Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brémy si s Doněckem zahrají o poslední trofej v Poháru UEFA

Istanbul - První a zároveň jedinou šanci zvítězit v Poháru UEFA budou mít ve středu v Istanbulu fotbalisté Werderu Brémy a Šachtaru Doněck. Oba týmy se do finále probojovaly poprvé a také naposledy, protože od příštího ročníku nahradí druhou nejprestižnější klubovou soutěž nová Evropská liga. Šestým českým vítězem Poháru UEFA se může stát defenzivní záložník Tomáš Hübschman, který však bude kvůli karetnímu trestu sledovat snažení doněckých spoluhráčů jen z hlediště. Zápas začíná ve 20:45 a řídit ho bude španělský rozhodčí Luis Medina Cantalejo.

V pořadí 38. finálová dvojice Poháru UEFA má nečekané obsazení. Bookmakeři mírně favorizují Brémy, které už před sedmnácti lety dokázaly vyhrát tehdejší Pohár vítězů pohárů. Werderu však mohou citelně chybět některé opory, především autor pěti pohárových branek Diego a také útočník Hugo Almeida. Oba dostali v semifinále třetí žlutou kartu. Sám brazilský špílmachr však věří, že ho spoluhráči dokážou zastoupit. "Myslím, že i beze mě máme dostatečně silný a velký tým, abychom zápas v Istanbulu vyhráli," mínil Diego, jehož celek může nečekaně úspěšně zakončit zpočátku nepříliš dobrou sezonu.

Werder je v bundeslize daleko za pohárovými příčkami, ale díky dvěma semifinálovým výhrám nad severoněmeckým rivalem z Hamburku postoupil do finále Poháru UEFA a také Německého poháru. "Máme skvělou šanci nakonec udělat z tohoto roku fantastickou sezonu a získat dvě trofeje," podotkl záložník Torsten Frings.

Brémy se s Doněckem utkávají poprvé

V dresu Šachtaru zmešká ze stejného důvodu jako Diego a Hugo Almeida istanbulskou bitvu defenzivní záložník Hübschman. Jeho tým čeká první finále evropského poháru v klubové historii. "Máme poměrně mladý kádr, ale nervózní nejsme. Cítíme, že máme schopnosti na to, abychom vyhráli," prohlásil trenér Mircea Lucescu, pod nímž Šachtar neprohrál ani jeden z posledních tří vzájemných duelů s německými týmy.

S Werderem se ale Doněck utká poprvé. "K vidění bude podle mě střet dvou různých stylů. Brémy jsou útočný tým s velmi dobrou psychikou a mají několik urostlých hráčů. Náš styl je zase založený na dobré technice hráčů, budeme se snažit kontrolovat zápas," pokračoval Lucescu, který se těší na návrat do Istanbulu, kde dříve vedl tamní kluby Galatasaray a Besiktas.

Kromě Hübschmana může počítat s kompletním kádrem, uzdravit se stihl i útočně laděný Jadson. Naopak Werder trápí zdravotní problémy: vedle potrestaných Diega a Huga Almeidy bude chybět Mertesacker a nejistý je start obránce Nalda.

Předpokládané sestavy:

Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Duljaj, Gaj - Ilsinho, Fernandinho, Jadson - Luiz Adriano.

Brémy: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Frings, Tziolis, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg.

Trénink Šachťaru Doněck před finále Poháru UEFA
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články