Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Čech: Jsme v polovině cesty. K postupu potřebujeme dalších devět bodů

Astana - Není pochyb o tom, že česká reprezentace začala boj o Euro 2016 ve velkém stylu. Zvítězila ve všech třech utkáních, která odehrála, včetně ošemetného venkovního zápasu v dalekém Kazachstánu. A brankář Petr Čech si myslí, že reprezentace je již v polovině cesty na mistrovství Evropy. Pro postup podle něj bude stačit osmnáct bodů.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

"Udělali jsme tři dlouhé kroky, náš cíl se přiblížil. Jsme v příjemné pozici, protože máme body navíc a musíme je potvrzovat doma," myslí si Čech. "Myslím, že jsme v polovině cesty, ale bude to ještě těžké, protože skupina je vyrovnaná," dodal.

Jedním z hráčů, který se ukazuje jako klíčový článek české reprezentace, je Bořek Dočkal. Sparťanský záložník se trefil v průběhu kvalifikace ve všech zápasech a vyplácí se podle něj aktivní pojetí hry, které nastolil trenér Vrba. "Asi nikdo nečekal, že budeme mít devět bodů. Už od přípravy hrajeme ofenzivně a v každém zápase jsem měli šance, rozdíl je v tom, že nyní jsme hodně produktivní," hodnotí šestadvacetiletý hráč.

A o produktivitě českého výběru není sporu, bilance je ze strany reprezentace mimořádná. Ze dvanácti střel na bránu Češi dokázali vydolovat hned osm branek a protrhli tak smůlu z přípravy, kdy si sice vypracovali množství šancí, které však neskončily gólem. "Z minima jsme dnes vytěžili maximum," uznává David Lafata, střelec druhé branky. "Skoro z každé větší šance jsme dali gól."


Na čtyři české zásahy stačilo pouhých pět střel na branku. První gól přitom padl prakticky zničehonic - do třinácté minuty, kdy se trefil Bořek Dočkal, oba týmy ani nevystřelily. A právě záložník Sparty symbolizuje zvýšenou produktivitu reprezentace oproti přípravným zápasům. Dočkal sice loni v klubovém dresu zaznamenal dvojciferný počet asistencí, v lize však vstřelil pouhé dvě branky. Zato v posledních třech soutěžních utkáních za reprezentaci zaznamenal již tři góly.

"Kouzlo je v tom, že ty zápasy šly rychle po sobě a na mě zrovna přišlo takové období, kdy to padá a věřím si," popisuje svou zvýšenou střeleckou formu Dočkal. "Jindy bych v té pozici asi přihrával, teď s tím gólem v zádech jsem to ale zkusil, kdyby to vyšlo znovu. Paradoxně jsem pak měl větší šance ke skórování než tu, ze které jsem gól dal," dodává.

Hlavním důvodem pro výborný start české reprezentace byl podle Petra Čecha povedený zápas proti Nizozemsku. "Hlavně tato výhra nám po nepovedené přípravě pomohla. Kluci, kteří hrají první kvalifikaci, najednou zjistili, že i se třetím týmem z mistrovství světa můžeme rovnocenně hrát," myslí si Čech. 

V utkání s Kazachstánem podle něj rozhodl třetí gól zkraje druhé půle. Ten přitom padl pouhých pár vteřin poté, co domácí v 55. minutě nastřelili tyč. "Rozhodl okamžik nedáš-dostaneš," prohlásil brankář. Kazaši si však podle Čecha gól zasloužili, a to i proto, že česká reprezentace neřešila dobře bránění rohových kopů. "Doplatili jsme na takový basketbalový blok, na který si musíme příště dát pozor, protože ho hraje čím dál víc týmů," uvedl brankář Chelsea.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články