Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čechovi k rekordu pomohla i znalost čtyř světových jazyků

Londýn - Petr Čech potvrdil, že v jeho případě platí variace na známé přísloví "Kolik řečí znáš, tolikrát jsi fotbalovým brankářem". Gólman Arsenalu, jenž se stal na konci minulého roku rekordmanem Premier League v počtu čistých kont, totiž při zápasech diriguje obranu třemi jazyky. 

Petr Čech v dresu Arsenalu
zdroj: PA autor: David Davies

Třiatřicetiletý Čech, jenž v pondělí proti Bournemouthu vychytal 170. nulu v nejvyšší anglické soutěži, je znám svou schopností dobře si zorganizovat obranu. Pomáhá mu k tomu, že vedle své rodné češtiny dokáže předávat pokyny v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině.

"Na krajní obránce (Nacha Monreala a Héctora Bellerína) mluvím španělsky, na Laurenta Koscielného francouzsky a na (Němce) Pera Mertesackera anglicky, protože on je na tom stejně jako já. Organizuje lidi anglicky," řekl Čech deníku Mirror. "Ale někdy zahraniční hráči nerozumí tomu, co říkáte. Tehdy si uvědomíte, že je lepší říct to v jejich rodné řeči, než jen doufat, že vám porozumí."

Čech se po minulé sezoně přesunul do Arsenalu z Chelsea, kde ztratil po příchodu Belgičana Thibauta Courtoise pozici jedničky. Zatímco jeho bývalý tým se v roli úřadujícího mistra trápí, "Kanonýři" vstupují do nového roku jako vedoucí tým tabulky a také díky Čechovým výkonům sní o zisku prvního titulu po 12 letech.

"Chtěl jsem jít do týmu, kde budu mít šanci vítězit. Kdybych tomu nevěřil, pak nebyl důvod sem chodit," vrátil se Čech ke svému letnímu přestupu. "Nehraju fotbal jen kvůli tomu, že mě baví a že mám šanci soupeřit s těmi nejlepšími hráči, ale také chci mít šanci vyhrávat," řekl český reprezentační brankář, jehož čeká v sobotu s Arsenalem domácí duel proti Newcastlu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články