálil pouze břevno.

Do druhého poločasu vykročili lépe oslabení Němci. Nejaktivnější byl především útočník Podolski, jenž po dvou přesných Özilových pasech zakončoval vždy vedle.

Po hodině hry nepochopitelně zahrál v pokutovém území rukou zkušený stoper Vidič a stejně jako v duelu s Ghanou rozhodčí proti Srbsku nařídil penaltu. Podolského slabou střelu však zlikvidoval brankář Stojkovič. Kolínský útočník, jenž prožil bídnou sezonu, nedal penaltu v reprezentaci vůbec poprvé. Před ním neuspěl v německém dresu při pokutovém kopu na MS vyjma rozstřelů naposledy Uli Hoeness v roce 1974 proti Polsku. V závěrečných minutách se Němci na větší tlak nezmohli, přestože trenér Löw poslal do hry útočníky Cacaua a Gomeze. Naopak Srbové mohli náskok ještě zvýšit, ale hrdina utkání Jovanovič trefil pouze tyč.

Zápas podle trenéra Joachima Löwa ovlivnilo vyloučení útočníka Kloseho z 37. minuty, po kterém se Srbové rychlým gólem dostali do vedení. "Trochu nás to zaskočilo. Druhá žlutá karta a hned inkasovaný gól," podotkl zklamaný Löw. Německý kouč s přísným metrem sudího nesouhlasil. "Myslím si, že to nebylo nutné. U některých zákroků jsem cítil, že byly žluté karty přesvědčivé, ale další naopak nebezpečné vůbec nebyly a napomínání se šlo vyhnout," řekl padesátiletý Löw. "Věřil jsem, že to moji hráči mohou dokázat. Je to velmi důležitá výhra pro naše lidi," podotkl kouč Srbů Radomir Antič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články