Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Bývalý místopředseda FIFA Webb souhlasil s vydáním do USA

New York - Bývalý místopředseda FIFA Jefrey Webb souhlasil s vydáním ze Švýcarska a přicestoval do USA, aby zde čelil obviněním z korupce v celosvětové kauze. U soudu v New Yorku, který se bude případem zabývat, to oznámil státní zástupce. Kdy se funkcionář z Kajmanských ostrovů před soudem poprvé objeví, aby si vyslechl obvinění, zatím není jasné.

Jeffrey Webb
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Webb byl spolu s dalšími šesti vrcholnými funkcionáři zatčen 27. května v Curychu před kongresem FIFA. Důvodem jsou obvinění z rozsáhlé korupce, která vznesla americká justice. Spojené státy podaly začátkem července oficiální žádost o jejich vydání, s čímž souhlasil zatím jen Webb. Zbývajících šest se vydání hodlá bránit.

Švýcarsko vydalo někdejšího šéfa severoamerické federace CONCACAF ve středu a do New Yorku ho doprovodila tříčlenná policejní eskorta. Na území USA byl dosud jen Aaron Davidson z jedné z marketingových firem, který už si u soudu v Miami vyslechl obvinění.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články