Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brno chce změnit styl hry a výsledkově navázat na loňskou sezonu

Brno – Fotbalisté brněnské Zbrojovky dosáhli šestým místem z loňské sezony nejlepšího umístění od ročníku 2007/2008 a pod vedením nového trenéra Svatopluka Habance se hodlají v horní polovině tabulky udržet. Dlouhodobým záměrem je poté změna herní koncepce, která by měla přilákat do hlediště více diváků a rovněž útok na příčky zaručující start v evropských pohárech.

Během letní přestávky došlo v kádru brněnského mužstva k množství změn. "Kvalitativně máme oproti minulé sezoně jiný, lepší tým. Co si trenér Habanec řekl, to jsme mu sehnali. Podařilo se změnit kádr v mantinelech rozumné únosnosti. Nadcházející sezona jen potvrdí nebo vyvrátí, zda to bylo správné rozhodnutí," prohlásil na tiskové konferenci předseda představenstva klubu Václav Bartoněk.

Brňany posílili litevský obránce Tadas Kijanskas, z Mladé Boleslavi přišli stoper Lukáš Vraštil a středopolař Jan Štohanzl, z Norimberku se vrátil zkušený odchovanec Jan Polák. Na hostování bude ve Zbrojovce působit také konžský útočník Franci Litsingi, jehož si čeští fanoušci pamatují z působení v Teplicích. 

Mužstvo naopak opustili Jan Malík, Lukáš Zoubele, Pavel Košťál, Aleš Schuster, Petr Buchta a na Balkán se vrátí obránce Boštjan Frelih. "Máme kádr, který je dostatečně konkurenční na každém postu. Zádrhel je v krátkodobých zraněních Poláka a Lacka. Dlouhodobě je mimo hru po operaci křížových vazů Zavadil," uvedl nový kouč Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Brněnský Jakub Řezníček v souboji o míč s Milanem Mišůnem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Odcházející lodivod Václav Kotal dovedl Brňany v uplynulé sezoně na šesté místo, což bylo nejlepším výsledkem od ročníku 2007/2008, kdy fotbalisté z druhého největšího města České republiky skončili čtvrtí. Po jeho odchodu sáhlo vedení klubu k radikální změně, kterou je vytvoření jednotné koncepce.

"Chceme změnit hru, aby měla svou tvář propletenou všemi kategoriemi od prvního týmu až po žáky. Od druhu rozehrávky, přechodové fáze až po zakončení. Není na to ale šablona," poznamenal šestačtyřicetiletý stratég, jenž dlouhodobě pomýšlí na pozici v nejlepší pětici prvoligových týmů. "Za ní jsou týmy hodně vyrovnané. Potom je už jedno, zda skončíte šestí či desátí," tvrdí.

Jeho svěřenci odehráli před zahájením sezony šest utkání. Tři vyhráli, jednou remizovali a dvakrát prohráli. Habanec byl až na závěrečnou generálku se Stuttgartem, kterou Zbrojovka prohrála 0:4, s letní přípravou spokojen. "Bohužel poslední prohra byla kaňkou. Za dvacet minut po inkasování čtyř gólů jsme si pošramotili reputaci. Ale i taková facka je i na něco dobrá," pokračoval brněnský trenér.

Do nového ligového ročníku vstoupí Zbrojovka nedělním duelem se Slavií. "Máme k soupeři přirozený respekt, ale zápasu se nebojíme. Síla Slavie je hlavně v ofenzivě. Je pro nás lepší hrát hned v prvním kole proti Slavii než narazit na soupeře, kterého musíme porazit a být pod psychickým tlakem," dodal Habanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články