Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude v Česku stát stadion pro Euro? Ve hře je přestavba i nový stánek

Praha - Fotbalová asociace České republiky by se ráda organizačně podílela na evropském šampionátu v roce 2020. Potřebuje k tomu ale novou multifunkční arénu pro 30 tisíc diváků, ideálně v hlavním městě. Stavbu by ale nezvládla platit ze svého, přispět by musel výrazně i stát. Vyřešit by musela i to, jak by se stadion využíval po mistrovství.

Fotbal
zdroj: ČT24

"Je to třetí největší sportovní akce po olympijských hrách a mistrovství světa, velmi prestižní," vysvětluje generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. Právě za sedm let se vůbec poprvé bude evropský šampionát konat na třinácti různých stadionech v Evropě. Aby se ale mohl hrát i v Česku, musí tady vyrůst stadion alespoň pro třicet tisíc lidí. "Máme několik variant, abychom buď opravili některý stávající, nebo postavili další na zelené louce," dodává Řepka.

Ve hře je buď rozšíření stadionu Slavie či Sparty, oba mají kapacitu kolem 20 tisíc. Nová aréna by mohla ale stát i na místě současného atletického stadionu Evžena Rošického na Strahově. Náklady na její stavbu půjdou do miliard, pomoci by tak musel stát. Není zatím ale ani jasné, kdo by dál nový stadion využíval. "Nevidím klub, který by tam momentálně hrál, takže se obávám, že by to byl jen pomníček pro tři zápasy megalomanského projektu," domnívá se redaktor deníku Sport Pavel Kalouš.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR potřebuje pro pořádání ME 2020 nový multifunkční stadion

Ambicemi na pořádání velkých sportovních akcí se v minulosti netajilo ani Brno. Kdysi legendární fotbalový stadion za Lužánkami ale už několik let připomíná spíš prales. "Brno bude mít rozhodně ambici podílet se na tom, aby se zápasy evropského šampionátu hrály i ve městě Brně," tvrdí však mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Že by národní stadion mohl stát i v jihomoravské metropoli, potvrzuje také fotbalová asociace. Větší šanci pro získání spolupořadatelství Eura má ale hlavní město. Jasno by mělo být nejpozději do dubna příštího roku, kdy musí Česko svou přihlášku na evropskou fotbalovou asociaci odeslat.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články