Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bude to speciální, ale Slavii jsem chtěla až ve finále, říká Voňková. Z Bayernu možná odejde

Ve Slavii strávila výraznou část kariéry. I proto jí nadále fandí a přeje jen to nejlepší. Tento přístup ale bude muset v březnu Lucie Voňková na dva dny změnit, jelikož její Bayern Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistryň vyzve právě Pražanky. Střetnutí pro ni bude o to výjimečnější, že poprvé nastoupí v soutěžním zápase proti českému soupeři. A v dresu německého giganta možná naposledy.

Liga mistryň poprvé v historii nabídne ve čtvrtfinále český souboj. Na jedné straně bude stát úřadující vicemistr české ligy a současný lídr Slavia Praha, proti kterému nastoupí kapitánka reprezentace Lucie Voňková. Ta se pokusí sešívané zastavit v dresu Bayernu Mnichov.

Slávistky už jsou na německého soupeře v boji o postup mezi nejlepší čtyři zvyklé. Loni narazily na obrovské favoritky z Wolfsburgu, s nimiž vypadly po prohře 0:5 a remíze 1:1. "Vlčice" poté došly až do finále, kde v prodloužení padly s francouzským Lyonem, který Pražanky vyřadil ve čtvrtfinále zase před třemi roky.

Duel s Bayernem ale bude přeci jenom speciálnější. Dres soupeřek totiž oblékne bývalá spoluhráčka z klubu a kapitánka reprezentace, která ve Slavii hrála mezi roky 2006 a 2012 a v útoku nasázela 59 branek. A šestadvacetiletá Voňková se na střetnutí s kamarádkami velmi těší.

"Určitě to bude speciální moment. Jsem ráda, že se můžu vrátit domů a snad si zahraji v Edenu. Na ten zápas se hodně těším. Slavii jsem v Lize mistrů vždycky fandila, daří se jim tam dlouhodobě a výborně reprezentují český fotbal. Potřetí jsou ve čtvrtfinále, což není náhodou," chválila Voňková, která své fanouškovství bude muset tentokrát nechat stranou.

Rozhovor s Lucií Voňkovou si poslechněte také v rámci nového Fotbal fokus podcastu:

"Škoda, že se nemůžeme potkat až ve finále. To by bylo mnohem lepší. Samozřejmě doufám, že postoupíme my, ale stát se může cokoliv. Kdybychom nějakou náhodou vypadly, budu Slavii přát," přiznala střelkyně s úsměvem.

Bayern není pro Slavii žádnou neznámou, jelikož oba týmy spolu pravidelně hrají přátelské zápasy. V červenci 2015 Pražanky dokonce dokázaly vyhrát 2:1, jinak ale bilance vyznívá pro německého favorita, který v posledním měření sil v únoru 2017 vyhrál 3:0.

"Nemůžeme k tomu ale přistoupit tak, že jsme je v přípravě několikrát porazily. Liga mistryň je jiný level a všechny týmy ve čtvrtfinále jsou už kvalitní. Určitě jsme si neříkaly: Jéé, ty jsou snazší. Bude to těžký zápas," uznala Voňková.

Kvůli střetnutí v Praze jí okamžitě po losu začaly psát kamarádky ze slávistického týmu a dostala už i první žádosti o lístky. Podívat se na ni jistě přijde rodina a sama doufá, že v Edenu bude výborná atmosféra.

"Je to můj první zápas proti Slavii i českému soupeři, takže je na co se těšit. Věřím, že dojde spousta diváků. Holky ze Slavie si však spíš přály PSG nebo Chelsea, jelikož už v Německu byly," řekla.

Voňkovou každopádně těší, kam Slavia opět došla, a radost jí udělala i Sparta, kde rovněž Ligu mistryň hrála. Hráčky z Letné v prvním kole play-off vypadly s Ajaxem. "Kdyby Sparta proměnila šance, mohla jít i dál. Předvedly dobré výkony. Oba týmy hrají dobře, za což jsem velmi ráda. Je znát, že český fotbal se zvedá včetně reprezentace," chválila.

Nabídku smlouvy jsem dostala, ale láká mě nová zkušenost

Aby Voňková nastoupila proti Slavii, bude se ale muset ještě dostat do formy, jelikož probíhající sezonu zatím spíše promarodila. Rodačku z Teplic dlouhodobě trápilo pravé koleno, které po přípravě řeklo dost, a opora reprezentace musela na operaci s meniskem i chrupavkou.

"Celou přípravu jsem odmakala. Když pak měla začít liga, koleno mi to nedovolilo. Rozhodli jsme se, že musím podstoupit operaci," popsala Voňková, která vinou toho chyběla i v důležitých zápasech reprezentaci. 

Její pauzu navíc prodloužilo i nešťastné rozhodnutí u realizačního týmu. "Rekonvalescence probíhala v pořádku. Po návratu jsem se měla přesunout k atletickému kouči, který mě měl pozvolna zapojovat do tréninku, což bohužel neudělal. Rovnou mě zapojili k týmu a koleno znovu začalo reagovat," řekla.

Voňková si tak musela znovu dát pauzu, ale nyní už se cítí stoprocentně fit. Za A tým zatím odehrála pouze 2 minuty, což by se však brzy mohlo změnit. Pomoci by jí mohl i výkon za B tým v druhé německé lize. V zápase na půdě Saarbrückenu odehrála celých 90 minut a k remíze 3:3 pomohla hned dvěma góly.

"Byl to těžký zápas a hodně vyhecovaný. Cítila jsem lehkou nervozitu, ale byla jsem zároveň pořádně natěšená. Hodně jsem si to užila, jelikož ten zápas měl všechno, co k fotbalu patří," popsala.

Zejména její trefa z 89. minuty, kterou vyrovnala, stála za to. Česká reprezentantka po rozehrávce napřáhla z 30 metrů a míč skončil po krásné ráně v síti.

Boj o místo v "áčku" ale není rozhodně jednoduchý, jelikož druhý tým tabulky německé bundesligy hraje jen na jednu útočnici. "Když vypadnete, je těžké se vrátit zpět. Na moji pozici je navíc šest útočnic. Bavili jsme se o tom s trenérem a uvidíme, jak budou probíhat moje tréninky. V sobotu máme zápas, tak uvidím, jestli nakouknu zpět," konstatovala.

Voňková bude v brzké době řešit také svoji budoucnost, jelikož jí v létě končí v Bayernu smlouva. A sama přiznává, že změna prostředí není vyloučena. Po působení v Jeně a Duisburgu by ji totiž lákalo zkusit jinou ligu.

"Bavili jsme se už s Bayernem, ale to necháváme otevřené. Dostala jsem nějakou nabídku, že by si mě tady chtěli nechat. Končí nám však trenér a oni neví, kdo přijde. Tak zatím není o čem se bavit. Možná bych se ale nebránila nějaké změně. V Německu jsem už 6 let a je to samozřejmě fajn, ale změna je taky život," přiznala.

Kam by mohly její kroky vést, zatím specifikovat nechce. Vše ale ovlivní i domluva s Claudií van den Heiligenbergovou, s níž během října uzavřela sňatek.

"Mám nějaké nabídky z ciziny, ale nechci to zakřiknout. Sama nemám představu, kam bych chtěla. Navíc nezáleží jenom na mně, jelikož jsem se čerstvě vdala a teď se koukáme obě, co bude dobré," dodala.

Bude zápas se Slavií nakonec jednou z rozluček s bavorským gigantem?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články