Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Brno vyřadilo Slavii po penaltách, dál jde přes prohru i Jablonec

Brno – Dalšími semifinalisty Poháru České pošty se stali fotbalisté Brna a Jablonce. Zbrojovka sice v odvetném duelu prohrála doma se Slavií 0:1, ale zvládla penaltový rozstřel. Stejným poměrem podlehli i Severočeši Mladé Boleslavi, ale o jejich postupu rozhodlo vítězství 2:0 z úvodního střetnutí.

Utkání Zbrojovka Brno - Slavia Praha
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Jablonec tak v semifinále narazí na Spartu, která postoupila přes Duklu. Brno na svého soupeře bude muset ještě týden počkat. Blíže nejlepší čtyřce má zatím Plzeň, která bude v Jihlavě hájit vedení 1:0.

První poločas duelu mezi Brnem a Slavií příliš pohledného fotbalu nenabídl. Brňané byli aktivnější, měli mírnou územní převahu, ale k ohrožení brankáře Černého se nedostávali. Zahrozili pouze dvakrát, poprvé hned v úvodu zápasu, kdy Šislerovu nedůraznou střelu stačil Černý chytit. Po půlhodině se po kostrbaté kombinaci domácích útočníků dostal míč ke Kerestešovi, který přízemní střelou těsně minul. Slavia se dostávala nejdále k hranici velkého čtverce, na brněnskou branku nevystřelila.

I po změně stran si udržovali domácí fotbalisté převahu, "sešívaní" spoléhali jen na jednoduché protiútoky. Po jednom z nich v 51. minutě nevyužil chybu stoperů Zbrojovky Gecov. Po sólovém úniku se pokusil přehodit brankáře Doležala, ale ten jeho záměr vystihl. Na druhé straně o postupu Brna ještě nerozhodl Skalák, jemuž Necid skluzem na poslední chvíli ukopnul míč. O deset minut později zachránil Slavii brankář Černý, který po rohovém kopu reflexivně vyrazil hlavičku stopera Koštála.

Slavia se dočkala branky až v 79. minutě. Juhar rozehrál přímý kop přesně na Škodu a ten hlavou překonal Doležala. V závěrečném náporu se už Brňanům nepodařilo vyrovnat. V penaltovém rozstřelu za moravské mužstvo uspěli Zavadil, Šisler, Keresteš, Markovič i Skalák. Na straně Slavie skórovali Necid, Gecov, Hrubý a Nitrianský a selhal pouze Juhar.

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 0:1 (0:0), na pen. 5:4

Branka: 79. Škoda. Rozhodující pen. Skalák. Rozhodčí: Proske - Nádvorník, Vysloužil. ŽK: Keresteš - Gecov. Diváci: 2031. První zápas: 1:0, postoupilo Brno.

Brno: Doležal - Schuster, Košťál, Pernica, Keresteš - Malík (64. Buchta),
Zavadil, Šisler, Hyčka (87. Lutonský)- Kroupa (63. Markovič), Skalák. Trenér:
Kotal.

Slavia: Černý - Dostál, Gecov, Neves, Nitrianský - Hrubý - Juhar, Lička (27. Škoda), Zmrhal (90. Čonka), Prošek (75. Vyhnal) - Necid. Trenér: Pastoor.

Václav Kotal (Brno): "Věřili jsme, že můžeme Slavii přehrát díky naší výškové převaze hlavně ze standardních situací. Měli jsme několik příležitostí po rohových kopech, střelecky jsme se ale neprosadili. Rozhodnout mohli také Hyčka a Skalák, kteří nevyřešili sólové nájezdy správným způsobem. Musím doufat, že jsme si branky nechali na nedělní ligový duel se Znojmem. Jsem rád, že jsme vyhráli na penalty. Postup nám i po prohraném zápase zvedl náladu.

Alex Pastoor (Slavia): "Je škoda, že jsme takové utkání prohráli na penalty. Po domácí prohře jsme chtěli v Brně vyhrát vyšším než jednobrankovým rozdílem. Měli jsme po domácí prohře pro tento zápas dobrý taktický plán. Kontrolovali jsme hru. Sice v zápase bylo celkově málo šancí, měli jsme však příležitost dát více než jeden gól. Mario Lička má poraněné koleno, přesnou specifikaci zranění ale zatím nevím."

Ščukův gól Boleslavi k postupu nestačil

Zatímco Jablonec nastoupil do odvety prakticky v nejsilnější sestavě, mladoboleslavský kouč Karel Jarolím dal šanci i hráčům širšího kádru. Poprvé v základní jedenáctce se tak objevili mladíci Josef Eliáš a Vraštil, jen na lavičce naopak zůstal dirigent záložní řady David Jarolím.

Mladá Boleslav i v pozměněné sestavě hrála v úvodu aktivněji a v 21. minutě smazala polovinu manka z prvního duelu. Na Štajnerův centr z přímého kopu si naskočil Ščuk a hlavou otevřel skóre. Bosenský záložník potvrdil střeleckou formu, předtím skóroval v každém z posledních tří ligových kol.

Ještě do přestávky mohla Boleslav ztrátu z úvodního duelu dohnat, Chramosta ale po Bořilově centru z malého vápna přestřelil. Po změně stran mohl v 68. minutě srovnat a definitivně rozhodnout střídající Kubista, hlavičku ale poslal nad domácí branku.

Domácí se snažili případným druhým gólem dostat zápas do penalt, závěrečný nápor podpořil příchod čerstvého Magery, ale Jablonečtí všechny nepříjemné situace ve vlastní šestnáctce ustáli. Baumit tak dál může doufat, že přes pohár projde do příštího ročníku Evropské ligy. Naopak Mladá Boleslav se teď může soustředit jen na ligu, kde má čtyřbodový náskok na třetím místě, které zaručuje start v evropských pohárech.

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:0 (1:0)

Branka: 21. Ščuk. Rozhodčí: Královec - Kordula, Kotík. ŽK: Nešpor, Magera - Rossi, P. Eliáš. Diváci: 1297. První zápas: 0:2, postoupil Jablonec.

M. Boleslav: Miller - J. Kysela, Kúdela, Vraštil, Bořil - J. Eliáš, Ščuk (67. D. Jarolím) - Chramosta (70. Šultes), Štajner (75. Magera), Bartl - Nešpor. Trenér: K. Jarolím.

Jablonec: Valeš - P. Eliáš, Beneš, Štochl, Jablonský - Rossi, Loučka - Kopic, Čížek (61. Kubista), Novák (77. Fantiš) - Třešňák (90. M. Kysela). Trenér: Skuhravý.

Karel Jarolím (Mladá Boleslav): "V utkání dostala šanci většina hráčů, kteří toho v ligových zápasech moc neodehráli. Chtěli jsme vidět, jak obstojí a celkem to zvládli. V některých situacích samozřejmě byla vidět nováčkovská daň, ale jinak všichni ukázali, že jsou příslibem pro Mladou Boleslav. Hru jsme kontrolovali, měli jsme převahu a vytvářeli si nebezpečné situace. Po gólu Ščuka měl obrovskou šanci Chramosta a bylo to jen o tom, jestli trefí bránu. V závěru jsme se dostávali do závarů, ale spoustu střel soupeř zblokoval a druhý gól jsme nedali."

Roman Skuhravý (Jablonec): "Vím, že bych asi měl být slušný, ale jsem nas...ý kvůli tomu, co jsme předvedli. Náš výkon byl nesebevědomý a zbabělý. Říkali jsme si, že je to pro nás důležitý zápas, ale báli jsme se hrát a míčů jsme se co nejrychleji zbavovali. Víme, že takhle hrát nelze. Branková situace to podtrhovala. Udělali jsme faul třicet metrů od brány, neuhlídali standardní situaci a dostali gól. Ani to nás neprobudilo a jediné štěstí je, že kromě příležitosti Chramosty jsme soupeře nepouštěli do šancí a závěr jsme celkem obstojně zvládli."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články