Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

CEFC pokračuje v investicích do Slavie, stane se majitelem stadionu v Edenu

Praha - Stadion v Edenu a fotbalisté Slavie, kteří na něm hrají, budou mít do dvou týdnů stejného majitele - čínskou společnost CEFC. Očekávanou zprávu potvrdil předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík s tím, že transakce bude dotažena do příštího domácího utkání s Jabloncem. Generálním ředitelem komplexu Eden se stane Martin Krob.

Sport
zdroj: ČT4

"Máme radost z toho, jaká atmosféra kolem klubu vznikla. Proto jsme se rozhodli pro další investice. Rád bych všechny pozval 30. dubna na velkou párty, během níž si připomeneme okamžik, kdy jsme stadion otevírali duelem s Jabloncem. A považujeme za symbolické, že právě s Jabloncem odehrajeme první utkání na stadionu, který má stejného vlastníka," prohlásil Tvrdík. "CEFC bude 30. dubna vlastníkem nejen Slavie, ale i tohoto stadionu." 

Od uvedení do provozu měla aréna několik majitelů, ovšem nikdy stejného jako fotbalový klub. Nyní se vlastnictví sjednotí a nebudou tak hrozit kolize zájmů obou zainteresovaných stran, například při pořádání koncertů. Rovněž to klubu umožní investovat do zvýšení kapacity a dalších zlepšení nejmodernějšího fotbalového stadionu v Česku.

"Za dva týdny představíme záměry, které do budoucnosti máme. Ať už se jedná o slávistické muzeum, chodník slávy, pojmenování jednotlivých tribun nebo výzdobu stadionu," naznačil Tvrdík. "Stadion je srdcem a duší každého fotbalového klubu a my jsme rádi, že se nám tuto myšlenku po více jak ročních jednáních podařilo dokončit," dodal.

Čínští majitelé Slavie se snažili získat stadion přes rok. Loni v březnu v rámci žofínského ekonomického fóra uzavřeli dohodu s dosavadním vlastníkem, kterým byla akciová společnost Eden Arena. Původně mělo jít o 70 procent akcií s tím, že v následujících pěti letech CEFC investuje do stadionu 49,6 milionu eur (asi 1,34 miliardy korun). Nakonec by mělo jít o transakci stoprocentního podílu. Detaily však zatím nebyly oznámeny.

Choreografie slávistických fanoušků v derby proti Spartě
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Dalším účastníkem dohody je stavební firma Beijing Municipal & Bridge Corporation, jež by zřejmě měla provést rekonstrukci. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta naznačoval, že by se z Edenu mohl stát národní stadion. Hovořil o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity na 30 tisíc míst.

Nejasné vlastnictví stadionu bylo dlouhodobě terčem kritiky i zdrojem obav mnohých fanoušků. Celku z hlavního města navíc přidělalo problémy, že dosavadní vlastníci stadionu pronajali arénu na koncerty, a tak poslední zápas letošní sezony s Brnem 27. května bude muset zřejmě odehrát jinde.

Společnost CEFC vlastní 99,9 procenta Slavie. Zbytek je v rukou fanoušků. Loni do klubu investovala zhruba 300 milionů korun, které byly z převážné části určeny na nákup posil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články