Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brückner či Uhrin ji zvládli, Vrbovi chyběly minuty. Na koho naváže při premiéře Jarolím?

Praha – Až ve středu večer vyběhnou v Mladé Boleslavi čeští fotbalisté do přátelského zápasu s Arménií, trenér Karel Jarolím se stane jubilejním desátým koučem v historii samostatné České republiky, jenž vedl národní tým alespoň v jednom duelu. Jeho předchůdci měli vesměs premiéru povedenou. Pokud by tak šedesátiletý trenér na úvod neuspěl, získal by nepříjemné prvenství.

Trenér české reprezentace Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Taneček David

S novými svěřenci stihne sotva pár pořádných tréninků, navíc hned při tom prvním musel národní celek bojovat s nepříjemným deštěm. Karel Jarolím nemá start v pozici reprezentačního trenéra úplně jednoduchý a už ani ne po třech týdnech ho v neděli čeká veledůležitý start kvalifikace o mistrovství světa 2018 proti Severnímu Irsku.

Velkou premiéru na reprezentační lavičce si však zkušený kouč odbyde už o několik dní dříve. Ve středu Čechy čeká v Mladé Boleslavi, posledním Jarolímově působišti, přátelák s Arménií a nový šéf národního týmu touží začít úspěšně.

"Moc se na to těším. Všichni uděláme maximum pro úspěšnou premiéru a už se nemůžeme dočkat podpory od fanoušků," řekl na tiskové konferenci před zápasem.

Pokud by se Jarolímovi přání splnilo a Češi by střetnutí zvládli, navázal by tak na celou řadu předchůdců, kterým rovněž vstup do angažmá u nároďáku vyšel. Hned šest z devíti koučů při prvním vystoupení na lavičce totiž zaznamenalo vítězství.

Velice úspěšní byli trenéři zejména při vzniku samostatné české reprezentace. První kouč Dušan Uhrin starší při startu velice povedeného působení, během něhož vybojoval stříbro na mistrovství Evropy 1996, slavil jasný triumf v Turecku, kde Češi při vůbec prvním duelu po rozdělení zvítězili 4:1. O góly se tehdy postarali Jiří Novotný, Radoslav Látal a Horst Siegl, jenž se trefil dvakrát.

Ne tak suverénně, ale vítězně začali i jeho nástupci. Jozef Chovanec se radoval v Olomouci díky trefám Vladimíra Šmicera a Edvarda Lasoty z triumfu 2:1 nad Irskem a legendární Karel Brückner, jenž dotáhl reprezentaci k bronzu z EURA 2004 a k jedinému postupu na MS 2006, si na turnaji na Kypru mohl zaznamenat první vítěznou čárku po výhře nad Maďarskem 2:0. Střelci tehdy byli Václav Koloušek a Jan Koller.

Dvěma trenérům pomohl k úspěšnému startu zápas s Maltou. Pro Františka Straku to byla zároveň i derniéra, každopádně pod jeho vedením reprezentace zvítězila gólem Tomáše Necida nad ostrovním státem 1:0. Pod koučem Josefem Pešicem, jenž u národního týmu vyhrál všechny tři zápasy, si Češi zastříleli více. Tomáš Hübschman, David Lafata, Václav Kadlec a Tomáš Pekhart se v kvalifikaci o světový šampionát 2014 postarali o triumf 4:1.

Šestici úspěšných premiér uzavírá Ivan Hašek, jehož výběr slavil v Teplicích také poměrně jasné vítězství. Belgii domácí porazili 3:1 po zásazích Romana Hubníka, Milana Baroše a Davida Rozehnala.

Nejhorší start měl Bílek. Na koho naváže Jarolím?

Zbylá tři jména na vítězství nedosáhla. I přesto však žádný z trenérů na postu hlavního kouče národního týmu nezaznamenal porážku v základní hrací době. Petr Rada i Jarolímův předchůdce Pavel Vrba si zapsali do statistik remízu 2:2.

Nerozhodný výsledek byl úspěchem zejména pod Radovým vedením, když Češi po EURU 2008 remizovali ve Wembley proti domácí Anglii. Nechybělo tehdy přitom mnoho, aby se po zásazích Milana Baroše a Marka Jankulovskiho dokonce současný trenér Příbrami dočkal vítězné premiéry. Tu ale zhatil v nastavení Joe Cole.

Scénář Vrbova prvního zápasu byl hodně podobný a Češi v zápase s Norskem už už mířili k výhře. Góly tehdy zaznamenali Tomáš Rosický a Matěj Vydra. Dvě minuty před koncem základní hrací doby ovšem dal výsledku konečnou podobu Morten Gamst Pedersen.

Skutečně nepovedenou premiéru tak zažil pouze jediný český kouč a to Michal Bílek. Reprezentace pod jeho vedením vyrazila v roce 2009 na turnaj do Spojených arabských emirátů a s domácími na úvod uhrála remízu 0:0, po penaltách pak dokonce prohrála 3:2. Vrchol již nechvalně známého podniku pak byla porážka 0:2 od Ázerbájdžánu.

I přesto se žádnému trenérovi doposud nepodařilo hned na úvod svého angažmá odejít mezi poraženými a podobný scénář jistě nebude chtít zažít ani Karel Jarolím, jenž vyhlásil, že chce zlepšit jak útočnou, tak i obrannou hru. Zda se mu to podaří a zařadí se mezi vítěze, či jestli se náhodou nezapíše negativně do historie, ukáže až středa, kdy na reprezentaci bude poprvé křičet od postranní čáry.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím doufá ve vítězný úvod, hlavní je ale herní projev

Hlavní zprávy

Nejčtenější články