Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Ceny Václava Jíry obdrželi Panenka, Škorpil a Kocek

Praha - Bývalý slavný záložník Antonín Panenka, zkušený trenér Ladislav Škorpil a dlouholetý funkcionář Rudolf Kocek jsou letošními laureáty cen Václava Jíry, kterými ČMFS oceňuje fotbalové osobnosti. Škorpil s Kockem se dnešního slavnostního vyhlášení v Národním domě na pražském Smíchově zúčastnili osobně, zdravotně indisponovaného Panenku zastoupil jeho někdejší spoluhráč Karol Dobiaš.

Všichni tři byli stejně jako předchozí držitelé ocenění vyznamenáni za to,
jak přispěli k rozvoji českého fotbalu. Panenka proslul na hřišti jako
vynikající záložník a autor slavné rozhodující penalty ve finále ME 1976
proti Německu. Nejlepší český fotbalista roku 1980 se stal legendou
pražských Bohemians a v Rakousku získal dva tituly s Rapidem Vídeň. V minulém roce obdržel i státní vyznamenání od prezidenta Václava Klause a letos v březnu byl při vyhlášení Fotbalisty roku uveden do Síně slávy českého fotbalu.

Škorpil vedl Duklu, Liberec i jednadvacítku

"Toník by si došel cenu převzít osobně, ale nemohl, protože leží v nemocnici po operaci kyčle a propustí ho až v neděli. Ocenění si moc cení, já mu ho s radostí doručím," prohlásil Dobiaš.

Škorpil je jedním z nejznámějších českých trenérů v posledních dvou dekádách. Od roku 1990 vedl Hradec Králové, Dunajskou Stredu, Duklu Praha, Liberec, s nímž před sedmi lety vyhrál ligu, a pak také reprezentační jednadvacítku, kterou dovedl k postupu na mistrovství Evropy v roce 2007. Ve stejném roce se Škorpil, současně také člen městského zastupitelstva v Hradci Králové, do Liberce vrátil a působí v něm stále.

Za Kockovy éry vyhrála reprezentace olympiádu i ME

Kocek se zapsal do historie jako předseda pražské Dukly, která se pod jeho vedením v 60. letech minulého století zařadila mezi přední evropské kluby. Později působil i v čele svazu jako místopředseda a předseda, v roce 1990 nejvyšší svazovou funkci opustil. V jeho svazové éře reprezentace získala zlaté medaile na mistrovství Evropy v roce 1976 a na olympiádě v Moskvě v roce 1980. 

Svaz ocenil také po třech osobnostech z každého Krajského fotbalového svazu. "Bez vás a tisíců dalších dobrovolných funkcionářů a trenérů v okresech by český fotbal nikdy nedosáhl svých úspěchů. Patří vám dík za váš přínos," uvedl na adresu vyznamenaných předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články