Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Čech nastoupí pod Mourinhem proti bavorské mašině řízené Guardiolou

Praha - Fotbalový Superpohár se z monackého knížectví poprvé přestěhoval a hned na české území, respektive do pražského Edenu, kam budou ve večerním duelu upřeny zraky nejen německých a anglických fanoušků. Bayern Mnichov a Chelsea si to rozdají o pomyslný titul "Supervládce" fotbalové Evropy. Po zbrusu novém trávníku ve Vršovicích by se měly prohánět všechny hvězdy posledního vítěze Ligy mistrů i nažhavení spolubojovníci Petra Čecha z týmu šampiona Evropské ligy. Exkluzivní přímý přenos i s předzápasovým studiem sledujte od 19:45 na ČT sport a našem webu.

Trofej pro vítěze Superpoháru
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Bayern se pokusí prolomit své superpohárové prokletí. Do utkání o blyštivou trofej, kterou může získat jen vítěz jedné ze dvou hlavních pohárových soutěží v Evropě, se bavorský celek dostal už třikrát, ale vždy odešel poražen. Podobně zápornou bilanci nemá žádný jiný klub.

V roce 1975 nestačil Bayern na Dynamo Kyjev, o rok později na Anderlecht Brusel a v roce 2001 na Liverpool. Superpohár dokonce ještě nikdy nevyhrál žádný německý tým, prohrály i Hamburk, Dortmund a Brémy.

Čechovi je jedno jak, ale hlavně ho mít

"Pokud budeme mít na konci zapasu pohár ve svých rukou, nezáleží na tom, jakým způsobem ho vyhrajeme. Pokud by měly znovu rozhodovat penalty, ať tomu tak je. Vždy je ale třeba hrát dobře v zápase a uspět v základní hrací době. Rádi bychom se pochopitelně vyhnuli porážce," řekl Petr Čech.

Přestože českou metropoli i stadion v Edenu velmi dobře zná, páteční utkání pro něj bude specifické. "Pro mě je zvláštní hrát znovu v Praze, ale je to spíše zvláštní v tom, že hraji na neutrálním hřišti, což se mi ještě nikdy nestalo. Uvidíme, jak to bude vypadat při zápase," přemítal jednatřicetiletý gólman.

Petr Čech byl na tréninku před Superpohárem dobře naladěn
zdroj: Letní olympijské hry autor: Kateřina Šulová

Vítěz treble z minulé sezony Bayern s novým trenérem Pepem Guardiolou považuje za silného protivníka, velkou sílu má ale podle něj i Chelsea. "Náš soupeř je znovu favoritem na vítězství v Lize mistrů, má nového kouče, novou motivaci, ale to samé platí pro nás. Chceme zapomenout na naše loňské vystoupení v Superpoháru a prožít jiný příběh," prohlásil plzeňský rodák. Jeho spoluhráč z reprezentace Tomáš Kalas o zápas kvůli zranění přijde.

Robbenovi treble nestačí

"Máme jedinečnou šanci konečně získat trofej, kterou Bayern ani jiný německý klub nikdy nezískal. Před rokem jsme prožívali zklamání, když jsme ve finálových zápasech vždy prohráli. Letos jsme vše vyhráli a chceme v tom pokračovat i v Superpoháru," řekl záložník Bayernu Arjen Robben.

Ten před časem působil právě v Chelsea pod současným koučem Josém Mourinhem. "Chelsea má za sebou skvělé dva roky, teď se jim vrátil trenér, kterého si moc vážím. Věřím, že to bude skvělý zápas," dodal Robben.

Arjen Robben o spolupráci s Guardiolou:

Superpohár je jedinou trofejí, která stále chybí trenéru Mourinhovi, jenž v zemích, kde působil, vyhrál vše, co se dalo, včetně Evropské ligy a Ligy mistrů. Při svém jediném pokusu o Superpohár však v roce 2003 s Portem neuspěl.

Chelsea už ve své sbírce jeden Superpohár má, a to z roku 1998, kdy porazila Real Madrid. Loni však na jiný madridský celek Atlético nestačila a podlehla mu 1:4.

"Je to pohár, o jehož zisku se rozhoduje v jediném utkání. Navíc musíte předtím vyhrát jinou soutěž. O to těžší je ho získat. Je to prestižní pohár, který chce získat každý. Stejně tak my," řekl Mourinho. "Poměřit se s aktuálně nejlepším týmem na světě je pro nás velká výzva. Zároveň to pro nás bude zkouška toho, jak jsme připraveni na těžké zápasy této sezony," dodal.

Guardiola váhá nad Schweinsteigerem

To trenér Bayernu Josep Guardiola už vyhrál Superpohár dvakrát jako hráč a dvakrát jako kouč. Třikrát tuto soutěž žádný trenér dosud nevyhrál.

Že bere Superpohár prestižně, dokázal Guardiola v úterním utkání Bundesligy s Freiburgem, když šetřil klíčové hráče právě na páteční zápas. I kvůli tomu favorizovaný Bayern jen remizoval 1:1.

"Sice jsme nevyhráli, ale bylo to dobré utkání a zase jsme se posunuli v systému, který chceme hrát. Naše hra má stále stoupající tendenci," řekl Guardiola. Také Chelsea v posledním soutěžním utkání remizovala 0:0 na hřišti Manchesteru United.

Guardiola musí řešit stav klíčového hráče Bastiana Schweinsteigera. Stále není jisté, zda poraněný kotník dovolí německému reprezentantovi v pražské Eden Areně nastoupit. A náhradu za něj bavorský celek momentálně nemá.

"Bastianův stav se zlepšuje, ale zda bude moci nastoupit, bude jasné až zítra těsně před zápasem. Je to pro nás hodně důležitý hráč, proto se budeme snažit, aby nastoupil," řekl.

Německá média spekulují, že by se na pozici defenzivního záložníka mohl objevit kapitán a pravý bek Philipp Lahm. "Možné je všechno, já se nebráním hrát na jakémkoli postu. Teda snad až na brankáře," uvedl Lahm.

Pro Bayern je zápas o to prestižnější, že chce Chelsea vrátit porážku na pokutové kopy z loňského finále Ligy mistrů. "Máme s nimi nevyřízené účty, proto doufáme, že odplata proběhne v Praze," prohlásil brankář Manuel Neuer.

"Bayern ještě nikdy Superpohár nevyhrál, proto nemůžeme mít ani jiný úkol, než tento pohár konečně dovést do Mnichova," řekl Guardiola.

Právě na lavičce katalánského celku se často potkával se svým pátečním protivníkem José Mourinhem, který v minulých letech vedl Real Madrid. I proto jejich souboj poutá velkou pozornost. Guardiola to však bere s nadhledem. "Chelsea má momentálně vynikajícího trenéra, ale to Bayern také," řekl. "Tohle není souboj trenérů, ale souboj dvou velkých klubů. To je to nejdůležitější," dodal.

Předpokládané sestavy:

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger - Robben, Götze, Kroos, Ribéry - Mandžukič.

Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Terry, Cole - Ramires, Lampard - Schürrle, Oscar, Hazard - Torres.

Posledních 10 vítězů Superpoháru:

2003 - AC Milán

2004 - FC Valencie

2005 - FC Liverpool

2006 - FC Sevilla

2007 - AC Milán

2008 - Zenit Petrohrad

2009 - FC Barcelona

2010 - Atlético Madrid

2011 - FC Barcelona

2012 - Atlético Madrid

Počet vítězství v Superpoháru:

5 - AC Milán

4 - FC Barcelona

3 - FC Liverpool

2 - Ajax Amsterodam, Anderlecht Brusel, Juventus Turín, FC Valencie, Atlético Madrid

1 - FC Aberdeen, Aston Villa, FC Chelsea, Dynamo Kyjev, Galatasaray Istanbul, Lazio Řím, Manchester United, KV Mechelen, Nottingham Forest, AC Parma, FC Porto, Real Madrid, Steaua Bukurešť, FC Sevilla, Zenit Petrohrad

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články