Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Čech: Pokud se duel s Arménií nepovede, posuneme se do kritického bodu

Praha – Gólman Petr Čech si po týdnu opět zahraje v Edenu. Dres Chelsea z duelu proti Bayernu Mnichov v Superpoháru vymění za ten reprezentační. Národní tým hostí Armény a opět je to zápas klíčový. Nevyzpytatelný soupeř z Kavkazu umí favorita potrápit. Čech upozornil zejména na umění Henricha Mchitarjana, hbitého arménského záložníka, trojnásobného nejlepšího fotbalisty své země.

"Věřím, že zápas zvládneme, protože je klíčový a hodně udá ráz tomu, jak ty tři poslední budou vypadat," řekl Čech v rozhovoru pro Českou televizi. Reprezentaci po utkání proti Arménii čeká cesta do Itálie. V říjnu se pak Češi utkají s outsiderem z Malty a posledním soupeřem Bílkova týmu bude Bulharsko.

"Rozdělili jsme to na Arménii a zbytek. Pokud se zápas s Arménií nepovede, posunuli bychom se do kritického bodu, protože bychom museli vyhrát v Itálii a pod tlakem dohrát všechny ostatní zápasy. Navíc bychom ztratili možnost mít všechno ve svých rukách," zdůraznil Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Reprezentační gólman Petr Čech

Trenér Bílek musel několikrát nominaci poupravovat, nynější složení by ale mělo být konečné. "Všichni hráči jsou v pořádku a věřím, že se na tom už nic nezmění," uvedl jednatřicetiletý brankář.

Nebezpečí má jméno Mchitarjan

Také Arméni přijedou do Prahy podle všeho v nejsilnější sestavě a na rozdíl od domácího zápasu proti Česku, který prohráli 0:3, nebudou některé opory vykartované. Největší hvězdou je mrštný záložník Mchitarjan, kterého ze Šachťaru Doněck koupil v létě Dortmund za 25 milionů eur.

Brankář Čech se s ním v loňské sezoně setkal, když se Šachťarem hrála Chelsea. "Je to hráč, který těží ze své velké rychlosti. Má obrovský záběr na hřišti a je velice dobrý technicky. Tato kombinace mu vytváří šance," popsal Čech.

Henrich Mchitarjan s Tomášem Rosickým
zdroj: ČTK/AP

"V domácím (reprezentačním) zápase proti nám od něj v prvním poločase nebezpečí vždycky hrozilo. Hrál trochu více uprostřed hřiště, kdežto teď když mají plnou sestavu, tak ho možná vysunou trochu dopředu," upozornil český gólman. Čtyřiadvacetiletý ofenzivní záložník, který má v Dortmundu nahradit Maria Götzeho, tak bude hrát nejspíše na podobném postu jako v Dánsku, kde se gólem podílel na senzační výhře 4:0.

Povinné vítězství

Podobný kolaps si už čeští fotbalisté nemohou dovolit. Český tým je v kvalifikační skupině B zatím na třetím nepostupovém místě, bod ztrácí na druhé Bulharsko a pět na vedoucí Itálii. Vítěz skupiny si zajistí přímý postup na šampionát v Brazílii, druhý tým si udrží šanci na baráž.

Celý tým a tím spíš zkušený brankář vnímá velký tlak na národní tým už dlouho. "Spousta lidí nedala Michalu Bílkovi ani šanci začít. Od začátku je zbytečně pod tlakem i ve chvíli, kdy se týmu dařilo. Pro trenéra tu byla vždy otázka, kdy skončí. Je to pro mě strašně zajímavé," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články