Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Čech si Kazachstán nepřál, podle Sivoka budou Turci nabuzení

Praha - Ani reprezentační opory, stejně jako trenér Vrba, z losu kvalifikace ME příliš nadšení nejsou. Brankář Petr Čech se chtěl vyhnout letu do Kazachstánu, stoper Tomáš Sivok zase Turkům, kde poslední sezony hraje za Besiktas. Jeho kolega z obrany Michal Kadlec už se hecoval se spoluhráči z kabiny Fenerbahce. O kvalitě Nizozemců nikdo z nich nepochybuje, výhodou by ale mohlo být obírání se o body navzájem mezi silnými soupeři.

Petr Čech: "Na první pohled je ta skupina těžká, ale na papíře někdy vypadá všechno trochu jinak. Neměl jsem žádné soupeře, které bych si přál. Jediné, čemu jsem se chtěl vyhnout, byl Kazachstán kvůli zdlouhavému cestování, let trvá osm hodin. Tak jsme ho dostali. Ale musíme se s tím vypořádat, člověk si nemůže vybírat. Celkově si myslím, že ta skupina bude hodně vyrovnaná. Nizozemci jsou účastník mistrovství světa a budou papírovým favoritem. Spolu s nimi bychom se o přímý postup měli rvát my, Turci a Island. Myslím, že všechny tyhle čtyři týmy mají postupové ambice. Nemá cenu spekulovat, jestli jsou nějaké skupiny lehčí. Když chceme postoupit na mistrovství Evropy, musíme to zvládnout."

Tomáš Sivok: "Zřejmě na nás vyšel jeden z těch těžších losů, z každého koše jsme dostali asi ty nejnepříjemnější soupeře. Je to skupina, v níž si soupeři můžou brát body navzájem, což by nám mohlo nahrávat. Nizozemsko jsem si z prvního koše společně se Španělskem a Německem nepřál, pokukoval jsem spíš po Anglii nebo Řecku. Pro mě bude samozřejmě hodně zajímavý zápas s Tureckem, kde hraju. Ale na Turky nejdeme v nejlepší možné době. Jsou obrovsky hladoví po úspěchu, naposledy na velké akci startovali v roce 2008 a teď neberou nic jiného než postup. Také Island jde hodně nahoru a má velmi dobrou hráčskou generaci. To samé Kazachstán, kde se navíc přičítá i poměrně nepříjemné cestování. Ale když se dívám na ostatní skupiny, tak si dneska už jde těžko vybírat. Pro nás je to dané: máme nového trenéra, velkou motivaci a nezbývá nic jiného než makat a rvát se o postup."

Trofej pro vítěze Eura 2016
zdroj: ČTK/AP autor: Lionel Cironneau

Michal Kadlec: "Máme jednu z nejtěžších skupin. Se spoluhráči z Fenerbahce jsme to začali okamžitě rozebírat, už se začínáme trochu hecovat. Každopádně to bude náročné. Nizozemci mají skvělý tým, ale z prvního koše jsem si nepřál především Španělsko. Jinak mi to bylo vcelku jedno. Dneska si už opravdu nevyberete, navíc los nijak ovlivnit nelze. Klíčové bude, v jakém rozpoložení nás zápasy zastihnou. Kvalifikace začíná až na podzim, do té doby se může stát spousta věcí. Náš cíl se ale nemění, pro postup uděláme všechno."

Matěj Vydra: "Myslím, že máme jednu z nejhorších skupin, los nám zrovna nepřál. Byly tam určitě daleko lepší skupiny, mně by se třeba líbila ta s Řeckem a Rumunskem. Nedá se nic dělat. Nizozemsko je jasný favorit. Ale když budeme mít den, porazit se dají i Nizozemci. Turci jsou hodně nepříjemní, hlavně doma. Tam bude pořádně horká půda. Island hrál zase baráž o mistrovství světa, takže taky nic lehkého. Přesto věřím, že to s trenérem Vrbou zvládneme a postoupíme."

Vladimír Darida: "Los nám zrovna nepřál, byli tam lehčí soupeři. Nizozemci jsou největší favorit, a i když Island je taky nepříjemný, myslím, že o druhé místo bychom si to měli rozdat my s Tureckem. Hodně důležité budou oba zápasy s Islandem a Tureckem. Lotyšsko je sice papírově slabší, ale je to nevyzpytatelný soupeř, který dokáže sebrat důležité body. A do Kazachstánu je to zase strašně daleko."

Ruud Gullit (vpravo) a Bixente Lizarazu (vlevo) uváděli slavnostní ceremoniál. Fabien Barthez přinesl trofej
zdroj: ČTK/AP autor: Lionel Cironneau

David Lafata : "Skupina je poměrně těžká, ale člověk si nemůže moc vybírat. Pokud se nestane něco neočekávaného, Nizozemci asi skupinu vyhrají a my s Turky a Islandem bychom se měli prát o další postupová místa. Máme hodně nevyzpytatelné soupeře, k tomu cesta do Kazachstánu. Jednou už jsem ji zažil, když jsme s Austrií Vídeň hráli s Tobolem Kostanaj. Bylo tam příšerné vedro a ta cesta je fakt dlouhá. Hlavně, abychom odtamtud odlétali se třemi body v kapse, pak bude všechno veselejší."

Josef Hušbauer: "Než losovali náš koš, říkal jsem si: hlavně, ať nejdeme do skupiny A. A ono to samozřejmě takhle dopadlo. O postup by měly bojovat čtyři týmy, takže skupinu považuju za jednu z nejtěžších. Přesto si myslím, že bychom z druhého místa postoupit měli. Důležité bude vyhrávat doma, což se nám v minulé kvalifikaci moc nedařilo."

Tomáš Hübschman: "Los je hodně těžký, ale nelze ho ovlivnit. Je fakt, že jsme mohli dostat přijatelnější soupeře. Naše skupina je hodně nabitá. Od prvního zápasu musíme dělat všechno pro to, abychom se pokud možno drželi ve skupině nahoře. Náš cíl je jasný - postup. Nizozemsko je top tým, v minulé kvalifikaci zazářili. O Turecku je zbytečné se bavit, mají hodně talentované hráče a vždy obrovskou podporu fanoušků. S nimi to nikdy není jednoduché. Island jde hodně nahoru, sehráli třeba hodně dobré zápasy s Chorvatskem v baráži o MS, i když nakonec nepostoupili. S Lotyšskem máme zkušenost z přípravného utkání v Liberci, kdy jsme vyhráli docela výrazně, ale do naší první vstřelené branky to s nimi bylo celkem vyrovnané. Kazachstán se pořád zlepšuje, v nedávné době už potrápil i dost velkých týmů a zápas na jeho hřišti bude nepříjemný i kvůli dlouhé cestě a časovému posunu."

Losovací akt UEFA v Nice pro KVALIFIKACI Eura 2016
zdroj: ČTK/AP autor: Lionel Cironneau

Michal Pospíšil (bývalý hráč islandského klubu Grindavík): "Máme pořád větší kvalitu než Island a ty zápasy bychom měli zvládnout, ale hlavně zápas na Islandu by mohl být hodně těžký. Základ jejich týmu teď tvoří bývalá jednadvacítka, která byla v roce 2011 na mistrovství Evropy. Mají silnou generaci. Národní tým hraje na vyhřívaném trávníku, ale i tak by tam mohly být těžké podmínky, zejména silný vítr. Během mého působení na Islandu mě překvapilo, že i když nemají tolik obyvatel, tak fotbal je tam obrovsky rozšířený a skoro každý kluk ho tam hraje. Mají hodně hal s umělým trávníkem, aby mohli hrát celý rok. Hodně jejich hráčů hraje v zahraničí, mezi opory patří záložník Tottenhamu Gylfi Sigurdsson a zapomenout se nesmí na jejich legendu Eidura Gudjohnsena, jestli tedy ještě bude hrát. Národní tým mají určitě na vyšší úrovni než ligu."

Štěpán Kučera (hráč kazašského klubu Tobol Kostanaj): "Kvalita je na straně našeho národního týmu. Akorát hodně nepříjemné je cestování a čtyřhodinový časový posun. A že se bude hrát v Astaně na umělé trávě. Jinak bychom s nimi rozhodně neměli mít problémy. Obecně mají problémy s koncovkami zápasů, dělají v závěru hloupé chyby. Hrají často vyrovnanou partii, ale v rozmezí mezi 80. a 90. minutou dostávají nejvíce branek. Jestli je nepodceníme, měli bychom vyhrát."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články