Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bývalý viceprezident FIFA Warner slibuje korupční tsunami

Port of Spain - Bývalý viceprezident Mezinárodní fotbalové federace Jack Warner slibuje, že zveřejní "tsunami" korupčních případů prezidenta FIFA Seppa Blattera. Dlouholetý spojenec šéfa světového fotbalu rezignoval na svou funkci po úplatkářském skandálu kolem Muhammada bin Hammáma a se svým předčasným koncem ve FIFA se nehodlá smířit.

Bývalý viceprezident FIFA Jack Warner
zdroj: ISIFA

"Slíbil jsem tsunami, která zasáhne FIFA, a samozřejmě to také udělám. Mám hodně co říct k tomu, jakým způsobem FIFA provádí svůj byznys," napsal Trinidaďan Warner v dopise zveřejněném v tamním listu Guardian.

Se svými obviněními nicméně hodlá muž, který byl členem výkonného výboru FIFA téměř tři desetiletí, vystoupit až poté, co bude jasný výsledek odvolání Bin Hammáma ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne proti doživotnímu zákazu působení ve fotbale. Verdikt CAS se očekává za několik měsíců.

Warnerovu kariéru ve světové federaci ukončil úplatkářský skandál před červnovou volbou prezidenta FIFA. Trinidadský funkcionář rezignoval, aby zabránil vyšetřování své role při pokusu uplatit voliče z Karibiku částkou 40.000 dolarů ve prospěch Bin Hammáma.

Warner tvrdí, že jeho odhalení budou znamenat "bolestné překvapení" pro sponzory FIFA, mezi něž patří Adidas, Coca-Cola, Sony a Visa. Svou hrozbu zveřejnil tři dny předtím, než Blatter oznámí svůj protikorupční plán, který slíbil po svém zvolení do čtvrtého funkčního období. "Blatter najednou ve svém posledním období a na sklonku svých dnů vidí potřebu reformy FIFA. Je to pokrytecké," uvedl Warner.

Ministr práce a dopravy v trinidadské vládě uvádí, jak se spolu s Bin Hammámem zasloužili o Blatterovo zvolení v roce 1998 i o čtyři roky později. "Vzali jsme ho (Blattera) na cestu kolem světa přes Afriku a Asii a prosili za podporu. A on vyhrál! Uspěl i podruhé, když jsme totéž udělali díky Bin Hammámovu soukromému tryskáči," uvedl Warner.

Dlouholetý šéf CONCACAF dále popsal své první setkání s Petrusem Damasebem, který předsedal etické komisi FIFA, jež letos v červenci vyloučila Bin Hammáma. Warner naznačil, že Damaseb, tehdejší šéf namibijské fotbalové federace, přijal v roce 1998 finanční obnos. Etický kodex zakazující finanční dary zavedla FIFA až v roce 2006. "Řeknu do světa, že dar, který mu Bin Hammám dal, tehdy nebyl úplatkem, ale podle Damaseba nyní je," napsal Warner.

Po Blatterovi Platini?

Domnívá se, že ve FIFA vládne rasová a náboženská diskriminace. Je prý připraven plán, aby po Blatterovi převzal funkci prezidenta současný šéf UEFA Michel Platini, čímž by pokračovala dominance Evropy.

"Konspirace uchránit trůn FIFA pro Michela Platiniho tím, že se odstraní muslim Bin Hammám a úspěšný Jack Warner, bude všem odhalena," sliboval Warner. "Budu také mluvit o sionismu, což je zřejmě hlavní důvod, proč na mě a Bin Hammáma takhle ostře zaútočili," dodal bývalý vrcholný fotbalový funkcionář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články