Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čech si po rekordní 169. nule cenil i pozice Arsenalu v lize

Londýn - Brankář Petr Čech udržel v nedělním duelu s fotbalisty Aston Villy 169. čisté konto v Premier League a vyrovnal rekord soutěže Davida Jamese. Po vítězství Arsenalu 2:0 v Birminghamu si nenechal žádný suvenýr, na to se chystá teprve v případě, že se v čele historických tabulek osamostatní.

Spokojený Petr Čech
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Největší radost mám z toho, že jsme vyhráli a dostali se na první místo tabulky, kde budeme minimálně do zítřka. Čisté konto je taková třešnička na dortu. Čtyři zápasy jsme na něj v lize čekali a jsem rád, že se to konečně povedlo," uvedl Čech na svých internetových stránkách.
 
Aston Villa jako nejhorší tým v soutěži "Kanonýry" příliš v defenzivě nezaměstnala. "Dali jsme dva rychlé góly a měli jsme zápas pod kontrolou. Soupeř se ve druhé půli zvedl, nic jiného jim ani nezbývalo. Hráli více dopředu, byli agresivnější, ale do nějakých vyložených šancí jsme je nepustili," popsal český brankář.
 
Že by se mohl historického zápisu dočkat, začal Čech věřit o přestávce. "Vedli jsme 2:0 a říkal jsem si, že bychom to mohli dohrát s nulou. Myslím, že jsme hráli zodpovědně. I když posledních deset minut bylo vidět, že nám po náročném týdnu ubývají síly a dělali jsme trochu víc chyb," řekl.

Čech poděkoval všem, kteří mu v Premier League pomohli k čistým kontům
 
"Čechíno" byl v posledních 11 sezonách oporou Chelsea a v tomto ročníku své mimořádné kvality dokazuje i v konkurenčním Arsenalu. "Když jsem přišel do Anglie, vůbec jsem nepřemýšlel nad nějakými rekordy. A teď mám 169 nul. Poděkování patří všem spoluhráčům, které jsem od příchodu do Anglie v roce 2004 měl. Oni jsou velkou součástí toho, co se mi podařilo. Sám bych nuly nezvládl," uvedl.

Předstihnout bývalého anglického reprezentanta Jamese může už příští týden v duelu proti Manchesteru City. "Bylo by pěkné to překonat doma, navíc zrovna proti takovému týmu. Ale já jdu do každého zápasu se stejným cílem. Ať je to přátelák, liga nebo Liga mistrů, vždycky chci vyhrát a pomoci týmu co nejlepším výkonem," řekl.
 
Nejvíc si prý vybavuje první nulu v Anglii. "Vychytal jsem ji při debutu v Chelsea. Porazili jsme 1:0 Manchester United, gól dal poměrně brzy Gudjohnsen a pak jsme to ubránili. Z těch dalších si člověk vybaví spíš ty milníky, jako třeba stou nulu," řekl Čech.
 
Na nedělní utkání si nenechal žádnou památku. "Až rekord překonám, schovám si dres," vysvětlil. Do budoucna si ani nechce stanovovat cíl, kam rekord posunout. "To záleží na spoustě věcí: jestli budu zdravý, udržím si výkonnost, abych hrál, a bude se nám dařit. Smlouvu mám na čtyři roky a uvidíme třeba za dva roky, jak na tom budu."

Přínos nové jedničky týmu po duelu ocenili spoluhráči z Arsenalu i kouč Arséne Wenger. "Petra Čecha nemůže nikdo zpochybňovat. Patří k historicky nejlepším hráčům. Ten rekord mluví sám za sebe," uvedl francouzský trenér.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články