Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čech o receptu na Anglii: Nedělat chyby a nevěnovat šance. Utkání bude sledovat

Vyvarovat se chyb a být aktivní. To by podle Petra Čecha mohl být recept na silnou Anglii, s níž čeští fotbalisté odehrají kvalifikační utkání o evropský šampionát. Současný poradce sportovního a technického úseku v Chelsea na zápas do Edenu sám dorazí.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Budu v hledišti, budu držet palce, abychom získali aspoň bod nebo uhráli dobrý výsledek. Ale nemyslím si, že tím, že bych žil v Anglii, by to pro mě bylo nějak zvláštní," řekl. "Zvláštní to bylo ve chvíli, kdy jsem za národní tým ještě nastupoval, protože jsem několikrát hrál proti svým spoluhráčům. To bylo jiné než už jako člověk, který nehraje za národní tým," dodal.

V Londýně kvalifikační duel s nikým nijak zvlášť neprobíral, ani se čtyřmi nominovanými hráči z Chelsea. "Abych se přiznal, na zápas se mě nikdo ani neptal. Jen hráči, kteří jsou z Chelsea a jsou v nominaci, vědí, že tam budu, že zápas budu sledovat," řekl Čech, jenž skončil v reprezentaci před třemi lety a bohatou kariéru uzavřel po minulé sezoně.

Je přesvědčen, že český celek proti Anglii uhraje lepší výsledek než v březnu, kdy prohrál 0:5. "Český tým musí podat výkon na hranici svých možností a nedávat soupeři jednoduché šance, nedělat chyby. To rozhodlo v prvním zápase. I když to nebyl válec na jednu stranu, přeci jen naši hráči udělali chyby a oni to potrestali. Náš tým jim dovolil pět šest šancí a oni z toho dali pět gólů," řekl Čech.

"Klíčem v domácím zápase bude neudělat chyby a nenechat jim prostor za obranou. Jestliže budeme aktivní, dobře organizovaní v bloku a budeme využívat každou příležitost k protiútoku či vytvoření standardek, ve kterých je náš tým poměrně silný, mohli bychom jim zápas znepříjemnit a něco získat," dodal reprezentační rekordman se 124 starty.

Český tým má podle něj i přes březnový debakl v Anglii respekt. "Český fotbal těží z minulosti, v Anglii má obrovské jméno. Hlavně díky hráčům, kteří tu úspěšně působili. I český národní tým měl v minulosti výsledky, všichni respektují, že jsme země, která umí vychovat fotbalisty. Na druhou stranu jsou si všichni vědomi, že v posledních letech procházíme generační výměnou, že se tvoří nový tým," podotkl Čech.

Jednou z hlavních hvězd Angličanů je kapitán Harry Kane, který dal v 41 reprezentačních zápasech 26 branek. "Dává góly, to je jeho jednoduchý popis. Nevyniká žádnou velkou rychlostí, obrovskou technickou dovedností, ale je to hráč, který využije každou vteřinu, aby mohl zakončit. Má dobré zakončení ve vápně hlavou, oběma nohama. Je to prostě střelec," řekl Čech.

Z Chelsea jsou v anglickém výběru Ross Barkley, Tammy Abraham, Mason Mount a nováček Fikayo Tomori. "Naši mladí hráči dostali obrovskou šanci od trenéra ukázat se v přípravě a všichni se jí chopili. Obrovskou devízou Fikaya je jeho rychlost. Spoustu situací vyřeší, i když ho třeba soupeř v prvním okamžiku překoná. On ho pak doběhne. Navíc s počtem zápasů sbírá zkušenosti a sebedůvěru," dodal Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články