Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čech šestým vítězstvím překonal Viktorův rekord

Praha - Petr Čech vyhrál popáté za sebou a celkově pošesté anketu Fotbalista roku a překonal tak dosavadní rekord, o který se dělil s dalším brankářem Ivem Viktorem. Ten byl při galavečeru na Žofíně uveden do Síně slávy. "Je to obrovské ocenění. Ivo Viktor je výjimečná osobnost. Všichni vítězové této ankety jsou do jednoho vynikající hráči a já z nich to dokázal vyhrát nejčastěji. Toho si hodně vážím," řekl Čech. Trenérem roku se v anketě členů fotbalové akademie stal potřetí za sebou plzeňský Pavel Vrba. Talentem roku byl vyhlášen Tomáš Kalas z Arnhemu.

Fotbalista roku Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Čech vyhrál nejjednoznačněji ze všech svých šesti triumfů z let 2005 a 2008 až 2013. Gólman Chelsea získal 644 hlasů, tedy téměř třikrát více než druhý Theodor Gebre Selassie (234). Obránce Brém nicméně skončil v anketě suverénně nejvýše v kariéře, před rokem byl až patnáctý. Třetí místo obsadil loni druhý Petr Jiráček. Z hráčů působících v české lize se nejvýše umístil kanonýr David Lafata na páté příčce.

"Musím přiznat, že mě to dostalo. Vzpomněl jsem si na to finále Ligy mistrů a byly tam i další asociace," vysvětloval Čech na tiskové konferenci, proč při děkovné řeči podlehl emocím. "Navíc jsem získal o jedno ocenění více než pan Viktor, který byl uveden do Síně slávy. Moc si toho vážím," dodal.

Podle Viktora by však do Síně slávy mohl být uveden i Čech. "Klidně hned teď, protože už je slavnější než my všichni. Jen by nám tam kazil věkový průměr," žertoval sedmdesátiletý Viktor, který se v Síni slávy zařadil po bok Josefa Masopusta, Františka Veselého, Antonína Panenky, Andreje Kvašňáka či Ladislava Nováka. "Být v takové společnosti je pro mě čest. Z brankářů by ale měl mít přednost František Plánička," dodal.

K Čechově dominanci v anketě podle jeho vlastních slov přispívá zejména to, že se málo českých fotbalistů prosazuje ve špičkových velkoklubech, jako je Chelsea. "Jen Tomáš Rosický je v Arsenalu, a pak už jen Tomáš Hübschman v Šachtaru či Jarda Plašil v Bordeaux nebo Michal Kadlec v Leverkusenu. Věřím ale, že se to otočí a že tu bude třeba patnáct kandidátů na vítězství a hlasující nebudou vědět, komu dát hlas. Pro český fotbal by to bylo jen dobře," řekl Čech.

Plzeňský Pavel Horváth získal potřetí za sebou cenu pro Osobnost ligy, když stejně jako loni porazil Jiřího Štajnera a Lafatu. Třetí výhru slaví také kouč Vrba, který s Plzní vede ligu a dovedl svůj tým podruhé za sebou do jarních bojů v Evropské lize, v níž vyhrál základní skupinu před Atlétikem Madrid. V hlasování tak dostal přednost před mistrem ligy Jaroslavem Šilhavým z Liberce či reprezentačním koučem Michalem Bílkem.

Teprve potřetí v historii získal cenu pro Talent roku obránce. Kalas po loňském třetím místě tentokrát dostal přednost i před útočníkem Matějem Vydrou, který gólově řádí ve druhé anglické lize. Kalas si však už v 19 letech druhou sezonu drží místo v základní sestavě Arnhemu, kde hostuje z Chelsea, a také se už zařadil do národního týmu.

"Je to pro mě překvapení a ocenění mé tvrdé práce. Chci vzkázat všem mladým hráčům, že na mém příkladu je vidět, že tvrdá práce v tréninku může vést k takovýmto oceněním," řekl Kalas.

Výsledky ankety Fotbalista roku 2012:

Fotbalista roku: 1. Petr Čech (Chelsea) 644 hlasů, 2. Theodor Gebre Selassie (Liberec/Brémy) 234, 3. Petr Jiráček (Wolfsburg/Hamburk) 165, 4. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 123, 5. David Lafata (Jablonec/Sparta) 118, 6. Michal Kadlec (Leverkusen) a David Limberský (Plzeň) oba 97, 8. Pavel Horváth (Plzeň) 65, 9. Václav Pilař (Plzeň/Wolfsburg) a Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul) oba 64.

Trenér roku: 1. Pavel Vrba (Plzeň) 412, 2. Jaroslav Šilhavý (Liberec) 183, 3. Michal Bílek (reprezentace) 150.

Talent roku: 1. Tomáš Kalas (Arnhem) 264, 2. Martin Pospíšil (Olomouc) 172, 3. Matěj Vydra (Watford) 142.

Osobnost ligy: 1. Pavel Horváth (Plzeň) 390, Jiří Štajner (Liberec) 134, David Lafata (Jablonec/Sparta) 119.

Cena Lukáše Přibyla: 1. Plzeň 43, 2. Sparta 19, 3. Slovácko 11.

Síň slávy: 1. Ivo Viktor 32, 2. Pavel Nedvěd 26, 3. Josef Bican 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články