Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeferin: Tresty UEFA za rasismus jsou tvrdé. Děláme, co můžeme, abychom se téhle nákazy zbavili

Předseda UEFA Aleksander Čeferin po událostech z kvalifikačního utkání mezi Bulharskem a Anglií odmítl kritiku, že by evropská fotbalová unie nedostatečně bojovala s rasismem. Slovinský funkcionář je přesvědčený, že UEFA má naopak nejtvrdší tresty ve sportovním světě.

Předseda evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK/AP/ autor: Laurent Gillieron

Pondělní utkání o postup na mistrovství Evropy v Sofii bylo dvakrát přerušeno kvůli hajlování a rasistickým nadávkám domácích příznivců.

Dokonce hrozilo, že duel bude předčasně ukončen, ale angličtí fotbalisté se nakonec rozhodli pokračovat a vyhráli 6:0. "Věřte mi, děláme, co můžeme, abychom se téhle nákazy zbavili," řekl Čeferin.

"Fotbalové svazy ten problém samy nevyřeší. Celá fotbalová rodina od funkcionářů po hráče a trenéry musí víc spolupracovat s vládními i nevládními organizacemi, abychom válku s těmi, co mají tak otřesné názory, vyhráli," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Tvrdá dohra bulharské ostudy?

Čeferin je přesvědčený, že za nástupem rasismu na fotbale může být i vlna nacionalismu v Evropě. "Není to tak dávno, co jsme si mysleli, že se nám podařilo rasismus na fotbale vymýtit. Ale poslední roky nám ukázaly, že jsme se přinejmenším radovali předčasně," uvedl Čeferin.

"Nástup nacionalismu napříč kontinentem podnítil nepřijatelné chování a někteří lidé si začali myslet, že fotbalové tribuny jsou skvělým místem, kde hlásat jejich otřesné názory," řekl dvaapadesátiletý Čeferin.

UEFA zatím konkrétní postoj k událostem v Sofii nezaujala, protože čeká na hlášení rozhodčího a delegáta zápasu. Čeferin však odmítl kritiku především z britské strany, že unie s rasismem nebojuje dostatečně tvrdě.

"Vím, že jako organizace nikdy nevyhrajeme žádnou soutěž v oblíbenosti. Ale některé názory o našem boji s rasismem byly hodně mimo," prohlásil.

"Tresty UEFA za rasistické chování fanoušků pro kluby i národní svazy patří k těm nejtvrdším ve sportu. Minimálním trestem je uzavření části stadionu a to pořadatele připraví o stovky až tisíce eur z příjmů na vstupném. A poznamená to i pověst jejich fanoušků," připomněl Čeferin.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články