Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brzy bych měl vědět, kde budu hrát dál, říká Hušbauer, jehož v Drážďanech čeká sestup

Budoucnost má nejasnou. Ve Slavii má Josef Hušbauer smlouvu ještě na příští rok, ale zatím je na hostování v Dynamu Drážďany, které sestupuje z druhé německé ligy z posledního místa. Reprezentaci ale třicetiletý kreativní záložník nevzdal, i když jej mrzí, že pevné místo v sestavě si v ní dosud nezískal.

Josef Hušbauer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Bert Harzer

V kvalifikaci o Euro nastoupil dvakrát na dvacet minut, aby zkusil něco vymyslet, ale proti Kosovu ani Bulharsku to nedopadlo. "Šel jsem na hřiště když jsme prohrávali a potřebovali jsme útočit. Měl jsem něco vymyslet. Bylo to těžké, mrzí mě hlavně Kosovo, že jsme tam nevyrovnali, i když jsme měli dvě tři šance," vzpomíná špílmachr s chytrou přihrávkou a tvrdou střelou. "Je to moje práce, vymyslet něco překvapivého, ale nedopadlo to, takže moje práce asi nic moc," konstatoval v pořadu ČT sport Na Euro s Josefem Hušbauerem.

Za osm let v národním týmu nezískal pevné místo. "Mrzí mě, že jsem si nevybudoval pozici abych hrál v základní sestavě," přiznal, i když pod Karlem Jarolímem k tomu neměl daleko. "Ale tam nám to moc nešlo. Začal jsem v repre jako mladý kluk, pak jsem šel do Itálie, kde se mi však moc nedařilo..." vzpomíná na nevydařené angažmá v Cagliari, které zbrzdilo jeho kariéru.

Další nominaci do národního týmu v současné době nevidí příliš nadějně. "Nijak pozitivní to není. V Drážďanech asi sestoupíme, takže nevím, kde budu hrát od léta. V zahraničí, nebo třeba ve Slavii, a kdybych tam hrál, tak bych byl nominaci blíž," uvažuje nahlas. Ale myšlenek na dres národního týmu se nevzdává. "Věřím, že brzy budu vědět, kde budu hrát, a kdybych tam nastupoval stabilně a dařilo se mi... Záleží to jen na mně," říká jasně.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Josefem Hušbauerem

Ovšem ví, že ve Slavii se přece jen orientují spíš na mladší hráče, proto také dostal možnost odejít na hostování do Německa. Ale návratu do Edenu by se nebránil. "Mám ve Slavii ještě rok smlouvu, zažil jsem tam krásné roky a byl jsem tam spokojený – takže záleží na Slavii," popsal situaci a zastavil se u toho, jak Slavia obhájila titul. "Byl jsem klukům pogratulovat, ale člověk si to neužívá tak, jako kdybych tam hrál," přiznal Hušbauer.

V sezoně zažil velký skok, když z nejlepšího celku české ligy, který hrál poháry, odešel do posledního týmu druhé Bundesligy bojovat o záchranu. "Půl roku ve Slavii jsem hrál v Lize mistrů, v domácí lize jsme vyhrávali a atmosféra tam byla skvělá. Pak jsem odešel do Drážďan, které byly poslední a atmosféra tomu odpovídala," vzpomínal na změnu působiště. A když začínalo svítat na lepší časy, tak… "Vypadalo to, že bychom se mohli zachránit, vyhráli jsme dva zápasy, ale koronavirus nás úplně zastavil, a když se zase začínalo hrát, tak přišly další pozitivní testy a čtrnáct dnů v karanténě, což nás úplně srazilo. Nemohli jsme se potkávat, jen jezdit na kole a měli jsme indiviuální plán. S fotbalem to nemělo nic společného," popsal největší zádrhel po restartu druhé nejvyšší německé soutěže.

Často mu bývá vyčítáno, že není rychlejší, ale on se to snaží nahrazovat jinak. "Kdybych měl všechno, tak nejsem tady, ale v Barceloně – dynamika mi schází, ale snažím se být kreativní," vysvětluje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články