Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Bundesliga je zpět. Gebre Selassieho gól Brémy nespasil, Bayern a Dortmund nezaváhaly

Po dvouměsíční koronavirové pauze se na evropskou fotbalovou scénu vrátila německá Bundesliga. V očekávaném šlágru 26. kola rozstřílel Dortmund 4:0 Schalke a na vedoucí Bayern, který vyhrál na stadionu Unionu Berlín 2:0, ztrácí stále čtyři body. Lipsko se střídajícím Patrikem Schickem remizovalo doma s Freiburgem 1:1 a přišlo o třetí místo, kam poskočil Mönchengladbach po vítězství 3:1 ve Frankfurtu. Pátý je Leverkusen, který veze tři body z Brém, jež v pondělní dohrávce nespasil ani gól Theodora Gerbre Selassieho.

Fotbalisté Bayernu se radují z gólu na stadionu Unionu Berlín
zdroj: REUTERS autor: Hannibal Hanschke

Hertha Berlín při premiéře trenéra Bruna Labbadii vyhrála 3:0 na hřišti Hoffenheimu, za který nastoupil Pavel Kadeřábek. Augsburg s Markem Suchým v základní sestavě podlehl 1:2 Wolfsburgu gólem z nastavení. Další český fotbalista Theodor Gebre Selassie odehrál v obraně Brém celý zápas a vyrovnával proti Leverkusenu na 1:1. Jenže ten dokázal Jiřího Pavlenku v domácí brance překonat ještě třikrát.

Bundesliga se začala hrát jako první velká fotbalová soutěž v Evropě. Všechna utkání 26. kola se uskutečnila bez diváků a musela být dodržována přísná hygienická opatření.

Je nám líto, video expirovalo.
Bayern si po pauze poradil s Unionem a drží čtyřbodový náskok

Bayern uspěl na stadionu nováčka, Haaland opět skóroval

Obhájce titulu uklidnil na prázdném berlínském stadionu ve 40. minutě nejlepší ligový kanonýr Robert Lewandovski. Polský útočník proměnil penaltu a dohromady si ve všech soutěžích připsal v této sezoně už 40. branku. Pojistku přidal deset minut před koncem po rohovém kopu hlavičkou Benjamin Pavard.

Výkon bundesligového mistra ale nijak oslnivý nebyl. "Ještě jsme neukázali svou nejlepší tvář," řekl gólman Manuel Neuer, který mnoho práce neměl. "Ale dominovali jsme a zaslouženě vezeme domů body. Při zápase bez diváků se minuty zdají být delší, než zazní píšťalka," přiznal. Domácím fotbalistům chyběli nejen fanoušci, ale i kouč Urs Fischer, jenž tým dočasně opustil kvůli úmrtí tchána.

Je nám líto, video expirovalo.
Bundesliga je bez diváků zpět, Dortmund deklasoval Schalke 4:0

Dortmund byl od začátku aktivnější a ve 29. minutě vstřelil první bundesligový gól od března Erling Haaland, který zblízka zakončil akci Thorgana Hazarda a Julian Brandta.

Norský supertalent zaznamenal třináctou soutěžní branku ve dvanáctém zápase za Dortmund. To se před ním v Německu podařilo pouze někdejšímu hráči Brém Klausi Matischekovi v roce 1965.

Těsně před pauzou zvýšil Raphaël Guerreiro po rychlém brejku, kterému předcházela nepovedená rozehrávka brankáře Markuse Schuberta, a domácí začali dobře i druhý poločas. Už po třech minutách totiž zvýšil Hazard po Brandtově přihrávce a v 63. minutě dokonal debakl hostů Portugalec Guerreiro svým druhým gólem v derby. 

"Výsledek 4:0 proti Schalke, to je OK. Klíčem bylo, že tým hrál dobře i v defenzivě. Bylo to úplně jiné než normálně a těžko se mi to hodnotí, ale hráči se na svůj úkol dokázali dobře soustředit," uvedl trenér Lucien Favre.

Schick nastoupil v závěru

Freiburg poslal v Lipsku do vedení ve 34. minutě Manuel Gulde a trápící se favorit vyrovnal až v 77. minutě zásluhou Yussufa Poulsena. Chvíli poté se dostal na hřiště také Schick. V nastavení sice Robin Koch vstřelil druhý gól hostujícího celku, který byl ovšem po zásahu videorozhodčího odvolán kvůli ofsajdu.

Je nám líto, video expirovalo.
Lipsko doma nečekaně remizovalo s Freiburgem

Mönchengladbach o výhře ve Frankfurtu rozhodl de facto už během úvodních sedmi minut, kdy zařídili dvoubrankové vedení Alassane Plea a Marcus Thuram. V 73. minutě přidal Rámí Binsibajní třetí gól z penalty a domácí André Silva už v závěru jen zmírnil porážku Eintrachtu.

Hertha bez disciplinárně potrestaného záložníka Vladimíra Daridy rozhodla o jasném triumfu ve druhém poločase mezi 58. a 60. minutou se totiž prosadili vlastním gólem Kevin Akpoguma a Vedad Ibiševič. Vítězství klubu z Berlína zpečetil v 74. minutě Matheus Cunha.

Za Augsburg nastoupil z českého tria pouze stoper Suchý, jenž dostal žlutou kartu a v 65. minutě byl vystřídán. Brankář Tomáš Koubek i záložník Jan Morávek zůstali na lavičce. Těsně před přestávkou otevřel skóre Renato Steffen. Krátce po změně stran srovnal Tin Jedvaj, ale další gól jeho spoluhráče Felixe Uduokhaie byl odvolán kvůli ofsajdu. V nastaveném čase naopak o triumfu Wolfsburgu rozhodl Daniel Ginczek.

Kolín nad Rýnem ztratil body proti Mohuči, ačkoli ještě v 60. minutě vedl o dvě branky po trefách Marka Utha z pokutového kopu a Floriana Kainze. Střídající Taiwo Awoniyi však snížil a konečné skóre 2:2 stanovil Pierre Kunde Malong. Záchranářská bitva mezi Düsseldorfem a Paderbornem skončila 0:0. 

Brémy mají dál problémy

Předposlední tým tabulky, za který proti Leverkusenu nastoupili na závěr kola dva čeští hráči, brankář Pavlenka a obránce Gebre Selassie, opět narazil. Porážka 1:4, na níž měl největší podíl dvěma trefami dvacetiletý útočník hostů Kai Havertz, znamená, že poslední Paderborn ztrácí na Brémy už jen jediný bod, zatímco sedmáctý Düsseldorf na místě alespoň zaručujícím baráž už má náskok pěti bodů.

V úvodu zápasu jako by se oba týmy na prázdném stadionu hledaly. Hned první větší šance ale ve 28. minutě skončila gólem. Diaby po rychlém úniku nacentroval a Havertz umístěnou hlavičkou nedal Pavlenkovi šanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Brémy schytaly debakl od Leverkusenu

Brémy odpověděly už za dvě minuty, když si na Bittencourtův roh naběhl Gebre Selassie a pohotově vyrovnal. Pro třiatřicetiletého obránce to byla druhá ligová branka v sezoně a jubilejní dvacátá v bundesligové kariéře.

Bayer si vzal vedení zpátky už ve 33. minutě díky další Havertzově trefě. Po hodině hry přidal pojistku Weiser třetí přesnou hlavičkou. V 78. minutě uzavřel skóre Demirbay, jenž tentokrát Pavlenku tváří v tvář přehodil.

Werder prodloužil sérii bez vítězství na sedm kol a z toho pošesté prohrál. Leverkusen v lize pošesté za sebou neprohrál a během této šňůry popáté zvítězil.

Německá fotbalová liga - 26. kolo:

Augsburg - Wolfsburg 1:2 (54. Jedvaj - 44. Steffen, 90.+1 Ginczek), Dortmund - Schalke 4:0 (45. a 63. Guerreiro, 29. Haaland, 48. Hazard), Düsseldorf - Paderborn 0:0, Hoffenheim - Hertha Berlín 0:3 (58. vlastní Akpoguma, 60. Ibiševič, 74. Cunha), Lipsko - Freiburg 1:1 (77. Poulsen - 34. Gulde), Eintracht Frankfurt - Mönchengladbach 1:3 (81. Silva - 1. Plea, 7. Thuram, 73. Binsibajní z pen.), Kolín nad Rýnem - Mohuč 2:2 (6. Uth z pen., 53. Kainz - 61. Awoniyi, 72. Malong), Union Berlín - Bayern Mnichov 0:2 (40. Lewandowski z pen., 80. Pavard), Brémy - Leverkusen 1:4 (30. Gebre Selassie - 28. a 33. Havertz, 61. Weiser, 78. Demirbay).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články