Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čech: Pokud Chelsea řekne, ať neodcházím, zůstanu

Praha – Že v zimě s jistotou opustí Chelsea? Žádné takové. Petr Čech na reprezentačním srazu naznačil, že to s jeho odchodem z Londýna není tak horké. V klubu má totiž platnou smlouvu a klub ho zřejmě neuvolní. Reprezentační jednička se proto soustředí na to, aby podávala co nejlepší výkony a chytala co nejvíc duelů. Od říjnové reprezentační pauzy nastoupil Čech do tří zápasů.

Ilustrační foto

"Co se týče mého působení v klubu a dalších kroků, čistě závisím na mém klubu. Všichni se mě ptají, co by a kdyby. Já jako hráč s dvouletou smlouvou si nemohu nijak vybírat. Je to jednoduché, když klub řekne: 'Ne, budeš tady,' tak já jsem tam. A proto jsem tam," řekl v Praze Čech, který před sezonou poprvé přišel o pozici jedničky Chelsea.

Případný zimní odchod neřeší. "Hypoteticky můžu jít jen v případě, že mě klub nechá jít. A tohle není ten případ. Jako hráč s dvouletou smlouvu vůbec nemám šanci nějakým způsobem ovlivnit to, jaké je přání klubu," uvedl dvaatřicetiletý brankář.

"Vím, jaká je pozice mého klubu, znám jeho postoj, takže to neřeším. Vím, že mě nikam nepustí, proto jsem tam, kde jsem," dodal český gólman, který zasáhl jen do pěti ze 17 soutěžích duelů Chelsea v této sezoně.

"Dělám maximum pro to, aby se situace změnila. Řeším prostě to, abych hrál co nejvíc zápasů a byl co nejlíp připravený kdykoliv v jarních bojích zasáhnout do hry. Prostě se snažím podávat co nejlepší výkony, to je jediné, co mohu dělat," řekl Čech.

Mezi říjnovou a nynější reprezentační přestávkou odchytal tři ze sedmi zápasů Chelsea. Dvakrát se představil v Lize mistrů proti Mariboru a nastoupil také v Ligovém poháru. "Před minulým srazem jsem měl dva zápasy, teď jsou to tři poměrně v krátkém časovém rozmezí. Takže je to lepší, ten zápasový rytmus u mě je," konstatoval Čech.

Žádná dohoda s trenérem Josém Mourinhem o tom, že bude na úkor jedničky Thibauta Courtoise chytat zápasy Ligy mistrů, ale neexistuje. "Nemáme to určené," řekl Čech. "Vždy, když hraju, snažím se chytat co nejlíp. Trenér vybírá sestavu, já mohu ovlivnit akorát to, jak se připravuju a hraju. Pak záleží na trenérovi. Na druhou stranu vyhráváme a vítězné sestavy se moc nemění. O to je to těžší," podotkl Čech.

"Zdobí je týmové pojetí, s tím se musíme vyrovnat"

Chelsea v sezoně ještě neprohrála a v jedenácti kolech Premier League ztratila body jen za dvě remízy, což je i pro Čecha překvapením. "Liga je strašně vyrovnaná a v zápasech stačí malinko, abyste poztráceli body. My jsme se zatím vždy dokázali těmito situacemi prokousat a vyhrát i zápasy, které se nevyvíjely tak dobře. Proto je ten náskok takový, jaký je," řekl.

"Po jedenácti kolech ale není nic rozhodnuto, není za námi ani třetina soutěže. Na druhou stranu to teď máme ve svých rukou a nemusíme se ohlížet okolo," dodal Čech.

S českou reprezentací se nyní chystá na přímý souboj o první místo ve skupině kvalifikace mistrovství Evropy s Islandem. "Když se kvalifikace rozjížděla, nikdo nečekal, že čtvrtý zápas v pořadí budou mít oba týmy plný počet bodů a Island navíc impozantní skóre 8:0. Zdobí je týmové pojetí, s tím se musíme vyrovnat," řekl Čech.

Těší se, že si zachytá ve svém rodišti, protože zápas se hraje v Plzni. "Myslím, že kdyby byl třikrát tak velký stadion, bylo by vyprodáno. Ligu jsem za Plzeň nehrál, ve Štruncových sadech jsem chytal jediný ligový zápas za Blšany. Na druhou stranu tím, že jsem do 17 let byl hráčem Viktorky, tak mě berou za Plzeňáka. Stejně jako mě sparťani berou za sparťana. V tom mám výhodu, v té době nebyla mezi oběma kluby taková rivalita," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články