Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Celá řada hvězd a 6000 diváků. Blažek se na Spartě loučil s kariérou

Praha – Jako po většinu své kariéry oblékl sparťanský dres, stoupl si mezi tři tyče a znovu předvedl něco ze svého umění. Jaromír Blažek i při svém rozlučkovém utkání dokazoval, proč na Letné patřil mezi fanoušky k oblíbencům a během utkání nespočetněkrát děkoval za vyvolávání svého jména. Na závěr kariéry si připsal i vítězství, když Bláža All Star před šestitisícovou návštěvou porazil výběr Sparty 3:2. Dvaačtyřicetiletý gólman nastoupil za obě mužstva a v obou poločasech udržel čisté konto.

Jaromír Blažek při rozlužce
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Já jsem si to užil. Jsem rád, že přišli lidi, fantasticky fandili. Myslím, že se to nám i klukům muselo líbit. Bylo to podle představ. Nevím, jestli bylo domluveno, že nedostanu gól. U scénáře jsem několikrát chyběl, když si ho tam probírali," uvedl Blažek po utkání.

Kotel vedle transparentu "Blážo děkujeme" na začátku vyvěsil i velký portrét své někdejší brankářské jedničky. Nejčastěji fanoušci očekávaně vyvolávali Blažkovo jméno, ale dostalo se i na dalšího bývalého sparťana Tomáše Řepku a další.

"Na Jardu mám jenom ty nejlepší vzpomínky. Zažili jsme tu spoustu zápasů a byli jsme spolu od 21 let. Jsem ale z diváků trochu překvapený a zklamaný, čekal jsem, že bude víc," uvedl bývalý stoper Řepka.

Blažek v první půli nastoupil za Spartu a tolik práce neměl. Domácí výběr měl převahu a soupeřova brankáře Zítku poprvé překonal Kincl, který pak připravil i druhý gól pro jiného bývalého útočníka Lokvence.

Ve druhém poločase si zkušený gólman postavil do branky týmu Bláža All Star, který po trefách Jankulovského, Mintála a Gundy skóre otočil. Blažek předvedl dva výborné zákroky, když za velkého potlesku zneškodnil pokusy Kincla i Kožleje. Při ráně Kladrubského bývalého reprezentanta zachránilo břevno a při pokusu Kožleje tyč.

V závěru dojatý Blažek poděkoval tribunám, pak si oběhl vítězné kolečko a dokonce zaskočil i do kotle. "Na začátku mi to trošku přeskakovalo, když jsem se rozmluvil, tak to šlo," řekl Blažek. "V kotli byli fantastičtí kluci, i mě pustili zpátky, takže dobrý. Měl jsem tam i manželku a děti, asi tam přešli o poločase. Bylo to neplánované," přidal aktuální trenér brankářů v Jihlavě.

Akce měla charitativní podtext. Výtěžek 100 tisíc korun bude rozdělen mezi Pediatrickou kliniku Fakultní nemocnice Motol a Nadační fond Sparty Praha.

Blažek oficiálně skončil kariéru už po minulé sezoně v Jihlavě. Ve Spartě strávil jedenáct let a pomohl k šesti mistrovským titulům. V české nejvyšší soutěži brněnský rodák odchytal 439 zápasů a udržel rekordních 166 čistých kont. K tomu přidal 25 bundesligových utkání za Norimberk a čtrnáctkrát nastoupil v reprezentaci.

Vedle Sparty a Jihlavy hrál i za další pražské kluby Žižkov, Slavii, Bohemians 1905 a za Příbram. V únoru se Blažek ve 42 letech, jednom měsíci a 23 dnech stal nejstarším hráčem, který kdy nastoupil v tuzemské první lize.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články