Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bylo to deset měsíců obětování, raduje se z barcelonského titulu Xavi

První ligový titul od roku 2019 slaví Barcelona. Její trenér Xavi doufá, že triumf dodá jak klubu, tak jeho svěřencům stabilitu a vědomí, že dělají svoji práci dobře. Za problém považuje působení v evropských pohárech, kde katalánský tým dvakrát po sobě vypadl ve skupině Ligy mistrů a následně ve vyřazovací fázi Evropské ligy.

Barcelonský Xavi
zdroj: ČTK / DPA / Siu Wu

Barcelona si zajistila první titul po odchodu hvězdného Argentince Lionela Messiho a celkově sedmadvacátý v historii výhrou 4:2 na hřišti městského rivala Espaňolu v nedělním 34. kole. Čtyři zápasy před koncem sezony vede o 14 bodů před Realem Madrid, který ovládl minulý ročník.

"Je to nádherný pocit. Bylo to deset měsíců obětování, úsilí. Hráči i fanoušci si to zasloužili. Musíme v této cestě pokračovat. Titul znamená, že odvádíme dobrou práci a náš projekt má smysl. Dodá nám to stabilitu a jistotu. Nevyřízenou záležitostí jsou evropské poháry," citovala španělská média Xaviho, jenž v této sezoně s "Blaugrana" vedle domácí ligy ovládl i španělský Superpohár.

Hráčská legenda Barcelony se ujala mužstva v listopadu 2021 po odvolání Ronalda Koemana. S mužstvem tehdy z rozjeté skupiny Ligy mistrů nepostoupil a v Evropské lize s ním skončil ve čtvrtfinále na Frankfurtu. V následujícím ročníku Barcelona opět vypadla v hlavní fázi "milionářské" soutěže, kde narazila i na Plzeň, a poté hned v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy s Manchesterem United.

Třiačtyřicetiletého Xaviho potěšilo, jakým způsobem jeho svěřenci titul získali. "Pojistili jsme si ho v úžasném zápase, po gólu na 4:0 jsme polevili. Espaňol ukázal hrdost. Byl to předem napsaný scénář: vyhrát ligu v derby čtyři kola před koncem. V první půli jsme hráli úžasně. Disponovat takovým náskokem na Real má velký význam, měli bychom to oslavit," uvedl mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Přiznal, že pociťoval značný tlak. "Jsme ve Španělsku a kritika je normální, stalo se mi to i jako hráči. Jsem ale velmi tvrdohlavý. Pokud dobře pracujete, dočkáte se odměny," prohlásil někdejší záložník.

Trofej pro vítěze ligy po předchozí domluvě se Španělským fotbalovým svazem převezme Barcelona v sobotu na Camp Nou po zápase se San Sebastianem. Klub preferoval možnost oficiálního předání před svými fanoušky, i kvůli obavám z nepokojů na stadionu městského rivala Espaňolu.

Noví šampioni po utkání slavili ve středovém kruhu, což fanoušci Espaňolu neunesli a několik desítek jich vtrhlo na hřiště. Hráči se stihli včas schovat do útrob stadionu. "Emoce se těžko ovládají. Slavili jsme kvůli titulu, ne proto, že bychom byli na hřišti Espaňolu. Nechtěli jsme vyvolat kontroverzi, nikoho jsme neprovokovali. Oslavovali jsme titul, který je pro nás důležitý," mínil Xavi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články