Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bylo to zklamání, řekl Čech k tomu, že finále FA Cupu strávil na lavičce, ale výhra ho těší

Praha – Spokojený se svými výkony v uplynulé sezoně je Petr Čech. Brankář Arsenalu však přiznal, že byl hodně zklamaný, když jej kouč Arséne Wenger ve finále FA Cupu posadil jen na lavičku. Trofej však bere jako náplast na sezonu, v níž Arsenal skončil až na pátém místě Premier League a nekvalifikoval se tak do Ligy mistrů.

Petr Čech se Zlatým míčem pro nejlepšího fotbalistu ČR za sezonu 2016/17
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Roman Vondrouš

"Uplynulá sezona má jeden velký paradox. Jako tým jsme získali o čtyři body víc než vloni, kdy jsme skončili druzí, a nakonec to stačilo až na páté místo. Je to po 20 letech poprvé, co jsme nebyli na příčce zaručující Ligu mistrů. Je to škoda, mrzí nás to," řekl Čech při vyhlášení ankety Zlatý míč ČR, kterou ovládl už pojedenácté.

"Vítězství v FA Cupu je náplast. Pro fanoušky je důležité, že tým získal trofej. Jsou to takové smíšené pocity na konci sezony. Do další se chceme vrátit na pozici pro Ligu mistrů a bojovat o titul," doplnil pětatřicetiletý gólman.

Mrzelo ho, že ve finále jen z lavičky kryl záda Davidu Ospinovi. "Na začátku bylo určené, že FA Cup chytat nebudu. Nakonec jsem odehrál čtvrtfinále i semifinále a myslel jsem, že ve finále nastoupím. Až den před zápasem nám trenér oznámil sestavu. Bylo to velké zklamání. Ale důležité je, že tým to zvládnul. Myslím, že jsme podali možná nejlepší výkon v sezoně, byli lepší než Chelsea a zaslouženě vyhráli," řekl Čech k vítězství 2:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech opět obsadil v českém Zlatém míči první místo

V uplynulé sezoně ho trenér Arséne Wenger nestavěl ani v Lize mistrů. "Nebylo příjemné nehrát v Lize mistrů. To byla jedna z věcí, které jsem v průběhu sezony musel skousnout a soustředit se na to, abych podával co nejlepší výkony v zápasech, kdy jsem chytal. Ale mrzelo mě to, Liga mistrů je pro mě nejvíc. Ale člověk musí respektovat rozhodnutí trenéra," konstatoval Čech.

Přesto byl se svými výkony v sezoně spokojený. "Začal jsem velice dobře, ale relativně smolně. V prvních zápasech se ode mě v určitých chvílích odvrátilo štěstí. Dal jsem si vlastňáka, v zápasech, kdy jsem chytal dobře, přišla třeba penalta, to byla jedna z věcí, která mě okradla o spoustu čistých kont," podotkl Čech. "Mrzí mě březnové zranění na West Bromwichi, po kterém jsem se musel vracet. Ale poté jsem do konce sezony možná chytal vůbec nejlíp, co jsem kdy chytal," dodal gólman.

Nepřekvapilo ho, že trenér Wenger v Arsenalu navzdory protestům některých fanoušků zůstane. "Všichni jsme věděli, že trenér bude do posledního zápasu sezony naším trenérem a pak bude jen na něm, jak se dohodne. Podle náznaků během sezony jsme spíš očekávali, že bude pokračovat," prohlásil Čech.

Arsenal bude hrát v příští sezoně Evropskou ligu a může narazit na Zlín, který se kvalifikoval přímo do základní skupiny. "Myslím, že je to úplně jasné, že pojedeme do Zlína. Už jsem jel na Spartu v Evropské lize, je to můj osobní tip, že první vylosovaný z posledního koše bude Zlín," smál se Čech, který před rokem ukončil reprezentační kariéru.

"Je zvláštní sledovat ty zápasy jen v televizi, ale cítím, že jsem udělal správně," řekl Čech. "Klukům v kvalifikaci uškodily remízy se Severním Irskem a Ázerbájdžánem. Výkony byly dobré, chybělo jen proměnit šance. Věřím, že to kluci doženou a vyhrají v Norsku," dodal.

Slavný brankář sledoval i závěr české ligy, který vyšel Slavii. "Na konci na ně dolehl tlak a nervozita, přesto to zvládli. Vyhráli ligu zaslouženě, Plzeň doplatila na to, že měla hodně nevyrovnané výsledky hlavně ve druhé části sezony," uvedl Čech, kterého na konci června čeká v Praze tradiční fotbalová škola a na začátku července začne s Arsenalem přípravu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články