Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čechovi ligová premiéra za Arsenal nevyšla, Citizens si zastříleli

Londýn – Na ligovou premiéru v dresu Arsenalu bude chtít Petr Čech co nejrychleji zapomenout. Český brankář v zápase proti West Hamu dvakrát chyboval a jeho tým v londýnském derby prohrál 0:2. Nedařilo se ani obhájci titulu Chelsea, která doma remizovala se Swansea 2:2. Z favoritů tak uspěl Manchester United, který porazil Tottenham 1:0 díky vlastnímu gólu Kylea Walkera, Liverpool, jenž stejným poměrem zdolal Stoke, a Manchester City, který zvítězil 3:0 na hřišti West Bromwiche.

Brankář Arsenalu Petr Čech loví míč ze sítě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Tři zápasy, tři trofeje. Takovou měl Petr Čech bilanci v přípravě na novou sezonu anglické ligy. Po nule a vítězství v Community Shield šly na jeho osobu pochvaly ze všech stran. Jenže premiéra v Premier League proti West Hamu českému brankáři nevyšla a silně se podepsal pod porážku svého celku.

Přitom dlouho český gólman neměl v brance práci. Pak ale přišla třiačtyřicátá minuta. Payet zacentroval do vápna, kde obrana Arsenalu nechala úplně volného Kouyatého. Čech se proti němu rozhodl vyběhnout, ale šel "do prázdna" a záložník Hammers zamířil hlavou do odkryté sítě.

Nová akvizice Arsenalu z Chelsea neměla čisté svědomí ani u druhého gólu. Oxlade-Chamberlain ztratil na hranici vápna míč. K tomu se dostal Zaráte a vypálil na přední tyč. Čech měl mírně zakrytý výhled, udělal úkrok na špatnou stranu a na ránu již nestačil dosáhnout.

Arsenal, jenž byl sice do té doby aktivnějším celkem, jenže vyloženou šanci si nevytvořil, se pak snažil s výsledkem něco udělat a na hřiště přišel dokonce i Sanchéz, který se měl ještě šetřit. Neujala se však ani jedna ze střel domácích a se svým městským rivalem prohráli po osmi letech. K překvapivému vítězství přispěl i Reece Oxford, v 16 letech nejmladší hráč, který kdy za United nastoupil v lize.

"Nebyli jsme přesvědčiví ani v obraně ani v útoku," uvedl po zápase trenér Arsenalu Arséne Wenger. "Hráči na sebe možná vytvořili příliš tlaku a byli nervózní. West Ham odehrál dobrý zápas, bylo vidět, že jsou rozehranější. Musíme na tento výsledek reagovat," dodal francouzský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal FC - West Ham United

Lepší vstup do sezony má za sebou Liverpool, i když v zápase na hřišti Stoke dlouho směřoval k remíze. O nejtěsnější možné výhře 1:0 ale nakonec čtyři minuty před koncem rozhodl krásnou střelou Philippe Coutinho. Reds tak napravili debakl z posledního zápasu minulé sezony, kdy na stejném stadionu prohráli vysoko 1:6.

O vítězství Manchesteru City se hlavní měrou zasloužil Yaya Touré, který dal dva góly, třetí pak přidal belgický obránce Vincent Kompany a anglický vicemistr se hned ujal vedení v tabulce Premier League.

Touré otevřel v dohrávce úvodního kola skóre už v deváté minutě tečovanou střelou, druhý zásah přidal o čtvrt hodiny později povedenou ranou po přihrávce bývalého sparťana Wilfrieda Bonyho. Týmový kapitán Kompany zpečetil v 59. minutě skóre hlavou po rohu Davida Silvy.

Chelsea přišla o Courtoise i o dva body

Chelsea proti Swansea dvakrát vedla, ale ani jednou těsný náskok neudržela. Skóre otevřel ve 23. minutě Oscar a následovala hektická desetiminutovka. Během ní nejprve vyrovnal André Ayew, ale po půlhodině si domácí vzali vedení zpět po vlastním gólu Federica Fernándeze.

Rozhodující okamžik zápasu přišel deset minut po přestávce. Courtois fauloval pronikajícího Bafetimbiho Gomise a byl vyloučen. Do branky se postavil Asmir Begovič, který v roli dvojky na Stamford Bridge nahradil Petra Čecha, jenž odešel do Arsenalu, ale na Gomisův pokutový kop byl krátký.

Thibaut Courtois vidí od sudího červenou kartu
zdroj: ČTK/PA/ autor: Jed Leicester

V brance Manchesteru United nastoupil Sergio Romero, který nahradil jedničku Davida de Geu. Španělský gólman zůstal pouze na tribuně, protože podle trenéra Louise van Gaala by se kvůli neustálým spekulacím o přestupu do Realu Madrid nedokázal plně soustředit na zápas. "S tím, jak chytal, jsem spokojen, ale rozehrávka ještě vázla. To se však dalo čekat, přece jen je s námi jen týden," řekl o Romerovi trenér.

V základní sestavě domácích chyběl také Bastian Schweinsteiger. Nizozemský kouč, který vedle vítězství oslavil také 64. narozeniny, poslal letní posilu z Bayernu Mnichov na hřiště až po hodině hry. Od začátku naopak nastoupili noví hráči Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin a Memphis Depay. "Hrát poprvé na Old Trafford není snadné, ale jejich výkony mě potěšily," uvedl Van Gaal.

Memphis Depay (vlevo) slaví s Waynem Rooneyem vstřelenou branku Manchesteru United
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V úvodní hrací den se také představili všichni tři nováčci. Bodovat dokázal jen Watford, který s českými fotbalisty Danielem Pudilem a Matějem Vydrou pouze mezi náhradníky sice dvakrát na hřišti Evertonu vedl, nakonec ale remizoval 2:2. Norwich prohrál 1:3 s Crystalem Palace a Bournemouth podlehl 0:1 Aston Ville.

Šest gólů padlo v Leicesteru, kde domácí porazili Sunderland 4:2. Dvěma góly k vítězství přispěl alžírský reprezentant Rijád Mahriz.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Manchester United - Tottenham 1:0 (22. vlastní Walker), Bournemouth - Aston Villa 0:1 (72. Gestede), Everton - Watford 2:2 (76. Barkley, 86. A. Koné - 14. Layún, 83. Ighalo), Leicester - Sunderland 4:2 (18. a 25. z pen. Mahriz, 11. Vardy, 66. Albrighton - 61. Defoe, 71. S. Fletcher), Norwich - Crystal Palace 1:3 (69. Redmond - 39. Zaha, 49. Delaney, 90.+4 Cabaye), Chelsea - Swansea 2:2 (23. Oscar, 30. vlastní Fernández - 29. A. Ayew, 55. Gomis z pen.), Arsenal - West Ham United 0:2 (43. Kouyaté, 57. Zárate), Newcastle - Southampton 2:2 (42. Cissé, 48. Wijnaldum - 24. Pellé, 79. Long), Stoke - Liverpool 0:1 (86. Coutinho), West Bromwich - Manchester City 0:3 (9. a 24. Y. Touré, 59. Kompany).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články