Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čecha čeká čtvrté Euro. Těší se na něj, jako kdyby bylo první

Praha - Brankář Petr Čech patří spolu s kapitánem Tomášem Rosickým a záložníkem Jaroslavem Plašilem mezi trojici fotbalových reprezentantů, kteří se chystají už na čtvrté seniorské mistrovství Evropy v kariéře. Gólman londýnského Arsenalu se zúčastnil šampionátů v letech 2004, 2008 a 2012, ale na turnaj ve Francii se těší, jako kdyby měl na ME startovat úplně poprvé. A pevně věří, že na tom letošním šampionátu dokáže český tým postoupit z těžké základní skupiny.

Sport
zdroj: ČT4

"Těším se, jako kdyby to bylo moje první Euro, protože je to nejlepší turnaj, co se týče národního týmu. I když se to teď vyrovnává, na mistrovství světa jsou týmy, které postoupí z těch slabších oblastí a pak prohrají 4:0 nebo 5:0. To se na ME nestane, je to strašně vyrovnané," řekl Čech novinářům na srazu národního týmu před soustředěním v Rakousku.
 
"I z pohledu fanoušků je to nejlepší turnaj. Evropa je malá a fanoušci mohou dorazit do míst konání jednoduše. Když hrajete MS v Africe, ne všichni tam letí. Na Euro můžete dojet autem, doletěl, je to o hodně snadnější. Atmosféra je taková zvláštní, pozitivní," doplnil čtyřiatřicetiletý brankář, který se zúčastnil v roce 2006 jediného mistrovství světa, na němž startoval samostatný český tým.
 
Na dospělém Euru se poprvé představil v roce 2004 a s národním celkem tehdy došel až do semifinále, kde smolně po prodloužení vypadl s Řeckem. "Vzpomínka na všechny zápasy je pořád živá. Mluvil jsem se Karlem Poborským, který se úplně zhrozil, že je to už 20 let od Anglie v roce 1996. Ono se to nezdá, je to strašně dlouhá doba. Hlavně bych byl rád, kdyby nadcházející ME bylo stejně úspěšné," usmál se Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech: V Rakousku už budeme všichni myslet na Euro

Jednotlivé české výběry z předchozích ME se podle něj nedají porovnávat

"Když vezmeme rok 2004, tak to byla jednadvacítka, která vyhrála ME 2002, a k tomu doplněná o hráče typu Poborského, Nedvěda, Šmicera, Kollera. Všichni hráli v předních evropských klubech. Co se týče roku 2008, končila jedna generace, v roce 2012 druhá. V dnešní době žádný velký úspěch z mládežnických kategorií nemáme. Ten tým je úplně nový, je složený hlavně z hráčů ligy. To, že jsme na ME postoupili, je pro mě úspěch," podotkl Čech.
 
Český celek čeká ve Francii ve skupině postupně obhájce titulu Španělsko, Chorvatsko a Turecko. Na šampionátu poprvé startuje 24 týmů. "Je to těžší skupina než v roce 2012, na druhou stranu se dá prolézt i z třetího místa. Pořád je tam výhoda, že vyhrajete jeden zápas a jste tam, zatímco na minulých ME jste prohráli první dva zápasy a ta šance buď nebyla, nebo byla minimální," řekl Čech.

Chorvati jsou pro Čecha černým koněm nadcházejícího turnaje
 
Za favority považuje čtyři týmy. "Španělsko, domácí Francie, Itálie je turnajové mužstvo a Němci jsou prostě Němci. Chorvaty považuji za černého koně. Všichni jsou v top týmech, navíc jsou to klíčoví hráči a tým je pohromadě. Škoda, že je máme ve skupině," uvedl Čech.
 
Zatímco cílem je pro něj postup, snem zisk zlata. "Já nesním o tom hrát čtvrtfinále. Snem je hrát finále a ideálně ho vyhrát. Jinak by to ani nebyl sen," prohlásil Čech.
 
Na Euro se těší i proto, že ve Francii v Rennes začal zahraniční kariéru. "Je to pro mě koření turnaje. V Toulouse mám pozitivní zkušenosti, vyhráli jsme tam penaltový rozstřel při Francouzském poháru. Na Lens zase příjemnou vzpomínky nemám, protože jsem se tam zranil a nedohrál jsem," dodal Čech ke stadionům, kde bude tým ve skupině hrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články