Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Čech v Arsenalu ještě nechytil ani jednu penaltu. Otočí se to, doufá

Londýn - Petr Čech po přestupu z Chelsea do Arsenalu v létě 2015 pustil všech devět penalt, kterým čelil. Svůj styl chytání pokutových kopů ale měnit nehodlá a věří, že štěstí půjde na jeho stranu. "Můj způsob až donedávna fungoval docela dobře. Bohužel exekutoři v tomto ročníku vždycky udrželi nervy a dokázali mi dát gól. Doufám, že se to v jistém momentu otočí," řekl bývalý reprezentační gólman.

Petr Čech si střílí vlastní gól do brány Arsenalu
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Na Čecha šlo během kariéry celkem 66 penalt, z nichž 16 zneškodnil nebo minuly branku. V Premier League však naposledy z pokutového kopu neinkasoval v roce 2011 a v této sezoně byl z jedenácti metrů překonán hned sedmkrát.

Nejlepší "penaltový" zápas naopak zažil ve finále Ligy mistrů v květnu 2012, kdy v Mnichově přispěl k triumfu Chelsea nad domácím Bayernem třemi zneškodněnými penaltami. V prodloužení reprezentační rekordman vyrazil pokutový kop Arjena Robbena, v rozstřelu pak vychytal Ivicu Oliče a pokus Bastiana Schweinsteigera vytáhl na tyčku.

Petr Čech
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Čech se při penaltách vždy snaží přečíst soupeřovu řeč těla. "Můžete vypozorovat, jak si hráč bere míč, jaký má rozběh a jestli zvolí tvrdou, či umístěnou střelu. Bez ohledu na to si někteří brankáři už předem vyberou stranu. To jsem nikdy neudělal. Při penaltě zvážíte všechny pravděpodobnosti a rozhodnete se v posledním zlomku vteřiny, kdy zkusíte přečíst úmysl střelce," uvedl čtyřiatřicetiletý gólman.

Přesto souhlasí se starou fotbalovou pravdou, že penalta se nedá chytit, ale pouze špatně kopnout. "Je to trochu o štěstí, ale nejde jen o něj. Rozhodují schopnosti hráčů. Pokud máte šikovného exekutora, který umí udržet nervy a dobře penaltu zahraje, tak můžete být ve správný čas na správném místě, a stejně nemáte šanci," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články