Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brazílie v Česku? Splněný sen za 25 milionů

Čeští fotbalisté, kterým v žebříčku FIFA patří 42. místo, vyzvou světové trojky Brazilce. Těžko si představit atraktivnějšího soupeře. A také dražšího. Reprezentanti považují zápas za splněný sen. Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík připustil, že to bude zřejmě nejnákladnější utkání v české historii.

Brazilec Coutinho (vpravo) slaví vstřelenou branku do sítě Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Původní požadavky soupeře se údajně podařilo snížit asi na polovinu. V součtu s ubytováním a výdaji na dopravu by měl zápas s Brazílií vyjít asi na 20 až 25 milionů korun. "Na začátku po přepočtu na české koruny jenom ten zápasový poplatek představoval desítky milionů, nepatrně méně než dva miliony dolarů. Plus další náklady spojené s dopravou týmu do Česka, veškerým servisem tady. Dokonce byl požadavek na určitou porci výnosů z prodeje vstupenek, jednalo se zhruba o 50 procent," řekl Malík.

"Tohle byly podmínky, které by asociace nedokázala akceptovat. Postupem doby jsme se dokázali dostat na úroveň, kterou si umíme představit. I tak v historii minimálně moderního českého fotbalu to jsou naprosto nejnákladnější podmínky, které jsme akceptovali. Něco na 50 procentech původních představ Brazílie je blízko realitě," doplnil Malík.

Jasně nejvyšší nákladovou položkou je poplatek za zápas pro Brazílii. "Naopak zásadní příjmovou položkou budou pro nás příjmy ze vstupenek a od našich komerčních partnerů. Televizní práva jsou v centrálním režimu UEFA, dostáváme určitý podíl, který je dopředu známý na celý kvalifikační cyklus. Tenhle přátelský zápas to neovlivní," uvedl Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi přivítají v Edenu brazilské fotbalisty

Asociace zůstává optimistická a věří, že pro ni duel nebude ve finále ztrátový. "Není to úplně tak, že by se to mělo ekonomicky vyplácet. Ideální varianta je, abychom se nákladově i výnosově pohybovali kolem nuly. Do hry vstupují různé faktory. Máme před sebou sérii jednání se stávajícími partnery, jakým způsobem si budou představovat participaci na takovém utkání. Od toho se také bude odvíjet celková ekonomika utkání. Naše úvaha směřovala i k tomu, že pro celý český fotbal bude takový soupeř svátek, tak jsme k tomu přistoupili," řekl.

Proč Brazílie a ne třeba Argentina?

"Ve hře byly třeba Thajsko, Bolívie, Panama, pak ti dva nejatraktivnější soupeři - Argentina, Brazílie. Na začátku jsme mohli vybírat z nějakých 12 soupeřů, snažíte se oslovit každého. Nejatraktivnější soupeř je zbožné přání, se středem jste schopný se domluvit. Řekli jsme si s trenérem, kdo ze soupeřů by se nám líbil, a snažili se na nich pracovat, až z toho vyšla Brazílie," uvedl Martin Malík.

Brazilci zatím nevznesli žádné speciální požadavky. "V ničem nevybočují. Naopak do určité míry jsem i překvapen, že zatím jsme nenarazili na nic, přes co by nejel vlak. Zatím jsme nezaznamenali žádné hvězdné manýry," poznamenal Malík.

Je nadšený, že se Brazílii povedlo do Česka dostat. Zápas se odehraje 26. března jen čtyři dny po úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Anglii ve Wembley. "Mám z toho hroznou radost i proto, že to ukazuje, že český fotbal v mezinárodním srovnání na tom není tak mizerně, jak to možná ještě před nějakou dobou vypadalo. Jsem rád, že i ty top týmy jsme schopni sem dostat," pochvaloval si Malík.

Svátek pro všechny

"Je to splněný sen a velká výzva. Pro všechny to bude svátek. Hrál jsem proti Brazílii na MS dvacítek a už tam bylo cítit, že to je něco extra. V Egyptě jsme tehdy dokázali uhrát bezbrankovou remízu. Hodně jsme si jí považovali, protože jsme se tím dostali do vyřazovacích bojů. Brazilci mají samozřejmě i teď našlapaný tým, takže nás čeká strašně zajímavá zkouška," uvedl brankář Tomáš Vaclík.

"Nejsem typ, že bych si před losem přál nějakého extra soupeře, sbíral takto zážitky nebo si chtěl s někým měnit dres. Ale pokud si jako fotbalista vysníte dva zápasy, které byste chtěli zažít, tak to je opravdu utkání ve Wembley proti Anglii a pak s Brazílií. To, že to máme během jednoho srazu, je další velký bonus navíc," dodal kapitán Bořek Dočkal.

Reprezentantům je jasné, že ze sebe budou muset proti oběma soupeřům dostat absolutní maximum. "Čekají nás samozřejmě dva hodně těžké zápasy. Jako jednotlivci i celý tým se musíme dostat na své maximum, abychom mohli obstát. Anglie za Brazílií asi už nezaostává v individuální kvalitě, jako tým působí možná ještě silněji. Ale Brazílie má pořád úžasné hráče a postavit se jim znamená opravdu velký zážitek pro všechny," řekl Dočkal.

K hlavním brazilským hvězdám současnosti patří kapitán Neymar, další ofenzivní hráči Roberto Firmino a Philippe Coutinho či obránce Marcelo. "Brazilci v sobě vždycky měli něco extra. Fotbal si chtějí maximálně užít, jejich kořeny tam jsou znát. I když to jsou světoví hráči a chtějí vyhrát jako všichni, tak pokaždé si třeba přidají kličku navíc a viditelně se na hřišti chtějí i pobavit," uvedl Dočkal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články