Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bude to mimořádné zakončení kariéry, říká Čech o finále Evropské ligy

Bude to mimořádný konec kariéry, míní Petr Čech. Někdejší reprezentační gólman svůj poslední zápas odchytá ve finále Evropské ligy, kam jeho Arsenal postoupil přes Valencii. Finálový soupeř bude Čechovi dobře známý – za Chelsea dlouhá léta nastupoval.

Petr Čech s Laurentem Koscielnym
zdroj: ČTK/ZUMA/AFP7

"Zahrát si ve finále Evropské ligy proti svému bývalému týmu je mimořádný konec kariéry," řekl Čech. "Posledním snem bylo postoupit do evropského finále s Arsenalem a to se mi splnilo. Nyní je snem vyhrát trofej," uvedl bývalý reprezentant, jehož tým v úvodním zápase doma porazil Valencii 3:1.

Kariéru v Arsenalu by mohl symbolicky ukončit tak, jak ji začal. V srpnu 2015 ve svém prvním soutěžním utkání za londýnský klub pomohl mužstvu tehdejšího trenéra Arséna Wengera k zisku anglického Superpoháru po výhře 1:0 právě nad Chelsea. Mužstvu "blues", kde strávil jedenáct let, se naposledy postaví ve středu 29. května v Baku.

Čech to označil za osud. "Je to taková hříčka osudu v tom, že v Chelsea jsem strávil 11 sezon, zažil všechny úspěchy a ve svém posledním zápase se postavím zrovna proti ní. K čemu to směřovalo, bylo pro mě finále Arsenal - Chelsea v posledním zápase mé kariéry. Nakonec to osud takhle krásně přihrál," řekl Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Valencie – Arsenal

"Když se dostanete do finále, vždycky ho chcete vyhrát. Nic jiného. Historie si nepamatuje poražené, ale jenom vítěze. Musíte být na vítězné straně," prohlásil vítěz Evropské ligy z roku 2013.

Chelsea vyřadila Frankfurt až v dramatickém penaltovém rozstřelu. "Po konci zápasu někdo v naší šatně vytáhl iPad se zápasem na Stamford Bridge, takže jsme měli možnost sledovat konec prodloužení. Potom jsem musel projít mixzónou a v ní jsme dokoukali penalty," sdělil Čech.

Před finále očekává ze strany médií o svoji osobu velký zájem. "Čím víc se ten zápas bude blížit a budou oficiální sezení setkání s médii před finále, tak samozřejmě pro mě ty otázky a vytížení budou asi ještě větší. Na druhou stranu to bude naposledy v kariéře," konstatoval plzeňský rodák.

Přestože věří, že by mohl hrát ještě dvě sezony na nejvyšší úrovni, tak po sezoně ukončí kariéru, jak s předstihem oznámil už v lednu. "Máte dny, kdy hrajete dobře a doma přemýšlíte, zda máte pokračovat, nebo ne. Ale myslím, že své rozhodnutí jsem důkladně promyslel," uvedl Čech.

"Každý mi říká, že jsem trochu blázen, když chci už teď skončit. Sám vím, že bych mohl chytat další dva roky, ale raději skončím předčasně než příliš pozdě. Rozhodl jsem se, že to udělám podle sebe," poznamenal Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články