Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Byl to dar od boha, řekl o porážce Porta hrdina Apoelu

Nikósie - Těsně předtím, než dal Gustavo Manduca v poslední minutě vítězný gól, váhal, zda má vůbec ještě vyrazit dopředu. Útočník Apoelu Nikósie, který rozhodl v úterním duelu Ligy mistrů o výhře 2:1 nad fotbalisty Porta, cítil před svou životní trefou bolest ve svalu a bál se zranění. Přesto z posledních sil nasprintoval do soupeřovy šestnáctky a zajistil kyperskému šampionovi jedno z největších vítězství v historii, které ho přiblížilo k senzačnímu postupu do osmifinále.

Radost hráčů Apoelu
zdroj: ČTK/AP

"Dvakrát jsem se rozmýšlel, než jsem vyrazil dopředu. Ucítil jsem trochu bolest v přitahovači svalu a obával jsem se, abych se nezranil. Ale chopil jsem se šance a to rozhodnutí byl dar od boha," prohlásil po zápase hrdina Apoelu.

Úterní triumf stejně jako většina jeho spoluhráčů řadil k vrcholům své kariéry. "Je to jeden z nejkrásnějších momentů v mém životě a stejné je to také pro naše fanoušky, ostatní hráče, celý klub, prostě pro všechny," rozplýval se jednatřicetiletý brazilský křídelník, který se ale v rodné zemi příliš neprosadil a záhy zamířil do Evropy. Prošel finskými a portugalskými kluby a nakonec zakotvil v Apoelu.

Debut si Apoel odbyl proti Jablonci

Podobný osud mají ostatně i další Brazilci v kádru kyperského klubu. Ani autor úterního vedoucího gólu Aílton ve své vlasti neuspěl, a tak se rozhodl hledat štěstí na starém kontinentu. V FC Kodaň byl spoluhráčem českého beka Zdeňka Pospěcha a vloni v létě se upsal Apoelu.

Svůj debut si odbyl krátce nato v předkole Evropské ligy proti Jablonci a v tu chvíli ho určitě nenapadlo, že o rok později povede s kyperským šampionem základní skupinu Ligy mistrů a bude mít blízko k postupu do osmifinále. Slavit může outsider už po příštím zápase.

"Je neuvěřitelné a zároveň těžké si představit, že jsme v takhle skvělé pozici. Pro Apoel a pro celý Kypr je to velký moment," zářil Aílton poté, co jeho celek konečně zlomil dlouhé prokletí proti portugalským soupeřům.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih Apoel - Porto

Tabulka skupiny G je po čtyřech kolech přesně opačná, než všichni čekali. V čele se drží kyperský outsider a největší favorité FC Porto a Šachtar Doněck se krčí mimo postupové příčky.

"Apoel ukazuje, že fotbal není o tom, kdo jste nebo jak jste prestižní klub. Je to o tom, co předvádíte na hřišti. A tam byl Apoel skvělý," řekl trenér Porta Vítor Pereira.

Nemohl uvěřit, že jeho svěřenci poté, co v 89. minutě z penalty vyrovnali, znovu inkasovali. "Je nevysvětlitelné, že tak zkušený tým jako my dostane druhý gól," zlobil se trenér hostů.

Je mu jasné, že Porto musí hodně přidat, aby se překvapivě neloučilo se soutěží už po základní skupině. "Musíme udělat, co je v našich silách, abychom získali šest bodů. Všechno záleží jen na nás," dodal Pereira.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články