Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Čech: Kam až můžu posunout rekord Poborského? To se teprve uvidí

Praha – V anglické Premier League ho jedna nula dělí od vyrovnání rekordu v počtu čistých kont. Na vyrovnání jiného historického maxima útočí Petr Čech v reprezentaci. Během přípravy se Srbskem nebo Polskem může vyrovnat rekord Karla Poborského v počtu startů (118) za národní tým, čehož si hvězda Arsenalu patřičně váží. Kam by mohl číslo vytáhnout, si ale netroufá odhadnout.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Ještě nevím, jestli to bude v Ostravě proti Srbsku, nebo potom proti Polsku. Ale s trenérem je domluva jako před minulým dvojzápasem. V jednom utkání bych měl nastoupit, ale ještě nevím, ve kterém," řekl Čech.

Osobní statistiky prý Čecha příliš nezajímají, nicméně vyrovnání rekordu si považuje. "Tyhle milníky nejsou moc podstatné, ale na druhou stranu, když se dostanete na takové číslo, tak to potěší," uvedl třiatřicetiletý brankář. "Když jsem snil o tom, že budu hrát za reprezentaci, tak jsem si představoval, že nastoupím alespoň na jeden zápas. O vyrovnání nebo dokonce překonání rekordu jsem vůbec nepřemýšlel," dodal.

O kolik by mohl rekord vylepšit, si Čech netroufnul odhadnout. "Beru to zápas od zápasu, rok od roku. Bude hodně záležet na výkonnosti, na zdraví, prostě na okolnostech. Ve fotbale je všechno hrozně rychlé, nemá cenu nic moc dopředu plánovat. Proto to beru den po dni," uvedl.

Čech také odmítl srovnání se slavným hokejistou Jaromírem Jágrem, který i ve třiačtyřiceti letech stále nastupuje v NHL. "Pozice hráče je jiná, u brankáře je to hodně o reflexu a reakci, a záleží, jak dlouho tělo vydrží. U někoho se zastaví v pětatřiceti, ale třeba Dominik Hašek chytal do čtyřiceti, pořád patřil k nejlepším a třeba by klidně mohl hrát i déle," prohlásil.

Za národní tým Čech poprvé nastoupil v únoru 2002 na přípravném turnaji na Kypru proti Maďarsku a přispěl k výhře 2:0. "Pamatuji si na to velmi dobře. Člověk si představuje, jak za reprezentaci bude hrát na plných stadionech a tady skoro nikdo nebyl. Navíc foukal vítr, ale užil jsem si to," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články